Magyar Honvédség

Kiválóan teljesítenek a győri önkéntes területvédelmi katonák

Fotó: O. Jakócs Péter
Havassy Anna Katalin
2022.07.17. 09:06

Az újdörögdi kiképzőbázison egyhetes gyakorlaton vettek részt nemrég többek között a győri, 19. Szalontai Ferenc Területvédelmi Zászlóalj önkéntes területvédelmi tartalékos (ÖTT) katonái. A tartalmas napok fizikálisan és mentálisan is próbára tették az állományt, amely kiválóan teljesített.

A civil foglalkozásuk mellett szolgálatot vállaló tartalékos katonák folyamatos képzése fontos, hiszen a felkészült és bármikor bevethető önkéntes állomány fenntartása régóta kívánalom a Magyar Honvédségen belül. Ezt a képességet fejlesztették az „Aktív tartalék 2022” fedőnevű foglalkozáson, ahol az alapfelkészítést már befejező győri önkéntes katonák kiválóan teljesítettek. A mostani feladatok során az újdörögdi kiképzőbázis adta lehetőségeket maximálisan kihasználták, hiszen a kötelékben végzett lőgyakorlatok és az éleslövészeten kívül az épületharcászat legfontosabb elemeivel is megismerkedhettek a romvárosban.

Kiss Botond ÖTT törzsőrmester

Az épületharcászat nagyon nehéz feladat, igencsak komplex harcászati tevékenységeket igényel” – kezdte Kiss Botond ÖTT törzsőrmester. „Ám a társaimmal ezt szerettük a legjobban. Sokat beszélgettünk a végrehajtásokról, s egyetértettünk abban, hogy ezekből tanulhatjuk a legtöbbet.”

A szituációs feladatot ugyanis kiválóan hajtották végre az önkéntes területvédelmi katonák, akiknek járőrözés közben kellett visszaverni egy kiserejű ellenséges támadást. A lerohanás sikeres volt, a gyakorlás megtette a hatását. Ahogy az egymásra épülő moduláris kiképzések év közben, s az újdörögdihez hasonló kihelyezett események is, hiszen sokan a honvédség kötelékében képzelik el a jövőjüket, csak már szerződéses, vagy hivatásos állományban. Egyfajta előképzésként az ÖTT-ben szervezettséget, összeszedettséget és fegyelmet tanulhatnak azok, akik vállalják a szolgálatot a civil életük, munkájuk mellett is.

„Itt mindenki megtalálhatja a számítását!” – hangsúlyozta dr. Cseh Örs ÖTT törzsőrmester. Ha valaki egy kicsit ki tud, és ki akar szakadni a civil életből, akkor teljesen jó helyen jár. Akár ilyen időszakos lehetőségek kihasználásával is profitálhat, mint amilyen most ez az újdörögdi egy hét.”

„Az ÖTT katonákra minden téren számíthattunk eddig – mondta dr. Horváth Zoltán alezredes, a MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred ezredparancsnok-helyettese. „A covidos időszakban is számos feladatban vettek részt a katonáink. Említhetném például a kórházakban végzett munkájukat, vagy a szociális intézményekben végrehajtott mentesítést is. A határvédelmi feladatokban pedig mind a mai napig aktívan részt vesznek. Dicséretes, hogy mindenhonnan pozitív a visszajelzés a katonáink szolgálatáról” – hangsúlyozta az alezredes, aki elismerően szólt az újdörögdi kiképzésen teljesítő állományról is.

Önkéntes területvédelmi tartalékos katonának jelentkezhet mindenki, aki már elmúlt 18 éves, magyar állampolgár, rendelkezik magyarországi lakcímmel és büntetlen előéletű. További részletek találhatók a szolgálati formáról az iranyasereg.hu oldalra kattintva. 

Galéria: O. Jakócs Péter