Visszavonult Csay Renáta, minden idők legeredményesebb maratoni kajakosa

Győr+ / MTI Fotó: Vig Norbert
2023.12.20. 22:00

A Graboplast Győri VSE szerda esti évzáróján ünnepélyes keretek között búcsúztatták el a hússzoros világbajnok klasszist.

A 46 éves sportoló 20 világ- és 19 Európa-bajnoki cím után döntött pályafutása befejezése mellett. 1997-ben nyerte első érmét felnőtt világversenyén, első vb-aranyát pedig 1999-ben akasztották a nyakába.

Az eseményen dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere is köszöntötte a sportolókat, és méltatta a klub sikereit, majd Győr város ezüst emlékérmét adományozta Csay Renátának.

A rendezvényen a klub díjazta az idei év legeredményesebb felnőtt- és utánpótlás versenyzőit, és elismerést adott át Szeles Szabolcs alpolgármester és Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő.

Csay Renáta párosban 13 alkalommal győzött világbajnokságon, Pitz Andrea mellett Szonda Kornélia, Faldum Bereniké, Farkasdi Ramóna, Bara Alexandra és Czéllai-Vörös Zsófia osztozott vele a sikerekben. Egyesben hét alkalommal diadalmaskodott. Utolsó világbajnoki győzelmét 2019-ben aratta, épp húsz évvel azután, hogy először a dobogó tetején állt. Utoljára a tavalyi világbajnokságon szerepelt, ahol egy ezüsttel gyarapította páratlan éremgyűjteményét.

Egyedülálló karrierjét Sztanity László, Ürögi László, Solymár László és Ludasi Róbert is segítette edzőként. Két éve Csay Renáta nevét viseli a kajak-kenu északnyugat-magyarországi regionális akadémiája, amely közel harminc tagszervezet utánpótlásnevelő munkáját koordinálja.

Galéria: Vig Norbert

TV-s szerkesztő: Pulai Sarolta

Kapcsolódó témák: #Győr | #híradó | #kajak-kenu |