Nyáron talán még fontosabb: figyeljünk az intim higiéniára!

Havassy Anna Katalin Fotó: Ács Tamás
2023.07.17. 07:10

Rengeteg kérdést kapunk a nyári intim higiénia témakörben, ezért dr. Börzsönyi Ágnes szülész-nőgyógyász szakorvossal felelevenítjük a legfontosabb tudnivalókat, illetve részletesen kitérünk arra, nyáron mire érdemes fokozottan figyelni.

Azt már korábban tisztáztuk, hogy a normál hüvelyflóra savas, s ha megbillen az egyensúly a lúgos irányba, akkor bizony gyakrabban fordulnak elő a hüvelyi fertőzések, a terhességi komplikációkat és s szexuális úton terjedő fertőzéseket is könnyebb összeszedni. Azért, hogy normál tartományban – ph: 3,8-4,5 – maradjon a hüvelyflóra, a legtöbbet mi nők tehetjük, nyáron meg aztán főleg!

Az intim lemosók és a tisztítókendők hasznosak, utóbbi praktikus utazáshoz, munkahelyen is, különösen nyáron jöhetnek jól. Irrigálni, azaz a hüvelyt öblíteni szabad, de csak mértékkel! Heti egynél többször nem javasolnám, és mindenképpen savas oldattal. Fontos, hogy semmiképpen ne használjunk erre a célra tiszta vizet! Minden hölgynek pamut, jól szellőző fehérneműt javaslok, nyáron pedig főleg! Kánikulában a felsőruházat is legyen lehetőleg szellős, lenge anyagból, a szűk, testhez tapadó nadrágokat jobb ilyenkor kerülni.

Fotó: Depositphotos.com

Ahogy a hosszas ülést sem javaslom, hiszen ilyenkor a nemi szervek is jobban beizzadnak, ami kedvezhet a gombás fertőzéseknek. Irodai munka és utazás során is próbáljunk meg minél többet mozogni! Sportolás után egyébként is, de nyáron fokozottan ajánlott a zuhanyzás és a tiszta fehérnemű felvétele. Praktikus lehet még, ha az intim szőrtelenítést nem a strandolás napjára időzítjük, hiszen így elkerülhetjük a bőr irritációját. Arra is érdemes figyelni, hogy vizes fürdőruhában ne napozzunk, ha kijövünk a vízből, lehetőleg mindig cseréljük szárazra.  Értelemszerűen nyáron a menstruáció során igyekezzünk minél gyakrabban cserélni a betétet és a tampont!” – részletezte dr. Börzsönyi Ágnes.

Nyaralás vagy menstruáció?

A nyaralás menstruálással is örök dilemma és kérdés a nők részéről, amelyekkel kapcsolatban az orvosokat a rendelőkben és interneten is sokat faggatják. Érhető, hiszen a nyaralás időpontjának kiválasztásakor sok szempontot kell figyelembe vennünk, s nem fókuszálhatunk mindig a menstruációnkra. Mit tehetünk akkor mégis?

Azoknak a nőknek tudunk segíteni a menstruáció eltolásában, akik nem szednek hormontartalmú fogamzásgátlót. Ilyenkor vényköteles, progeszteron tartalmú készítményt írhatunk fel, de nagyon fontos, hogy ezt csak szakorvostól fogadják el, mivel a pontos használatának beállításához elengedhetetlen a konzultáció. S azt is jó tudni, hogy évente összesen 1-2 alkalomnál többször nem javasoljuk a ciklusba való ilyen beavatkozást.  Azok a nők, akik szednek hormonális fogamzásgátlót, megváltoztathatják annak adagolását a nyaralás miatt, így késleltetve a menstruációt. De ezt is csak évente 1-2 alkalommal, s jobb ezt is az őket ismerő nőgyógyászukkal megbeszélni. Lehetőleg ezen a megoldáson csak olyanok gondolkozzanak el, akik pontosan szedik a felírt gyógyszert és nincsen semmilyen nőgyógyászati panaszuk. Fontos, hogy semmiféle hormontartalmú gyógyszerrel ne kísérletezzünk szakorvos segítsége nélkül, saját szakállra, mert az összekevert szálakat nagyon nehéz lesz később kibogozni. S egy esetleges nem várt terhességet is kockáztathatunk…”

Fotó: Depositphotos.com

Ám mi van akkor, ha valaki nem akar semmiféle gyógyszert segítségül hívni, de mégis szeretné jól érezni magát a nyaralás során?

Vajon strandolhatunk a havi vérzésünk alatt?

„Tamponnal strandolhatunk, csak nagyon fontos, hogy közvetlen a strandolás előtt helyezzünk fel újat, a szükséges higiéniás előírásoknak megfelelően. S szintén fontos, hogy amikor kijövünk a vízből rögtön távolítsuk el, töröljük magunkat szárazra és helyezzünk fel új tampont, vegyünk fel száraz fehérneműt, vagy fürdőruhát. Az intim kehely is tökéletes választás lehet, szintén a higiéniás szabályok betartásával. Az első, erősebben vérzős napokon sokszor jobb, ha inkább elkerüljük a fürdőzést.”

Nyilván sokan hallottak már róla, hogy egyre több olyan tampon érhető el a piacon, amelyeket kifejezetten úszáshoz vagy fürdőzéshez fejlesztettek ki, a medencékben és a természetes vízben strandolók számára is. A leírások szerint egy víztaszító gátat alakítottak ki, amely a tampon alsó végében kialakított tiszta, gyógyszerészeti vazelinolaj réteg segítségével gátolja a szennyezett, illetve klórozott víz hüvelybe jutását, ezzel csökkentve a fertőzések kialakulásának veszélyét, illetve a klór okozta irritációt. Továbbá létezik már a női úszó bugyi is, amelynek fő funkciója, hogy meggátolja a szivárgást, illetve vízhatlanságának köszönhetően elzárja a vizet a nemi szervtől. Mindenesetre ezekről is jobb, ha egyeztetünk nőgyógyászunkkal, és nem hiszünk el mindent első olvasásra, amit az internet kínál!  

Fotó: Depositphotos.com

Kismamák, irány a víz?!

Örök kérdés a kismamáktól, hogy vajon ők strandolhatnak-e a nyáron, s milyen szabályokat kell betartaniuk? Dr. Börzsönyi Ágnes is rengeteg kérdést kap ebben a témakörben, így nem árt tisztázni a legfontosabbakat:

„Az téves, hogy aki terhes, az egyáltalán nem strandolhat. Viszont az tény, hogy csak akkor javasolt, ha a kismama egészséges, a méhszáj zárva van, s nem rendelte el a fekvést az orvosa. Sokaknak a medence tűnhet biztonságosabbnak, hiszen a klór elpusztítja a kórokozókat. Ez lényegében igaz is, viszont nem tesz jót a bőrnek és az immunrendszernek. Ezért azt javasoljuk, hogy csak vízforgatós medencékbe fürödjenek, amelynek tudott a klórtartalma is. A természetes vizek ebből a szempontból jobbak, ám a bányatavak helyett lehetőleg válasszunk nagyobb tavakat vagy a tengert. A hőmérsékletre azonban értelemszerűen jó, ha figyelünk. A tenger melletti nyaralásoknál a hosszas utazás lehet inkább rossz hatással a kismamákra, s a homokos part, ahol számos kórokozó lehet. Ezért a homokban vagy a sekély vízben való üldögélést nem javasoljuk. A termálvizek már más kérdés, ott a 30 Celsius fok fölötti hőmérséklet már nem megfelelő, így inkább a tavakat, a tengert, a saját medencét válasszuk. De itt is azt tudom leginkább hangsúlyozni: ne az internetről, hanem a terhesgondozást végző orvostól tájékozódjanak!”

Fotó: Depositphotos.com

Mit tegyünk, ha valami nincs rendben odalent?

Fontos kérdés az is, hogy mit tegyünk, ha érezzük, hogy valami nincs rendben, kényelmetlen, s jó lenne megoldást találni a panaszokra?

„Ilyenkor vélhetően fertőzés áll fent, amely lehet bakteriális, gombás, vírusos és egysejtűek, paraziták által okozott is. Ezek egy része szexuális úton terjed, míg mások a normál hüvelyflóra felborulása miatt alakulnak ki. Bizonyos esetekben vény nélkül kapható szerekkel próbálkozhatunk. Illetve egyszerűbb hüvelyfertőzések akár otthon is megoldhatóak irrigálással, különböző Lactobacillus-tartalmú, hüvelyflórát erősítő készítményekkel. Ha a panaszok szűnnek, akkor valószínűleg jó volt a diagnózisunk. Vény nélkül gyakorlatilag gomba kezelésére szolgáló készítmények kaphatóak. Ha ez nem segít, nem hüvelygombánk volt, vagy pedig nem hatékony rá az adott készítmény. Nagyon nem lehet mellélőni, hiszen ha fennáll a panasz, úgyis orvoshoz megyünk. Magyarán, ha egy bakteriális fertőzést gombaellenes krémmel próbálunk kezelni, rontani nem fogunk a helyzeten, de meg sem oldódik a probléma. Rosszat akkor tehetünk, ha nem fordulunk orvoshoz a nem szűnő panaszokkal!” hangsúlyozta a doktornő, aki így búcsúzott:

„Alapesetben nyáron mindenféle higiénia hangsúlyosabb lesz, miért lenne ez másként az intim területeken? Kérdezzük bátran az orvosunkat, vigyázzunk magunkra, és akkor olyan nagy probléma nem lehet a nyár és a nyaralás során sem.”

Ha szeretne témát javasolni a “Négyszemközt a nőgyógyásszal” című rovatunkba, akkor kérjük írjon nekünk a [email protected] e-mail címre!

Illusztrációk: Depositphotos.com