Útépítés

Átadták a Győr-Pannonhalma kerékpárutat

Fotó: Ács Tamás
Győr+
2021.11.20. 16:52

Új úton tekerhetnek a biciklisek Győr és Pannonhalma között. A NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásából 1,77 milliárd forintért építette meg az összesen 18,4 kilométeres bicikliutat a Colas Út Zrt.

12,3 km teljesen újépítésű szakaszt adtak át, 6,1 km-en pedig átépítésen és felújításon esett át a bicikliút. A közvilágítás átépült és megújult, ráadásul 274 facsemetét is elültették az út mentén.

Az érintett települések: Győr, Győrújbarát, Nyúl, Écs és Pannonhalma. Összesen 595 db KRESZ, illetve kerékpáros útirányjelző táblát helyeztek el, több pihenőhelyet kialakítottak, és kerékpáros hidakat is építettek.

Kara Ákos országgyűlési képviselő rengeteget tett azért, hogy a beruházás megvalósuljon.

,,Több ezren vehetik igénybe a bicikliutat, ha csak a hétköznapi forgalmat, illetve a településen élőket említjük. Emellett az idegenforgalomban és a turizmusban is sokan használhatják. Az elmúlt hetek és hónapok bizonyították, eredményes kezdeményes volt, hogy a beruházás létrejöjjön. Köszönet jár mindenkinek, aki hozzájárult ehhez” – fogalmazott Kara Ákos.

Dr. Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára elmondta, az a cél, hogy minél több ehhez hasonló bicikliút épüljön hazánkban.

,,Európa harmadik legjelentősebb kerékpáros nemzete vagyunk. Sok kerékpárutat kell építeni, hiszen a használata környezetbarát ésegészséges. Ha sokan ülnek biciklire, tisztábbak, csendesebbek az utak, és a zaj is sokkal mérsékeltebb” – fogalmazott a politikus.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos szerint nagyon sokan veszik majd igénybe a kerékpárutat.

,,Biztos vagyok benne, hogy ezen a szakaszon nagyon sokan túráznak majd el a Balatonig és vissza. Nem csupán a magyarok veszik majd igénybe, hanem sokan jönnek majd ide a szomszédos országokból is. A kormánynak az a célkitűzése, hogy hazánk a legélhetőbb országok közé tartozzon, egy bicikliút megépítése pedig hozzájárul ehhez” – jelentette ki a kormánybiztos.

Fotó: Ács Tamás

Az eseményen forgatott a Győr+ Televízió. Televíziós szerkesztő: Ficsór Dávid, Pécskai István

Kapcsolódó témák: #beruházás | #bicikliút | #útépítés |