Győrt is elérte az árhullám

Szerző és fotó: Zombai-Kovács Ákos
2024.06.04. 13:25

Árad a Rába, már a Petőfi híd alatti parkolót is lezárták, ahol jó néhány autó vár még gazdájára. A korábban hullott és komoly utánpótlással is rendelkező eső miatt a Dunán is árhullám vonul le.

Az elmúlt napokban a vízgyűjtőkön lehullott és a várható nagy mennyiségű csapadék miatt komoly árhullám indult a Dunán és mellékfolyóin. Dél-Németországban, illetve a német-osztrák határ térségében katasztrófahelyzet alakult ki, szerencsére erre idehaza nem kell számítani, de komoly árhullám érkezik a folyókon.

Árad a Rába, már a Petőfi híd alatti parkolót is lezárták, ahol jó néhány autó vár még gazdájára. A korábban hullott és komoly utánpótlással is rendelkező eső miatt a Dunán is árhullám vonul le.

Csütörtök körül várják a tetőzést, szerdától pedig 9 szakaszon is készültség lép életbe.

”A kienstocki előrejelzések alapján most úgy számolunk, hogy a szigetközi szakaszon a Duna körülbelül 640 centiméteren fog tetőzni, ez harmadfokú készültséget jelent majd, Győrnél pedig 580 centiméter körül várjuk a tetőzést, a legmagasabbak vízszintek csütörtökön lehetnek majd, szerdától Győr fölött és Győr alatt összesen 9 szakaszon lesznek különböző szintű készültségek, illetve ugyancsak szerdától belvízvédelmi készültséget is el fogunk rendelni a térségben, ha kell majd a zsilipeket is beindítjuk” – mondta Németh József, az ÉDUVIZIG igazgatója.

A németországihoz és az ausztriaihoz hasonló katasztrófahelyzettől idehaza nem kell tartani, a védművek állják a sarat, megvédik a településeket, így természetesen Győrt is. Az árvíz azért plusz munkát persze ad a szakemberek számára.

„Nem lehet összehasonlítani az ottani és az itteni körülményeket, nálunk komoly védművek vannak, de azért itt is fontos az állandó figyelem, a munkánk segítése érdekében 65 szolnoki kolléga is érkezett a keddi nap folyamán, közös erővel működtetjük a figyelőszolgálatot és ha kell, reagálunk az eseményekre” – tette hozzá a szakember. Győrben az ártéri parkoló mellett a rakparti út is zárva van és ez valószínűleg még napokig így is marad. A vízügyi igazgató szerint komoly beavatkozásra nem lesz szüksége, de a folyamatos figyelem egy ideig most biztosan marad a térség folyói mentén.

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #árhullám | #Duna | #Győr | #híradó | #rába |