Hatalmas az igény a honvédelmi táborokra

Fotó: 19. Szalontai Ferenc Területvédelmi Zászlóalj
Havassy Anna Katalin
2022.06.04. 08:04

Vakáció, szabad levegő, játékos katonai jellegű feladatok, fegyelem és rengeteg nevetés. Röviden talán így lehetne összefoglalni a honvédelmi táborokat, amelyekre évről-évre egyre nagyobb az érdeklődés. Győr-Moson-Sopron megyében először tartanak hagyományőrző, felderítő és harcos tematikájú tábort, amelyet a MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 19. Szalontai Ferenc Területvédelmi Zászlóalj katonái szerveznek. Kovács Balázs alezredes, zászlóaljparancsnok beszélt a részletekről.

A honvédelmi táborok sikere évekre nyúlik vissza, ám itt a megyénkben most először tarthatjuk meg a három turnust, amelyből az első hagyományőrző, a második felderítő, a harmadik harcászatii tematikájú táborból áll.  Az első kettőt 12-15 év közötti iskolásoknak, míg a harmadikat 15-18 éves diákoknak hirdettük meg. Hozzászoktunk már a táborok népszerűségéhez, de az minket is meglepett, hogy az első kettőre megnyitott 30 fős maximális létszám már órákkal a meghirdetés után megvolt, s le kellett zárni a regisztrációt. Ezért is tartunk egy harmadikat – ez lesz a harcos – amelyre még van lehetőség jelentkezni!”

A Győr-Moson-Sopron megyei helyszín a festői szépségű Győrújbaráti Gyermektáborban lesz. Az önkormányzat végig partnere volt a győri területvédelmi katonáknak, s minden segítséget megadott ahhoz, hogy létrejöhessen egy igazi katonás hangulatú vakáció. Ugyanis itt nem faházakban lesznek a táborlakók, hanem igazi katonai sátrakban hajthatják álomra a fejüket és tábori körülmények között tölthetik el az izgalmas napokat. A hagyományőrző táborban a fő irányvonal tehát a hagyományaink megismerése, azoknak tisztelete és ápolása lesz, természetesen katonásan.

„A gyermekeknek játékosan igyekszünk megmutatni, milyen is a katonák élete, de természetesen a fegyelmet megköveteljük. Katonáink között minden táborban lesz pedagógus végzettségű, így emiatt sem kell aggódnia a szülőknek. A napokat ébresztővel nyitjuk, takaródóval zárjuk, a közte lévő idő alatt pedig pontos beosztás szerint zajlanak majd a programok és az étkezések is.”

Kovács alezredes arról is mesélt, hogy a hivatásos, szerződéses és önkéntes területvédelmi tartalékos katonáknak is élmény látni, ahogy a kezdetben talán kissé szedett-vedett csapatok a napok előrehaladtával egyre rendezettebb és egymásért egyre inkább tenni akaró és tenni tudó közösséggé formálódnak. A gyerekek megtanulják, hogy az erő a csapategységben van, és hogy a fegyelmezett feladatvégrehajtással sokkal előrébb lehet jutni, mint azt gondolnák.

„A szülők visszajelzése is az, hogy ezek a honvédelmi táborok jó hatással vannak a gyermekeikre. Nem titok, hogy egyfajta nevelő célzata is van a honvédelmi táboroknak, ám azt hangsúlyoznám, hogy nem katonákat akarunk nevelni! Csak szeretnénk, hogy a gyermekek megtapasztalhassák a fizikai és szellemi igénybevételt. Hogy együtt örülhessenek a sikereknek, és a kudarcokat is együtt dolgozhassák fel, majd közösen javíthassák a hibákat. A visszajelzések szerint a nálunk tapasztaltakat az iskolában és az életben is kamatoztatni tudják. Ennek pedig mi nagyon örülünk!”

S valóban, a korábban résztvevő gyermekek is rendre visszatérnek, mert remek kapcsolatok, barátságok is kialakulhatnak a honvédelmi táborok során. Kötődés az egyenruhához, a napirendhez és a csapatban való gondolkozáshoz.

„Sokan kérdezik tőlünk, miért van ekkora sikere a honvédelemi táboroknak, azon belül is a hagyományőrző tematikájúnak?! Azt gondolom eleve vonzó, hogy nem egy klasszikus nyári táborról beszélünk, hanem a katona-életformába való betekintés, az elődjeink, hőseink megismerése, a hagyományok ápolása sokak számára érdekes. A résztvevők továbbá tanulhatnak elsősegélynyújtást, teljesíthetik a katonai jellegű akadálypályát, részt vehetnek paint ball lövészeten, s a terepen való mozgást is gyakorolhatják. Mindezt fegyelmezett, ám játékos formában, ezt pedig a tapasztalatok alapján a gyermekek szeretik. Ez már bebizonyosodott az évek során, s ezen idén sem szeretnénk változtatni” – zárta Kovács Balázs alezredes, zászlóaljparancsnok.

A harcos tábor tehát már egy másik, a 15-18 év közöttiek korosztályának szerveződik, ahol a diákok a kiképzések valódi hangulatába cseppenhetnek bele és számos hasznos ismeretet elsajátíthatnak. Kiváló lehetőség ez a pár nap azoknak, akik már kacérkodnak a gondolattal, hogy érettségi után a katonai pályát válasszák. A lehetőség most adott, hogy egy kicsit belekóstoljanak a katonaéletbe, a fegyelembe és a kiképzések hangulatába. Erőpróba, testileg és szellemileg is, persze jó hangulatban és rengeteg nevetéssel. Mert a honvédelmi táborok ilyenek, nem csak Győr-Moson-Sopron megyében!

A táborok után érdeklődők minden információt megtalálnak a honvedelmitabor.mhttp.hu oldalra kattintva.