Hirdetés
Civilek is felveszik a kesztyűt

Harc a szemét ellen

Fotó: Győr+
P. Zs., Sz. T.
2021.03.20. 16:11

Civilek ragadták magukhoz a kezdeményezést, és kapcsolódtak be a szemét elleni szélmalomharcba az elmúlt hetekben. Lélegzethez jutott a ménfőcsanaki Állomás utca melletti terület, valamint a Püspökerdő és az azt körülölelő holtág partja.

Hirdetés

Visy Bernadett és családja Ménfőcsanakon lakik az Ormos utcában. Szívesen sétálnak a környéken, ám egyre jobban zavarta őket az a folyamatosan csak növekvő szemétkupac, amely a kert végében, a vasúthoz közeli Állomás utca melletti területet övezte. Gondoltak egyet, és a szomszédok, valamint önkéntesek bevonásával szemétszedési akciót hirdettek. A 35-40 főből álló csapat egy óra alatt meg is tisztította a környéket. A mintegy 30 zsák összegyűjtött szemetet – amiben több zsákos szemét, rengeteg műanyag flakon, üveg és még kád is volt – Szabó Jenő, a körzet önkormányzati képviselője közbenjárására a Győr-Szol elszállította.

Kép a ménfőcsanaki önkéntes szemétszedésről.

Visy Bernadett szerint biztosan szerveznek még ilyen megmozdulást, ám addig is, ha arra járnak, mindig összekapkodnak néhány elszórt dolgot. Abban bízik, hogy példamutatással, neveléssel a mostani gyermekek felnőttként már felelősebben gondolkodnak, ha szemétkérdésről van szó.

Közel 50 zsák szeméttel lett könnyebb a Püspökerdő és az azt körülölelő holtág partja, az akció a „Szedett szemét” nyilvános Facebook-csoportban szerveződött. Az oldal létrehozója, Németh Balázs Győrben él, a mosonmagyaróvári kórházban dolgozik, s hobbija a természetjárás. Azt mondta, akárhol járt, nyitva tartotta a szemét, s mindig zavarta a sok eldobált szemét.

Balázs azt mondja, ha csak néhány ember gondolkodik el a szemetelés kérdésén, mikor látja őket a munkában, akkor már talán van valami értelme, és kevesebb szemét lesz legközelebb elszórva, s tisztább környezetet hagyhatuk a gyermekeinknek.

Németh Balázs a Szedett szemét Facebook-csoportban koordinálja a szemétgyűjtéseket. Fotó: Szigethy Teodóra
Kapcsolódó témák: #szemétszedés |
Hirdetés