Télen roppant sokan érzik magukat fáradtnak, levertnek. A betegségekre is fogékonyabbak vagyunk, megfázni is könnyebb. Szükségünk van tehát a megfelelő vitaminokra, ásványi anyagokra. A nagy kérdés az, hogy milyen vitaminpótlásra van szükségünk akkor, ha erősíteni szeretnénk az immunrendszerünk? Nos, segítünk, tartsatok velünk!
D-vitamin: pótoljuk a vágyott napfényt!
A D-vitamin pótlása télen szinte elkerülhetetlen, pedig az immunrendszerünknek nagy szüksége van rá. Hiánya okozhat tartós fáradtságot, hangulatingadozást vagy visszatérő légúti panaszokat. Bár lazacból, tojássárgájából és májból is hozzájuthatunk valamennyihez, ez a mennyiség nem elég ahhoz, hogy télen is optimális szinten maradjon. Egy egészséges felnőtt embernek a téli hónapokban napi 2000 egység D3-vitamin fogyasztása javasolják.

C-vitamin: a kihagyhatatlan a nagy klasszikus
A C-vitamin szintén szükséges ezekben a szürke, fázós hónapokban, s ugyanaz a helyzet vele, mint a D-vitaminnal: természetes úton ilyenkor roppant nehéz bevinni a szervezetünkbe. Viszont nagyon is szükségünk van rá: támogatja az immunrendszer működését, erősíti a sejtek védekezőképességét és segít mérsékelni a fáradtságot. Természetes formában a savanyú káposztától a paprikán át a citrusfélékig rengeteg ételben megtalálható, de sokaknál még így is szükség van kiegészítésre. Az elegendő mennyiségről megoszlanak a vélemények, így azt javasoljuk: mindenki egyeztessen orvosával vagy patikusával, s ha lehet, inkább fogyasszunk sok idénygyümölcsöt, idényzöldséget!

A-vitamin: a bőrrel is csodákat tesz!
Az A-vitamin fontos szerepet játszik a nyálkahártya regenerációjában, amely különösen fontos a szervezet védekezőképességében. Télen különösen figyelni kell, hogy megfelelő mennyiségű A-vitaminhoz jussunk, hiszen a fűtési szezon fokozott kihívás elé állítja immunrendszerünket: a beltéri levegő jóval szárazabb, így a nyálkahártya szinte folyamatos irritációnak van kitéve, ez pedig növeli a légúti megbetegedések kockázatát. Az A-vitamin viszont támogatja az immunrendszert, és a stressz elleni védekezésben is jó szolgálatot tehet. Ami külön jó hír, hogy a bőr egészségét is segíti megőrizni, ami télen különösen fontos: a hideg idő miatt sokkal több veszélynek van kitéve testünk egyik elsővonalas védelmi rendszere, így gondoskodnunk kell a megfelelő ápolásáról. Az A-vitamin segít, hogy ne legyen túlságosan száraz, esetleg kirepedezett a bőrünk, éppen ezért sok krémbe, testápolóba is beleteszik. Ha ételek formájában szeretnénk feltölteni a szervezetünk, akkor ajánlott a máj, a zsírosabb halak, a vaj, a tojássárgája, a sárgarépa és a sütőtök fogyasztása is.

Cink: betegség esetén különösen fontos ásványi anyag
A cink nélkülözhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez, és akkor is nagy szükségünk van rá, amikor a szervezetünk komolyabb terhelés alatt áll. Ha lassabban gyógyulnak a kisebb sérülések, ha hajlamosabbak vagyunk a torokfájásra vagy ha gyakrabban ébredünk kimerülten, akkor érdemes erre a tápanyagra is odafigyelni. A húsok, a tojás, a hüvelyesek és a tökmag természetes cinkforrások, de önmagukban ritkán fedezik a teljes szükségletet. Szedése főleg kúraszerűen ajánlott, napi 10-15 mg mennyiségben. Ez a kúra lehetőleg essen a téli hónapokra!
Vas: a máj fogyasztása jó választás lehet
A vas hiánya sokszor észrevétlenül alakul ki, mégis komoly tüneteket okozhat, például fáradékonyságot, sápadtságot, fejfájást vagy koncentrációs zavart. A hideg hónapokban sokan kevesebbet mozognak, nehezebb ételek kerülnek az asztalra, és a szervezet energiaszintje könnyebben merül ki. Ilyenkor érdemes tudatosan odafigyelni a vasban gazdag ételekre, és szükség esetén a pótlásra is. A máj roppant jó vaspótlásra, fogyasszuk rendszeresen, ahogy a lencsét is, a babot is érdemes a téli hónapokra időzíteni. Az pedig talán már nem meglepő, hogy a tojás is tartalmaz vasat.


Magnézium: társ a stresszes időszakokban
A magnézium egész évben jótékony, télen pedig különösen ajánlott: sokan kedvetlenebbek a hideg és a korai sötét miatt, a sok tennivaló is stresszt okoz. Megfelelő mennyiségű magnéziummal segíthetjük az immun- és az idegrendszerünk is. A magnézium megszüntetheti az izomgörcsöket, főleg azokat a zavaró „rohamokat”, amelyek különösen éjszaka törhetnek ránk. Ki ne érezte volna már valamelyik hajnalban, hogy összerándult a vádlija?! Szóval szükségünk van a magnéziumra! Télen különösen ajánlottak az olajos magvak, a hüvelyesek és a halak is. Aki szereti az avokádót, annak külön jó hír, hogy közkedvelt magnéziumforrás, ahogy a banán is.

Kérdezzünk megbízható szakembert!
Ha ezekre a vitaminokra és ásványi anyagokra odafigyelünk, akkor már sokat tettünk azért, hogy megerősített immunrendszerrel vágjunk bele a télbe! Nagyon fontos azonban, hogy a vitamin-készítményeket csak a megfelelő forrásból szerezzük be, lehetőleg gyógynövényboltokból, vagy gyógyszertárakból. Ha pedig bizonytalanok vagyunk a szedési mennyiségeket illetően, kérdezzük háziorvosunk, gyógyszerészünk vagy képzett természetgyógyászunk!