Rászorulókon segítettek a győri területvédelmi zászlóalj katonái

Havassy Anna Katalin
2022.12.22. 17:01

A MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred, 19. Szalontai Ferenc Területvédelmi Zászlóalj katonái nem csak a nekik kiszabott feladatokban jeleskednek, hanem azt is többször bizonyították már, hogy a szívük is helyén van. Karácsony közeledtével rászoruló gyermekeket és édesanyákat segítettek.

Hirdetés

Adománygyűjtést hirdetett meg nemrég a 19. Szalontai Ferenc Területvédelmi Zászlóalj vezetése, s arra kérte a katonákat, hogy hozzanak főként tartós élelmiszert, női- és gyermekruhákat, papucsokat, cipőket, illetve tisztálkodószereket.

Szerettük volna egy kicsit szebbé tenni a rászorulók karácsonyát, így idén a Szt. Cirill és Method Alapítvány Gyermekek- és Családok Átmeneti Otthonába készültünk – kezdte Kovács Balázs alezredes, zászlóaljparancsok, majd így folytatta. „Sokan vagyunk családosok a zászlóaljnál, így duplán is rossz belegondolunk abba, hogy van, akiknek egy ünnepi vacsora vagy egy téli cipő megvétele is problémát jelent. Szerettük volna, ha a katonák átérzik az ilyen fajta segítségnyújtás örömét is. Büszke vagyok rájuk, hogy sokan csatlakoztak a felhívásunkhoz!”

A Szt. Cirill és Method Alapítvány Gyermekek- és Családok Átmeneti Otthonában gondoskodnak a 3 és 18 év közötti gyermekek testi–érzelmi és erkölcsi fejlődését elősegítő, az életkorának megfelelő étkeztetésről, ruházattal való ellátásáról, egészségügyi ellátásáról, gondozásáról, neveléséről, lakhatásáról, tehát a gyermekek teljes körű ellátásáról. A Családok Átmenti Otthonában édesanyák és válsághelyzetben lévő várandós anyák is helyet és gondoskodást kapnak, s lehetővé teszik számukra, hogy továbbra is gyermekükkel maradhassanak. Emellett természetesen a szociális szolgáltatások is biztosítottak, ahogy a családi kapcsolataikat is ápolhatják. Az intézményre talán nagyobb szükség van, mint valaha, s az is igaz, hogy a segítség is jól jön…

A gondosan összekészített adományt a katonák néhány napja vitték el a Kossuth utcai helyszínre, ahol nagy örömmel fogadták a csomagokat. Lenkovics Nikolett főtörzsőrmester, vezénylő altiszt a találkozás után elmondta: nem ez volt az utolsó alkalom, hogy segítettek a győri gyermekek- és családok átmeneti otthonának.

„Megható volt az a szeretet és öröm, ahogy felénk fordultak. Mindennek nagyon örültek, de különösen a tisztálkodószereknek. Látszott, hogy hasznát veszik a dobozokban, szatyrokban lévő dolgoknak. Már ott elhatároztuk, hogy nem ez volt az utolsó alkalom, hogy segítettünk, visszatérünk még. Nekem már van is egy ötlet a fejemben, s biztos vagyok benne, hogy a többi katona is társ lesz a megvalósításban – zárta a főtörzsőrmester.

Az adományokat egyébként Juhász Péter intézményvezető vette át a katonáktól, aki hálás volt a segítségért, s a Győr+ érdeklődésére elmondta:

„A Családok Átmeneti Otthona 28 fő férőhelyes, a Gyermekek Átmeneti Otthona részen pedig 12 fő gyermeket tudunk fogadni a jogszabályoknak megfelelően. A szülői felügyeleti jog a mi ellátási rendszerünkben a szülőnél marad, mi csak segítséget nyújtunk a szülőnek az intézménybe kerülésének okának megszűntetésében. Minimális díj ellenében átmeneti megoldást tudunk nyújtani a hozzánk fordulóknak, viszont ez idő alatt minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mindent megtegyünk azért, hogy ha kikerülnek tőlünk, akkor sikerrel vegyék az akadályokat. Azt szoktam mondani, hogy úgy kell minket elképzelni, mint egy kollégiumot, viszont szociális, jogi, mentálhigiénés segítséget is nyújtunk a lakóinknak.”

Péter őszintén elmondta, karácsony közeledtével több adomány érkezik, aminek nagyon örülnek, de könnyebbség lenne, ha egész évben gondolnának a lakóikra a jóakaratú emberek.

„Főként tartós élelmiszerre, nagyobb méretű női ruhákra, gyermekruhákra, papucsra, cipőre és sok-sok higiéniai termékre van szüksége az itt élő családoknak, hölgyeknek. Olyan tisztálkodási szerekre gondolok, amelyet minden nő használ a hétköznapokban, s ha bárki gondol a lakóinkra a jövőben, az nagyon szépen köszönjük, előre is!” – zárta az intézményvezető, aki még hozzátette: karácsony közeledtével ők is készülnek az ünnepekre, tartanak közös készülődést, foglalkozásokat, ünnepséget és igyekeznek egy kicsit szebbé varázsolni ezt az időt a segítségüket kérőknek.

A győri területvédelmi zászlóalj katonái most ehhez járultak hozzá, mert ahogy fogalmaztak, őket is megérintették Teréz anya szavai:Nagy dolgokra nem mindenki képes. De kis dolgokat nagy szeretettel bármelyikünk megtehet.” Megfogadták, hogy eszerint készülnek a 2023-as esztendőre és visszatérnek még a Kossuth utcai átmeneti otthonba, s persze, hogy nem üres kézzel.   

Hirdetés