Hirdetés
Filmvetítés

Magyar Passió Pannonhalmán

Németh Boglárka
2022.01.20. 11:52

A Magyar Passió című magyar filmdrámát vetítik péntek este Pannonhalmán, a Kazinczy Ferenc Művelődési Házban. A filmet egy beszélgetés követi, melyben Várszegi Asztrik emeritus főapát és Eperjes Károly, a film rendezője és főszereplője vesznek részt.

Hirdetés

“Történelmi traumáink egyike a magyar szerzetesrendek felszámolása. 1950 nyarán mintegy tizenkétezer embert érintett az az intézkedés, amit a kommunista államhatalom hajtott végre. Ez a történelem órákon sem gyakran, de a populáris kultúrában filmen nem igazán jelent meg, ezért is hiánypótló most ez az alkotás” – mondta el a Győr+-nak Takács Krisztián, az esemény egyik szervezője. A vetítés 18:30-kor kezdődik a Kazinczy Ferenc Művelődési Házban, melyet egy beszélgetés követ, amelyben arról is szó esik, hogyan érintette a pannonhalmi bencéseket az üldöztetés és a feloszlatás. 

A rendező és egyben a főszereplő Eperjes Károly, aki Leopold Atyát alakítja. A filmben az atya azon dolgozik, hogy ferences rendi társaival a háború utáni Magyarországon újra felvirágoztassa a szerzetesrendet. Kezdetben a kommunista diktatúra látszólag kegyes volt a szerzetesekhez, még a korábban elrejtett kegytárgyakat is visszakapták. 1950 júniusában azonban kezdetét vette az üldöztetés és az oszlatás. Leopold Atyát pedig letartóztatják és kegyetlen kínvallatások alá vetik. Volt diákját, a vallásnak hátat fordító, a szocialista rendszerben hívő fiatal tisztet, Keller főhadnagyot bízzák meg a beismerő vallomás kicsikarásával. Az atya kitartása, ellenállása azonban mindent megváltoztat…

Hirdetés

Az előadásra jegyeket a győri, illetve a pannonhalmi tourinformba lehet még venni. Az eseményen a járvány szabályainak betartásával lehet részt venni, a maszk használata pedig kötelező. 

Kapcsolódó témák: #film | #Győr+ TV | #híradó | #Pannonhalma | #történelem |
likeold
a fb oldalunkat