Évforduló

Méltó ünnepség a 100 éves Gárdonyi iskola tiszteletére

Fotó: Ács Tamás
Ficsór Dávid
2021.11.19. 16:42

Idén ünnepli alapításának 100. évfordulóját a Győri Gárdonyi Géza Általános Iskola. A kerek évforduló tiszteletére pénteken délután ünnepséget rendeztek az belvárosi intézményben.

Hirdetés

A Gárdonyi egykori és jelenlegi tanárai, a város iskoláinak igazgatói, egyházi méltóságok, városvezetők, a tankerületi központok képviselői kaptak meghívást a rendezvényre, melyet az épület kerengőjében, Gárdonyi Géza mellszobránál tartottak.

Az ünnepi beszédek sorát az intézmény igazgatója kezdte. Gecsei Kolos a megszemélyesített születésnapossal tekintett vissza annak elmúlt száz esztendejére. „Egy nagyanyának nincsen oka éveinek számát titkolnia, sőt büszkélkedhetik vele. Emeld fel hát tekintetedet és nézz gyermekeidre, köszöntésedre jöttünk ma itt össze! Nem az a fontos, hogy egyik-másikunk milyen korhatárt ér el, hanem, ki hogyan élt” – hangsúlyozta megható felszólalásában az intézményvezető.

Az iskola idén 100, a város, ahol otthonra lelt pedig 750 éves évfordulóját ünnepli. Győr polgármestere maga is a Gárdonyi falai közt cseperedett. Ahogy Dr. Dézsi Csaba András fogalmazott, számára rendkívüli megtiszteltetés, hogy a település első embereként állhat itt, mint ahogy az is, hogy szülővárosát ő képviselheti polgármesterként. Hozzátette, hosszú utat járt be idáig, és ennek az útnak jelentős részét ebben az intézményben töltötte.

„Fantasztikus ez az iskola, fantasztikus az építészete. Gyönyörű kívülről, gyönyörű belülről, de az értékét az iskolának az itt tanító pedagógusok, és az itt tanuló diákok munkája, tehetsége, szorgalma határozza meg” – emelte ki a polgármester, aki azt is elmondta, mindent megtesz a jövőben azért, hogy tornaterme lehessen az iskolának.

Simon Róbert Balázs folytatta a méltatást. A győri országgyűlési képviselő azt mondta, Győr eredményes és sikeres, véleménye szerint ennek alapja a tudás, az oktatás. Hangsúlyozta, azért tud a város sikeres lenni, mert ilyen kitűnő iskolák vannak Győrben, mint a Gárdonyi.

Hajnal Gabriella a Klebersberg Központ elnöke beszédében úgy fogalmazott, a száz éves intézmény egy gyermekközpontú, a gyermekeket kimondottan szerető hely, és a szakmai tevékenysége is példaértékű, hiszen meg tudja adni a fiataloknak mindazt, amivel boldog, kiegyensúlyozott felnőtté tudnak válni.

Részt vett az ünnepségen és köszöntőt mondott Maruzsa Zoltán. A köznevelésért felelős államtitkár felidézte az intézmény alapításakor megfogalmazott célkitűzést, ami szerinte a száz év alatt nem változott. Ez így hangzik: a hazáját szerető, a munkát megbecsülő, az embertársakat tisztelni tudó ifjúság nevelése.

Az ünnepségen színvonalas előadásokkal készültek a diákok és egy emléktáblát is avattak. Természetesen megkoszorúzták a névadó ikonikus mellszobrát is.

Az intézményt 1921-ben alapították, a város 2. Polgári Fiúiskolájaként. 1924-ben vette fel Gárdonyi Géza nevét.

Fotó: Ács Tamás

Hirdetés