Hirdetés
Környezetvédelem

Tisztább holnapot kapott Győrszentiván

Fotó: Kósa Roland
M.M., Sz.T.
2021.04.09. 11:58

És talán nemcsak holnapot, hanem jövőt is, azoknak az önténteseknek köszönhetően, akik a múlt héten megtisztították a városrész több pontját. Közel 90 köbméter eldobált, illegálisan lerakott hulladék gyűlt össze.

Hirdetés

Az elmúlt hetekben több önkéntes szemétszedési akció is indult Győrszentiván megtisztítása érdekében. Dr. Sík Sándor, a terület önkormányzati képviselője elmondta, márciusban két helyen is biztosított konténert, amit az önkéntesek tele is pakoltak. A múlt héten pedig a Sugár úti felüljáró melletti erdőben található illegális szemétlerakókat célozta meg Huber Zoltán vállalkozó és csapata – tájékoztatott a képviselő. Kifejtette, fóliából készült csúszdán húzták fel a teli zsákokat, néhol 8-10 méteres mélységből.

Több mint 120 zsák szemetet gyűjtöttek össze, amit a Győr-Szol munkatársai kisteherautóval, több fordulóval szállítottak el. Sík Sándor hozzátette, 25 helyen táblát helyeztek ki, hogy figyelmeztessék az embereket, tilos a hulladék lerakás.

Hirdetés

Ahogy portálunk is beszámolt róla, a Szentiváni Önkéntes Szemétszedők (SZÖSZ) csapata is dolgozott a hétvégén a városrészben. A „Szedett Szemét” csoport tagjaival közösen több helyszínen egyszerre indították a gyűjtést. A mintegy 70 önkéntes – kiegészülve egy segítő furgonnal, két utánfutós kocsival és egy utánfutós traktorral – háromszáznál is több zsák szemetet szedett össze, 3 konténert pakolt tele, s volt még szemét, ami sehova nem fért be. Az összegyűjtött hulladékot ideiglenesen a Győrszentiváni Önkéntes Tűzoltók (akik szintén indítottak gyűjtést ekkor) telephelyére pakolták le. „Ahol reggel egy darab szemét sem volt, délután 4-re egy szeméttelepnyi szemetet hordtunk a természetből” – írta Kósa Roland szervező az egyik Facebook-posztban.

A hulladékot a napokban a végső helyére szállították, akkor derült ki, hogy a mennyisége közel 90 köbméter, mintegy 8,5 tonna, amiben sok veszélyes hulladék is volt.

a Sugár úti felüljáró melletti erdőben található illegális szemétlerakókat célozta meg Huber Zoltán vállalkozó és csapata. Fotó: Dr. Sík Sándor

Győr városa az akció mellé állt zsákokkal, illetve a konténereket a Győr-Szol Zrt. biztosította. Dr. Dézsi Csaba András polgármester is támogatta a kezdeményezést, aki már a kampány idején a város megtisztításának fontosságára hívta fel a figyelmet.

Hangsúlyozta, köszönet illeti az önkénteseket, hiszen tisztább lett munkájuk miatt a város. A polgármester rámutatott, a városvezetés is erőn felül dolgozik a problémán, de a tisztább Győrért mindenkinek tennie kell, s ezt úgy lehet még hatékonyabban elérni, ha rábírunk mindenkit, ne a természetben, vagy az utcán dobják el a hulladékot, annak nem ott a helye.

Németh Balázs, a „Szedett szemét” közösségi oldal beindítója és Szabó Andrea, a Szentiváni Önkéntes Szemétszedők csoportjának létrehozója úgy érzi, hatalmas dolog, hogy ennyien fontosnak tartják a környezetük megtisztítását. Szabó Andrea hangsúlyozta, lenyűgöző volt tapasztalni a sok önzetlen segítő ember hozzáállását, így talán tisztább jövőt kaphat Győrszentiván.

A városrész megtisztításáért végzett munkát dr. Sík Sándor képviselő és a SZÖSZ is szeretné még tavasszal folytatni.

A „Szedett szemét” aktivistái minden szombaton megcéloznak egy-egy területet, ezekről a nyilvános közösségi oldalukon adnak hírt. Április 17-én délelőtt a győri iparcsatornát tisztítják meg a helyi horgászok és a Vitál Judo Fight Club tagjainak részvételével. Várják a csatlakozókat.
Kapcsolódó témák: #környezetvédelem | #szemétszedés |
likeold
a fb oldalunkat