Tovább a megkezdett úton: a győri önkéntes katonák tettre kész állományt alkotnak

Havassy Anna Katalin Győr+ Archívum
2023.02.24. 18:43

Az MH 7. Területvédelmi Ezred, 19. Területvédelmi Zászlóalj önkéntes területvédelmi tartalékos katonáinak mozgalmasan telt a 2022-es esztendő, s az idei év is számos kihívást tartogat.

A Magyar Honvédség továbbra is elkötelezett az önkéntes katonák toborzását és képzését illetően, hiszen Magyarországnak egy felkészült és ütőképes haderőre van szüksége, amelyben az önkéntes katonáknak is fontos szerepe van. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy akik ezt a szolgálati formát választják, készek a civil életüket, munkájukat maximálisan összehangolni a katonai feladatokkal, a honvédség pedig partner a hatékony megoldásokban.

A 19. Területvédelmi Zászlóalj 2022-ben az önkéntes tartalékos katonák modul rendszerű kiképzését folyamatosan biztosította, emellett számos feladatból vette ki a részét. Kovács Balázs alezredes, zászlóaljparancsnok a Győr+ Média érdeklődésére összefoglalta, milyen főbb események tarkították az elmúlt évet.

„Jó visszagondolni 2022-re, hiszen egy igencsak tevékeny évet hagytunk magunk mögött, amely során az önkéntes katonáink mindvégig bizonyították rátermettségüket. A hozzáállásuk kiválónak mondható, büszke vagyok a teljesítményükre. Ezeknek is köszönhető, hogy a nemzeti ünnepek alkalmával a zászlóalj katonái is képviseltették magukat, és részt vehettünk az országos szinten megrendezett túrán, amelyet a doni hősök emlékére szerveztek. De az állomány több más közösségformáló túrán is részt vett.”

Kovács alezredes arról is beszélt, hogy folyamatos feladatuk az állomány létszámának növelése, melynek érdekében a toborzásból is aktívan ki kell venniük a részüket, de szerencsére itt is pozitív tapasztalatokról számolt be. Természetesen újabb jelentkezőket folyamatosan várnak, a jelentkezésről pedig minden részlet megtalálható az iranyasereg.hu oldalon, vagy személyesen a toborzóirodákban.

„Fontos, hogy a fiatalokat időben megismertessük a katonaság nyújtotta lehetőségekkel, ezért folyamatosan részt veszünk pályaorientációs napokon. Mindenhol pozitív a katonáink fogadtatása, a diákok érdeklődnek a munkánk iránt, ez pedig bizakodásra ad okot. Számos lehetőséget nyújt a honvédség a továbbtanulást illetően: az Altiszti Akadémia és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem is várja az elhivatott fiatalokat. Ide sorolnám a nagy sikerű honvédelmi táborokat is, ahová mindig hatalmas a túljelentkezés. Nyáron a 19. Szalontai Ferenc Területvédelmi Zászlóalj három tábort is szervezett: hagyományőrző, harcos és felderítő táborba vártuk a diákokat. Élményekkel telve távoztak, többen ígérték, hogy jövőre is jönnek és sok szülő is köszönetét fejezte ki az izgalmas egy hétért. Nem mellesleg a katonáink is jól érezték magukat, s ez sem elhanyagolható.”

Számos sportrendezvény megszervezése és az azokon való részvétel is színesítette az zászlóalj elmúlt egy évét, ezek pedig a közösségkovácsoló erejükön túl az állóképesség megtartása és növelése miatt is fontosak.

„Folyamatosan jelen voltunk a Déli-határszakaszon, több önkéntes katonánk több váltást is vállalt, a helytállásukról pedig pozitív visszajelzések érkeztek. Nyáron és ősszel az állomány sikeresen részt vett egy összevont harcászati kiképzésen, amelynek Újdörögd adott otthont. Többen éltek azzal is, hogy a Magyar Honvédség az önkéntes tartalékos katonáknak is lehetőséget kínál a különféle külszolgálatokon való részvételre. Iraki, koszovói misszióba is lehetett jelentkezni, s akik megfeleltek az előzetes szűrésen, az ő felkészítésük már zajlik. Ahogy a leendő katonák öt hetes alapkiképzése is a Pálffy Miklós laktanyában, amelyet szintén a zászlóaljunk hajt végre.

A számos feladat mellett a győri önkéntes katonák arról sem felejtkeztek el, hogy jótékonykodjanak, így több alkalommal is szerveztek gyűjtést rászorulóknak, vagy fogadtak maguk közé egy napra betegséggel küzdő kisfiút. Ezek az események a társadalmi szerepvállalás és a katonák mentális képzése miatt is fontosak, s természetesen 2023-ban is folytatódnak majd.

„Nem volt könnyű esztendő a 2022-es és nem ígérkezik annak a 2023-as sem. A tervezhető feladatszabás természetesen már megvan, sok munkánk lesz. Ám amíg ilyen tettre kész állománnyal dolgozhatunk együtt, nincs félnivalónk a kihívásoktól! – zárta Kovács Balázs alezredes, zászlóaljparancsnok.

Galéria: Győr+ Archívum és 19. Területvédelmi Zászlóalj