Hirdetés
Tisztább, szebb környezet

Judosok is harcban a szemét ellen

Fotó: Ács Tamás
Szigethy Teodóra
2021.04.11. 13:11

A judosok csapatot építenek, s mivel a sport nevel is, a Vital Judo Fight Club úgy döntött, hogy az életre nevelés részeként szemétszedési akciót szervez az Iparcsatorna környékén. Több száz zsák szeméttől szabadult meg a vízpart az önkénteseknek köszönhetően.

Hirdetés

Kovács János mester, az UkiDo atyja, a Vital Judo Fight Club elnöke a tanítványaival és szülőkkel megtisztították az Iparcsatorna állatkert felőli partját. A másik oldalt a Szedett szemét csoport önkéntesei, valamint a Győr-Gyárvárosi és Elektromos Sporthorgász Egyesület tagjai pucolták ki. Ők is erre a napra időzítették a heti rendszerességgel indított akciójukat.

Fotó: Kósa Roland

„Biztosan akadt volna sokaknak jobb programja szombat délelőttre, mint a szemétszedés, mégis a klub tagjai közül ötvenen – szülők és gyerekek – úgy határoztak, csatlakoznak az akcióhoz” – mondta el elöljáróban Kovács János, a klub vezetője. Kifejtette, a sporttal életre is nevelnek, s akik hozzájuk járnak, fogékonyak, nyitottak a jóra. Fontosnak tartják, hogy a tapasztalat által is tanítsanak.

Hirdetés

„Azok a gyerekek, akik segítettek, szedték a szemetet, talán – ahol majd járnak -, nem hagynak maguk után elszórt hulladékot, felelősebben gondolkodnak a környezetükről, annak óvásáról” – mutatott rá Kovács János.

Az Iparcsatorna keleti partját a Szedett szemét csapat önkéntesei célozták meg a Győr-Gyárvárosi és Elektromos Sporthorgász Egyesület tagjaival közösen. Egy horgász tag platós kocsit is biztosított a szemét fuvarozásához.

Kósa Roland szervező részletezte, a hétvégi akcióban az összesen mintegy 70 ember, közel 350 zsák szemetet gyűjtött össze, plusz még volt hulladék, amit nem lehetett bezsákolni: autógumik, autós ülés, s némi építési törmelék.

Fotó: Ács Tamás

Dr. Dézsi Csaba András polgármester, aki maga is sportember, a közösségi oldalán is megköszönte az önkéntesek munkáját, méltatta figyelmességüket és példamutató magatartásukat.

Ahogy korábban is, Győr vezetése most is az akció mellé állt, hiszen a város megtisztításának kérdése már Dézsi Csaba András kampányának is fontos eleme volt. A polgármester korábban is hangsúlyozta, a városvezetés is erőn felül dolgozik a problémán, de a tisztább Győrért mindenkinek tennie kell, s ezt úgy lehet még hatékonyabban elérni, ha rábírunk mindenkit, ne a természetben, vagy az utcán dobják el a hulladékot, annak nem ott a helye. „Aki pedig szemetel, az szégyellje magát!”

Jövő héten a Szedett szemét csoport ismét a Rába partra indul, a Duna Center mögötti, vasúti híd alatti szakaszt tisztítják meg a SZEngine – Formula Student Team | Engine Development motorfejlesztő csapattal.

Galéria: Ács Tamás

Televíziós szerkesztő: Németh Boglárka

Kapcsolódó témák: #Győr | #környezetvédelem |
likeold
a fb oldalunkat