Dr. Dézsi: Győr ma a legsikeresebb periódusában van, a legeredményesebb sportváros!

P. Csapucha Adrienn Fotó: Vig Norbert
2024.06.05. 09:30

2024 első nyári vizitjére érkezett szerda reggel a Győr+ Rádióba dr. Dézsi Csaba András. A polgármester a sikereket és az eredmények egy részét ismertette a műsorban, hiszen a város több kiemelt területen is remekelt az utóbbi időszakban. A fejlesztések folytatódnak, a tervek előremutatóak, hiszen ahogy a városvezető fogalmazott: a sikereket meg kell, és meg is fogjuk tartani!

Árad a Duna, de Győrben nem a víz az úr, hisz jelentős védművek épültek a városban – erről beszélt elsőként dr. Dézsi Csaba András a szerdai viziten. „Biztonságban van a város. Sajnos a hirtelen lezúduló sok csapadék most is elöntött néhány területet, de egy 20 éves elmaradást kezdtünk el rendbe tenni, megépítettük a szennyvíz elvezetéseket és csatornákat is, így sok helyen viszont szerencsére már nem okozott gondot a csapadék, ahol korábban többször is. Van még tennivaló, de folyamatosan dolgozunk, hogy rendet rakjunk” – emelte ki a város első embere.

Plácido Domingóval találkozott a minap a polgármester, a művész ugyanis a Győri Filharmonikus Zenekarnál vendégeskedett. Az operaénekes 2021-ben adott hálakoncertet Győrben, az egészségügyi dolgozóknak, azoknak, akik lehetetlent nem ismerve helyt álltak a covid idején. „A spanyol tenor annyira megszerette Győrt és a zenekart, hogy visszatért a városunkba. Ez is mutatja, hogy a filharmonikusok világszínvonalon muzsikálnak, zseniális az együttes. Győrben nem egysíkú a kultúra, színes és lüktető a kínálat. Több mint 100 alkotócsoport működik, így akár a populáris, de a réteg igényt kielégítő szórakozási lehetőségek is kiváló alkalmat teremtenek a kikapcsolódásra” – mondta büszkén dr. Dézsi.

Fantasztikus sportsikereket ért el Győr az elmúlt időszakban, erről is kérdezték a műsorvezetők vizitelő vendégüket. „Mikor átvettem a város vezetését, akkor célul tűztem ki, hogy legyen minél több igazolt sportoló Győrben. Fontos a sportszervezetek és klubok támogatása, de át kellett gondolni a jövőbeli elképzeléseket is” – utalt például az ETO FC Győrben történt változásokra a polgármester, a labdarúgóknál a tulajdonosváltás elérte a célját, hiszen a csapat bejutott az NB I-be.

„Sajnos korábban a kézis lányok is elindultak egy lejtmenetben, személyeskedések alakultak ki. Azt mondtam, keressük meg azokat az embereket akik sokat tettek ezért a sportágért, hogy fogjanak össze, így szólítottuk meg Vanyus Attilát, Görbicz Anitát és Endrődi Pétert. Komoly szakmai stábot hoztunk létre, kiváló játékosokkal, aminek eredménye, hogy ismét BL-győztes lett az együttes. Gratulálunk mindenkinek” – ismertette a városvezető.

Dr. Dézsi Csaba András kiemelte: Győr ma a legsikeresebb periódusában van, a legeredményesebb sportváros.

„A sikereket elérni nagyon küzdelmes, de a bajnoknak maradni még nehezebb. Gyakran felmerül a kérdés, hogyan tud eltartani a város ennyi kiemelt sportágat. Ma minden sporttevékenység támogatva van, nem a városi költségvetést kell csupán igénybe venni, hanem komoly támogatókat, szponzorokat kell szerezni. Mint az ETO esetében, ahol egy tőkeerős tulajdonosa lett a klubnak. A mecenatúra kialakításában a polgármester komoly szerepet tud játszani, bizalom kell hozzá, el kell érni, hogy a szponzor büszke lehessen arra a csapatra és városra, amit támogat. Azt gondolom van olyan erő a győri gazdaságban, mely anyagilag tudja a csapatokat úgy támogatni, hogy tartósan eredményesek lehessenek. A sikereket meg kell tartani és meg is fogjuk tartani” – vázolta dr. Dézsi.

A környezetvédelem és a város tisztasága adta a műsor második felének első témáját, hiszen a kihelyezett hulladékudvarok nagy népszerűségnek örvendenek a lakosság körében. „Úgy örököltem meg a várost, hogy nem volt koncepció a köztisztaság kapcsán, koszos volt Győr és elavultak voltak a szelektív gyűjtő szigetek. Ezért elkezdtük a földbe süllyesztett hulladéktárolók kiépítését. Terveink között szerepel, hogy 2026-ra teljesen megszüntetjük a szigeteket, amit egy, közvetlenül a házakhoz érkező szolgáltatás vált fel. Az új rendszert egyfajta pilot projektként Nádorvárosban el is indítottuk. A GYHG-nál egyébként komoly előrelépések történtek az elmúlt időszakban, felfejlődött a hulladékgazdálkodás, ma már regionális viszonylatban is vezető szerepet kap a szolgáltató” – mutatott rá a polgármester.

Környezetünk szépségéhez hozzátartozik a virágosítás is, melyben az önkormányzat is segít a győrieknek. „Győr évtizedek óta virágos város, minden évben elhoztunk egy elismerést a Virágos Magyarország versenyről, tavaly például éppen a fődíjat, de sok mindenben elsők vagyunk, így a többi között a legtöbb geotermikus energiát felhasználó város címet is kiérdemeltük. Korábban nem volt zöld program Győrben, ezen a területen is szép eredményeket könyvelhettünk el, jó úton haladunk.

Útfejlesztésekről szólva elhangzott, hogy 750 kilométer Győr úthálózata, ebből 40 kilométert sikerült felújítani úgy, hogy több mint 170 kilométer 1-es vagy 2-es kategóriában, vagyis nagyon rossz állapotban volt. Mint kiderült az önkormányzat a következő 5 évre is meghirdette az útfelújítási programot, aminek egy részét a szolidaritási hozzájárulás visszaigényelt összegéből finanszírozna majd a város. „Ma már 12 milliárd forintot vonnak el tőlünk szolidaritási hozzájárulás jogcímen. Benyújtottam egy tervezetet miniszterelnök úrnak, hogy ennek az összegnek egy részét visszaigényelhessük, parkolóépítésre, közösségi közlekedés fejlesztésre, vagy éppen az utak rekonstrukciójára” – dr. Dézsi Csaba András elárulta azt is, hogy az így kapott forrás felét regionális fejlesztési célokra lehetne majd fordítani.

„Egy koncepció tervezetet készített a MÁV, hogy hogyan lehet a régi lifteket felújítani, így megoldódhat az állomáson az akadálymentesítés. 2,8 milliárd forintos költségvetéssel számol a társaság, örülnénk, ha ebbe a projektbe invesztálhatnánk az említett forrást. Jelenleg ott tartunk, hogy a következő héten érkezik hozzám Mayer Gábor, területfejlesztésért felelős államtitkár, akinek átadom majd a dokumentumokat. Győr egy újabb projektben járhat élen, egy általam javasolt felvetésnek hála” – fogalmazott a vizit vendége.

Hétvégén választások lesznek, ezért dr. Dézsi Csaba András mindenkit arra kért, hogy menjenek el a győriek szavazni, hisz meg kell védeni Győr békéjét és biztonságát, hogy úgy fejlődhessen tovább a város, ahogy az elmúlt, több mint 4 évben.

A teljes adás visszahallgatható:

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka