Már 130 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat Győr-Moson-Sopronban

Szigeti Sándor Fotó: O. Jakócs Péter
2023.03.13. 08:10

Az idei fűtési szezonban eddig 130 kémény- és lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat Győr-Moson-Sopron vármegyében. És a fűtési szezonból hivatalosan még hátravan egy hónap.

Győrszentiván, Győrzámoly, Nagyszentjános – három olyan település, ahol rendkívül súlyos háztüzek keletkeztek az elmúlt hetekben, de Győrben is több lakás- és erkélytűz volt. A szentiváni és a győrzámolyi háztüzek szomorú közös vonatkozása, hogy mindkét esetben kisgyermekes családok maradtak otthon nélkül, miután a házuk teljesen leégett. Győr belvárosában január végén két ember vesztette életét egy lakástűzben:

„A 2021-2022-es fűtési szezonban összesen 189, a mostaniban – március 6-áig – 130 lakás- és háztűzhöz vonultak a bajtársak. A kazánházakat érintő tüzek legtöbbször a fűtési rendszer hibáira, a nem megfelelő körültekintésre, emberi mulasztásra, a tárolás szabályainak be nem tartására vezethetőek vissza” – hívja fel a figyelmet a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője.

„Egy füstérzékelő életet menthet! Már a tűz keletkezésekor hangos jelzéssel figyelmeztet a veszélyre, így biztonságban ki tudunk menekülni az épületből. Szintén hasznos lehet a lakásunkban elhelyezni egy porral oltó készüléket is, amelynek segítségével a kezdődő, kisebb tüzeket elolthatjuk. Pár ezer forintos ráfordítással milliós értékeket menthetünk meg, ha már megtörtént a baj. Ha nem tudjuk eloltani inkább ne kockáztassunk és kérjük a tűzoltók segítségét a 112-es segélyhívón keresztül!” – tette hozzá dr. Németh Ramóna tűzoltó főtörzsőrmester.

„A vegyes tüzelésű kazánnal fűtött családi házak esetében fontos, hogy a fűtőeszközök közvetlen környezetébe ne tegyünk éghető anyagot, hiszen az könnyen lángra kaphat. Távolabb tegyük tehát a begyújtáshoz használt papírt, gyújtóst, és ne a kandalló hőjével szárítsuk a kimosott ruhákat. A tűzifát is távolabb helyezzük el a fűtőeszköztől, legalább annyira, hogy egy észre nem vett kipattanó szikra se tudja meggyújtani. Éghető padlóburkolatú helyiségben a szilárd fűtőanyaggal üzemeltetett tüzelőberendezés ajtaja elé fémből készült parázsfelfogót kell elhelyezni” emlékeztetett zárásként dr. Németh Ramóna.

Szintén korábban a témában: