A jövőben is csak előre!

Kara Ákos: soha nem látott fejlesztések valósultak meg!

Fotó: Ács Tamás
Győr+
2022.02.09. 07:37

A Győr+ Rádió stúdiójába látogatott Kara Ákos szerda reggel. Az országgyűlési képviselő az elmúlt évek fejlesztéseiről, de jövőbeli terveiről is beszélt, hiszen mint mondta, harcolni fog a győriek, és a térségben élők érdekeiért.

Kora reggel munkával indította a napját Kara Ákos, hiszen a PÁGISZ iskolánál volt terepbejáráson. Ez is kiderült szerda reggel a Győr+ Rádióban, hiszen székházunkba látogatott az országgyűlési képviselő.

A műsorvezetők, Zombai-Kovács Ákossal kiegészülve a választások előtti időszakról kérdezték elsőként a képviselőt. “Erős, feszes tempót diktálok magamnak, szeretek dolgozni, szeretem Győrt és a térséget képviselni. Ahogy az elmúlt évek teltek, úgy kerestem folyamatosan a fejlesztéseket. Szeretném ha az itt élők jól, biztonságban éreznék magukat” – fogalmazott Kara Ákos. “Ha valaki komolyan vesz egy hivatást, az néha számot vet arról, hogy jól végezte-e a dolgát. Ez a számvetés nálam nem most kezdődött” – mondta a képviselő, hozzátéve, hogy mindig kell új célokat kitűzni, így például nemrégiben az új mentőállomás kialakítása került a fókuszba. Az új mentőállomás kapcsán is sikerült megtalálnom a szövetségeseket, így elindulhat a fejlesztés!”

Rengeteg beruházás valósult meg a képviselő segítségével, elsőként a Széchenyi István Egyetem fejlődése került terítékre. “A Győrben és a Győr környékén élők kéréseit figyelembe véve igyekszem kigondolni a terveimet. Hogy Győrben legyen egy tervezhető jövő, mind a gyermekeinknek, mind az idősebb generációnak, ahhoz szükség van egy jól működő oktatásra, egy önálló, erős egyetemre” – ismertette álláspontját Kara. De, hogy pontosan mi kellett ahhoz, hogy egy dinamikusan fejlődő egyetem kialakuljon városunkban? Úgy gondolja elsősorban egy erős infrastruktúra. “Egy erős, intézményfejlesztési projektet kellett indítani. Meg tudtuk valósítani, hogy egy színvonalas, nagy kollégium épüljön, de energetikai fejlesztés is létrejöhetett, sőt, szebb is lett az egyetemi világ. Jó pályán van a campus, az a feladat, hogy példát mutassanak, és a vidéki egyetemek között kiválóak maradjanak” – fogalmazott az országgyűlési képviselő, hozzátéve, hogy magasan van az a bizonyos léc, de eddig sikerült a célokat teljesíteni.

A munkahelyteremtés is nagyon fontos városunkban, Kara Ákos édesapja nézeteit vallva úgy gondolja, ha munka van, akkor minden van. “Az egész győri gazdasági térségben komoly szereplők, vállalkozások sorakoztak fel. Ez egy összetett folyamat, hálásak vagyunk, hogy az emberek a szorgalmukkal, munkájukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy a magyar gazdaság erős és versenyképes lehet. Itt mindig szorgalmas emberek éltek, akik szerettek volna egyről a kettőre jutni” – mondta Kara, kiemelve, hogy ehhez azonban kellenek pluszban a jó kormányzati döntések, a magyar kormány pedig szerinte gyorsan tud a problémákra reagálni. A gazdasági szereplőknek innovatív közegre van szükségük, ez tartja szemmel a magyar kormány is.

A Magyar Falu Program, egy kiváló kormányzati program – emelték ki a műsorban, rátérve a vidékfejlesztési tervekre. “Sok mindent fogalmaznak meg a települések, amit nekünk képviselőknek kell továbbítanunk. A Magyar Falu Program lényege, hogy az elmúlt esztendőkben soha nem látott fejlesztések indultak meg a falvakban. Közösen kell boldogulnunk, türelemmel, egymásra figyelve– hangsúlyozta az országgyűlési képviselő. Mint ismertette, térségünkben a jövőben is sok fejlesztéssel indulnak tovább a környező települések. “Az egészségügyi alapellátás körülményei is megújulnak, ez egy fontos célkitűzés volt, de az útfejlesztésekkel is előre szeretnénk lépni. Sok energiát fektetek arra, hogy az úthálózatok folyamatosan fejlődjenek. Közös munkával, rengeteg útfejlesztés valósult meg, zajlik, vagy kezdődik.” A fejlesztések sorában a képviselő kiemelte, hogy elkészült például a keleti elkerülő egy új híddal kiegészülve, de megújulhatott Győr keleti és nyugati bevezető útja, illetve részben átépült, valamint megvalósulhattak az M85-ös és M86-os fejlesztései, kétszer kétsávos út épül Győr-Pápa között (új 83-as út), tervezés alatt áll a 82-es út új bevezetője, jó eséllyel az építkezési munkák is megkezdődhetnek a közeljövőben, de az elmúlt hetek egyik legfontosabb javaslata volt, hogy a 81-es főút és az M1-es autópálya csomópontját is szeretnék átépíteni. Ezen kívül megvalósult Ménfőcsanak-Győrújbarát-Nyúl agglomerációs útjának felújítása, ami közel 20 ezer ember közlekedését könnyíti meg.

