Évzáró vizit: szívmelengető advent után, dolgos esztendő elé néz a polgármester!

P. Csapucha Adrienn Fotó: Vig Norbert
2023.12.21. 09:02

Utolsó közgyűlés után, csütörtökön sor került az utolsó polgármesteri vizitre rádiónk stúdiójában. Az adventi időszakban is rengeteg teendője akad a város első emberének, de egyáltalán nem bánja, hiszen mint mondta, rengeteg pozitív és megható pillanatot élt át a napokban, mikor felkereste a különböző intézményeket. Természetesen a műsorban egyfajta rövid évértékelőként a fejlesztésekről is szó esett.

„Az ünnep az nálunk is ünnep, karácsonyi hangulat uralkodik nálunk is” – kezdte a vizit kezdetén a polgármester, aki elmondta, hogy nagyon sok helyen járt az utóbbi időben, nemegyszer egészen megható pillanatokat élt át, például a Fogyatékosok Napközi Otthonában.

„Nagyon magas, minőségi munka zajlik ebben a létesítményben is, de egyébként is szeretek szisztematikusan ellátogatni az intézményekbe. Azt látom, hogy a covid miatt picit eltávolodtak egymástól az emberek, de a Győrben működő közösségekre ennek az ellenkezője igaz, fantasztikus összefogás tapasztalható, így a többi között a kulturális szférában is, és nagyszerű szakemberekkel büszkélkedhetünk” – mutatott rá a polgármester. Dr. Dézsi rátért arra is, hogy nemrégiben, két hónappal ezelőtt megnyílt Fogadó központ is beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

„Nagyon jó funkciót lát el a központ, ide be lehet vinni az adományokat, a szociális intézmények pedig célzottan el tudják juttatni a rászorulóknak a felajánlásokat” – ismertette a Fogadó meglétének fontosságát a város első embere. Hozzátette rengeteg pozitív élmény éri az adventi időszakban ami köszönhető annak, hogy még inkább belelát az egyesületek, cégek életébe.

Megható történeteknél maradva dr. Dézsi Csaba András elmondta, hogy nemrégiben új családtaggal gyarapodtak, hiszen feleségével befogadtak egy megcsonkította, árva kutyát, Hobót. „Mindig párban tartjuk az állatainkat, így gyorsan jött Szofi is, ő már a Győri Állatmenhelyről. Fontos, hogy ne ajándékozzunk élő állatot, a felelős állattartást mindig tartsuk szem előtt. Ezért jelentős a papagájmentés is, mely hiánypótló” – hívta fel a figyelmet a polgármester, aki csütörtök délután is ellátogat a menhelyre. A városvezető egyúttal kiemelte, amikor ezeket a látogatásokat közzéteszi a közösségi oldalán annak egy oka van, az pedig nem más, mint a példamutatás!

A LED-csereprogram is folytatódott az utóbbi időszakban, továbbra is várják a jelentkezőket, érdemes lecserélni a fényforrásokat, hiszen rengeteget lehet spórolni vele. Dr. Dézsi a viziten ismertette: ha valakinek szüksége van ez ügyben segítségre a lakossági panaszirodában a kolléganők szívesen válaszokat adnak a kérdésekre.

A nemzeti Gondosóra programmal folytatódott a műsor második fele. „Arra biztatunk mindenkit, hogy lépjen bele a programban, hiszen biztonságot nyújt” – mondta a polgármester és egészségügynél maradva az átadott, új Mentőállomás is szóba került.

„Magyarország legmodernebb mentőállomása a miénk, a tervezésbe a szakmát is bevonva épülhetett fel a létesítmény. Olyan részei is vannak, ahol rekreációs lehetőségük van a mentősöknek. A győri mentősök fantasztikusan jók, szinte baráti viszonyban vagyunk, nagyon jó az együttműködésünk” – árulta el dr. Dézsi, majd mint orvos felidézte saját, szakmai emlékeit is.

Rengeteg felújítás, beruházás valósult meg 2023-ban Győrben, erről is kérdezték vendégüket a műsorvezetők. „Fantasztikus dolog, hogy Kolozsváry Ernő után ebben a ciklusban fejlődött a legtöbbet Győr. Így például 20-30 évre lehetővé teszi a város fejlődését és a jólétünket a kibővített ipari park. Egy polgármesternek alapvetően az a dolga, hogy a város biztonságát, gazdasági fejlődésének a lehetőségét segítse és aztán az ezáltal megtermelt javakból, már az itt élő embereknek a szorgalma, tehetsége és munkája az ami a többi részét megtermeli. Visszavásároltuk a Spartacus csónakházat, hamarosan elindulhat a felújítás, most pedig a GYAC evezős szakosztálya élvezheti a gyönyörű Kálóczy téri csónakházat, de mellette egy sport klubházat is szeretnék kialakítani. Számos rendelőt újítottunk fel, óvodákat, bölcsődéket, egyszerűen hihetetlen mennyiségű dolog történt, ami Győr lelkületét hozta helyre” – mesélte büszkén dr. Dézsi Csaba András.

Sportos témák mellett sem mehettek el a műsorban. A Fehér Miklós Emlékgála egy nagy összefogás eredménye, ezért köszönetet mondott minden szervezőnek a polgármester.

„Vannak legendák Győrben, a legendák mögött pedig nagyszerű eredmények vannak, rengeteg munkával” – szólt elismerően a városvezető, majd a visszavonult Csay Renáta munkásságát is méltatta. „Minden területen vannak tehetséges, világszínvonalon dolgozó emberek, akik teljesítményükkel nagyon sokakat motiválnak” – tette hozzá.

A keddi közgyűlésen zajlott eseményekről a polgármester elmondta, hogy Radnóti Ákos új feladatai okán lemondott alpolgármesteri posztjáról, őt dr. Laczkovits-Takács Tímea váltja.

„Tímea okos, szorgalmas és dinamikus, három nyelven beszél, így olyan területeket bíztunk rá, ami hozzá közel áll. A munka megy tovább, voltak politikai fenn hangok, de arra kérek mindenkit, hogy hiteles forrásokból tájékozódjon” – mutatott rá a város első embere.

Végezetül a szilveszteri mulatságról szólt dr. Dézsi Csaba András, hiszen jön a Hooligans és Gönczi Gábor valamint csapata a Smile is fellép Győrben.

„Fergeteges buli lesz, érdemes lesz kilátogatni. Addig is mindenkinek áldott karácsonyt és egészséges új esztendőt kívánok” – zárta az év utolsó találkozóját a vizitelő városvezető.

A teljes adás már visszahallgatható:

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka