Hirdetés
Fejlesztés

Felújították a mosonmagyaróvári várat

Fotó: Marcali Gábor
Németh Boglárka
2021.06.08. 15:49

Bemutatták a Mosonmagyaróvári Vár turisztikai fejlesztéseit. A felújítás azért is jelentős, mert az épület évek óta a győri Széchenyi István Egyetem egyik karának is otthont ad. Az állami támogatással, 1, 7 milliárd forintból, 1852 négyzetméteren felújított vár új, 21. századi formában állít hiteles emléket, az ország nyugati kapujában.

Hirdetés

Veres András megyéspüspök áldotta és szentelte meg a felújított vár épületét, ezután a meghívottak átvágták a nemzeti színű szalagot. Az évek óta tartó projekt most ért a végére, melynek köszönhetően nemcsak a vár újulhatott meg kívül-belül, de az agrárképzés fellegvára is új értelmet nyert.

A mai átadó ünnepségen beszédet mondott Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter is, aki elmondta: a vár felújítása egy nagyszerű vállalkozás befejezése, amely a Nemzeti Kastély-és Várprogram keretében valósult meg. A beruházások célja, hogy hitelesen állítsa helyre az emlékműveinket és ezeknek új feladatokat is keressen. A program keretében 30 műemlék, 18 kastély és 12 vár újul meg országszerte összesen 60 milliárd forintból. A miniszter arról is beszélt, hogy a vár már a kezdetek óta az agrárképzés központja is, ezért nagyon fontos volt, hogy a múltat megőrizve, de a XIX. századi formában pompázzon az ország nyugati határában.

Hirdetés

Dr. Nagy István, a terület országgyűlési képviselője szeretettel emlékezett arra, honnan is indult sok évvel ezelőtt, majd hozzátette: mindig megható visszatérni az almamaterbe. A képviselő arról is beszélt, hogy ünnep a mai nap, hiszen az ősi vár újjá született, de nekünk is újjá kell születnünk benne.

Dr. Knáb Erzsébet, a Széchenyi István Egyetem Kuratóriumi elnöke kiemelte: új otthonra lelt az egykori akadémia, ahol továbbra is biztosítják a nemzetközi szintű agrároktatást.

A várnak a címerét is leleplezték, majd a tárlatot is bemutatták, melyet látogatók mostantól megtekinthetnek. Ezen a meghívott vendégeket többek között Dr. Dézsi Csaba Andrást, Győr polgármesterét, Németh Zoltánt a megyei Közgyűlés elnökét, Árvai Istvánt, Mosonmagyaróvár polgármesterét, Virág Zsoltot, az NKVP miniszteri biztosát és Glázer Tamást, a NÖF ügyvezető igazgatóját is végigvezették.

likeold
a fb oldalunkat