Hirdetés
Szeméthegyektől szabadult meg Győr

Sok kicsi tényleg sokra megy

Fotó: Ács Tamás
Szigethy Teodóra
2021.04.22. 10:44

Több mint 2 ezer zsáknyi, 6 tele konténer plusz 8,5 tonna szemetet szedtek össze önkéntesek a tavasszal szerte a városban. Azt is lehet mondani, hegyeket mozgattak meg a győriek egy jó cél érdekében, hogy tisztább környezetben éljünk.

Hirdetés

Március elején írtunk először arról, hogy egy maroknyi csapat 7 zsáknyi szemetet gyűjtött össze a Püspökerdő tűzrakó helyeinek környékén. Rá következő héten pedig már 41 zsáknyi szeméttől könnyebbült meg a Mosoni-Duna holtágának környéke. A Szedett szemét csoport igyekezte összefogni a szemét ellen küzdőket. A Németh Balázs vezette csapat a városvezetés támogatásával megtisztította Győr északi peremén lévő kiserdőt, a Co-walter környékét. Egymásra találtak a környezetükre érzékenyek: a Szedett szemét önkéntesei a Vital Judo Fight Club tagjaival kipucolták az Iparcsatorna partját, a SZEngine – Formula Student Team | Engine Development csapatával pedig a Dunacenter mögötti Rába partot vették célba.

Hihetetlen leírni is, hogy több mint 8,5 tonna szemetet szedtek össze Győrszentivánon: dr. Sík Sándor képviselő támogatásával több kisebb csapat és a Szentiváni Önkéntes Szemétszedők is megmozgattak, amit csak lehetett, és nem a környezetbe való volt.

Hirdetés

Kisbácsán, a Pásztor tér ölelésében fekvő fás részt tisztította meg helyi lakosokból összeállt önkéntes csapat, de a városrészben több egyéni akció is indult, mindenhol több zsáknyi szeméttől szabadult meg a természet.

A ménfőcsanakiak is visszaadtak a környezetüknek, Visy Bernadett és családja kezdeményezésére az Állomás utca melletti területet tisztította meg a 35-40 főből álló csapat.

A Mosoni-Duna partján, a Móricz Zsigmond, valamint a Dózsa György rakpartokon Takács Krisztián, a terület önkormányzati képviselője kezdeményezte a szemétszedési akciót. Ahogy említette, 20 zsáknyi szemetet gyűjtött össze, ami jó eredménynek számít, korábban ugyanis sokkal több volt az elszórt hulladék.

Az akciók nem maradtak visszhang nélkül. A Facebookon a bejegyzések alatt többen jelezték hozzászólásban, hogy vagy visszamentek a környékre összeszedni a maradékot, vagy új helyszíneket kerestek, és azt tisztították meg.

A munkát Takács Krisztiánék, valamint a Szedett szemét aktivistái is folytatják. Előbbi csapat a Győri Futsal Utánpótlás Egyesülettel megcélozza a Püspökerdőt, utóbbi pedig április 24-én visszatér Győrszentivánra, ahol a Szentiváni Önkéntes Szemétszedőkkel befejezik a korábbi akciójukat.
Kapcsolódó témák: #hulladék | #környezetvédelem | #szemétszedés |
likeold
a fb oldalunkat