A műsor második felében a kerékpárutak fejlesztésével folytatódott a beszélgetés. A Győr-Pannonhalma kerékpárút kiépítése az országgyűlési képviselő saját kezdeményezése volt, mely kormányzati finanszírozásból valósulhatott meg. “Végig ott voltam az emberek, a lakók között, sok egyeztetésünk volt, sok javaslatot be is tudtunk építeni a fejlesztésbe. Az ország első kerékpáros fogadóóráját is megtartottuk itt, ami nagyon sikeres volt. Most a Ménfőcsanak-Tényő-Sokorópátka kerékpárút kiépítését is az asztalra tettem, remélem ez is célba ér, és akkor ezen az úton a Bakonyig el tudunk majd tekerni“- ismertette terveit Kara Ákos.

A kerékpáros fejlesztések után, a parkolóhelyek kiépítésére terelődött a szó. A Kuopio-parkban épülő parkolólemez kapcsán Kara Ákos elmondta, hogy csütörtökön tesznek egy fontos bejelentést a megvalósítás részleteivel kapcsolatban. Mint mondta: egy biztos, hogy sok türelemre lesz szükség. A kormány egyébként 2,5 milliárd forinttal támogatta a fejlesztést, mely az adyvárosi parkolóproblémára nyújthat megoldást, de természetesen számos más fejlesztést is magába foglal. “Mindent megtettem, hogy ez a forrás Győrbe érkezzen, de harcolni fogok azért, hogy más városrészekben is legyenek előrelépések, hiába értünk el remek eredményeket, ezen a területen még sok a a feladat.

Adyvárossal összefüggésben Kara Ákos az oktatási intézmények újításaira is felhívta a figyelmet, hiszen a többi között a Fekete-iskolában is komoly fejlesztések valósultak meg, ahogy a Mórában is, de a PÁGISZ-ban is zajlanak jelenleg is a felújítások.

A közösségi közlekedésről is szó esett a Győr+ Rádióban. Kara Ákos szerint a buszállomány nagyon rossz állapotban volt, hiába voltak elkötelezett buszos munkavállalók. “Régóta kerestük a megoldásokat, a járműállomány tekintetében sikerült előrelépni. Győrbe, de az agglomerációba is érkeztek új járművek, azonban feladat itt is van folyamatosan. A közösségi közlekedés olyan terület, ahol nekem is nagy intenzitással kell a feladatomat végezni. Nagy eredmény, hogy december 11-től emeletes vonatok is járnak Győrbe, a MÁV és a Volánbusz is nagy segítőnk és a kormányzat is igyekszik támogatni ezen fejlesztési törekvéseinket” – fogalmazott a képviselő.

A mentőállomás kérdése visszatért a műsorba. Hosszú sokéves tárgyalási folyamat eredménye ugyanis, hogy megépülhet az új állomás. Kara Ákos elárulta, hogy a kivitelezőnek 2023 július végére az építési munkákat be kell fejeznie, ezután néhány héttel megérkezhetnek a működéshez szükséges engedélyek. Ez egy új, korszerű, modern mentőállomás lesz, a szakmai program a mentősök kezében volt, a szakma mondta azt is, hogy az állomás legideálisabb helye a Petz-kórház mellett lenne. Így a szakmai és kormányzati döntés egymásra talált, az én szempontomból pedig azt jelenti mindez, hogy felkarolhatok egy új feladatot, amiért újra harcolhatok.”

Egyik utolsó témaként a covid került szóba, mely Kara Ákos életét is komolyan átalakította. Például telefonos fogadóórát tartott, ezt nagy érdeklődés övezte. “Hálásak vagyunk az egészségügyben dolgozóknak, a rendőröknek, a katonáknak, a pedagógusoknak, mindenki óriási munkát végzett és végez jelenleg is. Reméljük hamarosan túljutunk ezen a nehéz időszakon” – tette hozzá Kara Ákos.

Választással indult és zárult a műsor, hiszen hétvégén indul a kampányidőszak. “Én azt látom, hogy nehéz kampánnyal nézünk szembe. A baloldali pártok szórják a hazugságokat, de ami a legfontosabb egy ilyen túlfűtött hangulatban, hogy Magyarország ezen az előremutató úton haladjon tovább, vagy visszafordulunk egy kudarcokkal teli időszakba. Mi azt mondjuk, hogy nem engedjük be a bevándorlókat, hogy nem hajlunk meg semmiféle brüsszeli akarat előtt, hisz mi az itt élők céljait szeretnénk megvalósítani. Mi egy más gondolkodást támogatunk, mi a saját életünket szeretnénk élni, családokat támogatunk, lakástámogatási rendszert hoztunk, rezsit csökkentünk annak érdekében, hogy az itt élők jól érezzék magukat, hogy segítsük az itt élők jövőjét” – zárta szavait Kara Ákos.

Kara Ákossal készült teljes rádióinterjút ide kattintva visszahallgathatja!

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos