Négyszemközt a nőgyógyásszal

Ne szégyellje kellemetlen tüneteit, keresse fel orvosát!

Havassy Anna Katalin Ács Tamás
2022.12.17. 12:02

A méhnyakrákszűrés témakörében tovább haladva most egy a nők életében gyakran előforduló problémáról, a méhszájsebről beszélgetünk állandó szakértőnkkel, dr. Börzsönyi Ágnes szülész-nőgyógyász szakorvossal.

„A méhszájsebbel kapcsolatban szintén rengeteg kérdést kapok a betegeimtől, gyakran találkozom is vele a rendelőben, így nem árt, ha a nők tisztában vannak vele, hogy mit is jelent pontosan és milyen kezelései lehetőségei vannak” – kezdte dr. Börzsönyi Ágnes, majd rögtön rá is tért arra, hogy tulajdonképpen a méhszájseb csak egy, a köznyelvben elterjedt elnevezés – a könnyebb érthetőség, a könnyebb kommunikáció miatt –, amelyet leggyakrabban a cervicilisatio nevű elváltozásra használnak.

„A méhszájsebet a nőgyógyászati vizsgálat során észleljük. Színe jellegzetes, pirosas-rózsaszínes, a felszínére pedig leginkább a „bolyhos” jelzőt használhatjuk. Ha méhszájsebről van szó, akkor tulajdonképpen a méhnyakcsatornában (cervix) található hengerhámsejtek (mirigyhámsejtek) kikúsznak a méhszáj felszínére és kiszorítják a normális esetben ott található laphámsejteket. A pirosas-rózsaszínes színt és az eltérő felszínt is ez eredményezi. Ezért sem helytálló méhszájsebnek hívni ezeket az elváltozásokat, mert lényegében hámhiány nem alakul ki, holott a seb képződése ezt jelentené. De így terjedt el a köznyelvben, mi is így használjuk a páciensek felé” – ismertette a doktornő.

S hogy milyen életkorban a leggyakoribb az előfordulása? Nos, ezt is megkérdeztük. Tulajdonképpen bármely életkorban megjelenhet, de gyakran tapasztalható fiatal korban, fogamzásgátló szedése mellett és terhesség során is.

Bár ez a nyálkahártya-megváltozás nem ritka a nők életében, fontos megjegyezni, hogy önmagában semmilyen kóros történetet nem jelent. Nagyon fontos, hogy a figyeljünk a normál hüvelyflóra megtartására, mert a savas pH megváltozása elősegíti a cervicalisatio kialakulását, amely hetek, hónapok alatt alakul ki.”

Korábban is írtunk már róla, hogy a fontos hüvelyi pH savasságának megóvása, hiszen változásával gyengül a hüvely természetes flórája ez pedig elősegíti a különböző fertőzések megjelenését. Ennek pedig egyenes következménye lehet, hogy az érzékenyebbé vált hengerhámmal borított felszín begyullad.

A begyulladt hámfelszín sérülékennyé válik, így kisebb behatásokra is megjelenhet visszafogott mennyiségű, leginkább pecsételő vérzés. Ha az együttlétek során pecsételő vérzés jelenik meg, akkor kontakt vérzésről van szó, amely leggyakrabban a fent említett gyulladás miatt fordulhat elő. Ilyenkor a méhnyak csatornájában található hengerhám bőséges, lúgosabb kémhatású váladékot termel, amely elősegítheti a fertőzések és további gyulladások kialakulását. Így fordulhat elő, hogy egy önmagában ártalmatlan nyálkahártya-elváltozás mégis kóros hüvelyi folyáshoz, gyakori fertőzésekhez vezethet, amely már orvosi kezelést igényel.” 

Mikor jelentkezzünk tehát nőgyógyásznál? – tettük fel a nagyon is lényeges kérdést.

Ha a hengerhámot érintő fertőzések krónikus gyulladást okoznak, akkor már többnyire a panaszok is megjelennek: kellemetlen, erőteljes folyást tapasztalhatunk, illetve a kontakt vérzés is gyakori lehet. Ilyenkor a legelső és legfontosabb lépés, hogy a hüvely normál flóráját visszaállítsuk, tehát ismét savas közeget biztosítsunk. Ez helyi kezelést jelent, s hetekig is eltarthat, óvatos tejsavas irrigálással és lactobacillust tartalmazó hüvelykúpok használatával. A megfelelő termékek kiválasztásában, felírásában, azok alkalmazásnak gyakoriságában a nőgyógyász természetesen segítséget nyújt, a tanácsait érdemes pontosan követni!”

Sajnos előfordulhat olyan eset is, amikor nem elég a fent taglalt ellátás, hanem komolyabb beavatkozás szükséges. Ilyenkor a cervicalisatiót alkotó hengerhámsejtek eltávolítása jön szóba, amelyre többféle megoldás is létezik:

Ecsetelés: Az orvos ebben az esetben egy hámroncsoló ecsetelőt használ, s általában nem elég egyszeri kezelés. Az ecsetelés gyakoriságát a nőgyógyász határozza meg.

Lézeres vagy fagyasztásos technika alkalmazása: Ezzel a kezeléssel maradéktalanul eltávolítható a felszíni sejtelváltozás. Fontos megemlíteni, hogy ilyenkor szövettani vizsgálat nem lehetséges, mert a sejtek felszíne roncsolódik. Ezért csak olyan esetben alkalmazza az orvos, ha negatív citológiai lelettel rendelkezik a beteg.  

Létezik az úgynevezett a loop (nagyfrekvenciójú elektromos késes) konizáció, és a „hideg késes” (szikés) konizáció is, amelyeknek egyértelmű előnye, hogy szövettani vizsgálat is készülhet, így megállapítható, hogy van-e bármilyen kóros elváltozásról szó az adott területen. A konizáció egyébként egy sebészeti beavatkozás. Ilyenkor egy kúp alakú szövetdarabot távolítanak el a méhnyakból és a méhnyak csatornájából szövettani vizsgálat céljából, tehát a méhnyak betegségeinek diagnosztizálására és kezelésére alkalmazzák. 

„Fontos megjegyezni, hogy amikor orvosa határoz a cervicalisatio kezeléséről, akkor alaposan körüljárta a lehetőségeket és a legjobb megoldást választja. Ehhez pedig az kell, hogy a panaszokat, a tüneteket, azok gyakoriságát és erősségét pontosan ismerje, minden részletre kiterjedően. A kérdésekre tehát lényeges mindig őszintén válaszolni és új orvos választása esetén a legfrissebb citológiai leletet is megmutatni, hiszen az abban található esetleges eltérések is sokat segíthetnek a kezelőorvosnak. Ne rejtegessük, ne szégyelljük tehát a tüneteket, hanem keressük fel nőgyógyászunkat, hiszen közösen tudunk mielőbb megoldást találni a panaszokra!” – zárta dr. Börzsönyi Ágnes.

Ha szeretne témát javasolni a “Négyszemközt a nőgyógyásszal” című rovatunkba, akkor kérjük írjon nekünk a [email protected] e-mail címre!