Hirdetés

V4-ek: Elismernék egymás felsőoktatási intézményeit

Fotó: Mekliz Fotó
Zombai-Kovács Ákos
2021.10.22. 15:47

Elismernék egymás felsőoktatási képzéseit a Visegrádi Négyek országai, a felek erről szándéknyilatkozatot írtak alá a Széchenyi István Egyetemen. A pénteki győri, V4 Felsőoktatási Csúcstalálkozón elhangzott, a mobilitás és a munkaerő áramlás hatékonyabbá tétele miatt fontos, hogy az államok automatikusan ismerjék el a másik ország felsőoktatási képzéseit. A felsőoktatási csúcson Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kiemelte, a mostani összefogás célja, közelebb hozni a V4 országok egyetemeit.

Hirdetés

A győri egyetem számára hatalmas elismerés, hogy itt írják alá a felek azt a szándéknyilatkozatot, melynek célja, hogy a partnerek automatikusan elismerjék egymás felsőoktatási képzéseit” – mondta köszöntőjében az esemény házigazdája, dr. Lukács Eszter.

„Nálunk a Széchenyin is folyamatosan zajlik a nemzetköziesítés, ennek keretében jelenleg 229 olyan hallgatónk van, akik a V4 országokból érkeztek” – tette hozzá a nemzetközi rektorhelyettes. „Az elmúlt években komoly átalakítást végeztünk a magyar felsőoktatásban, mostanra 21 egyetem került alapítványi fenntartásba, ezeket az intézményeket már nem az állam finanszírozza, hanem maga az egyetem és az alapítvány” – hangsúlyozta a V4 Felsőoktatási Csúcson Palkovics László.

„Az a célunk, hogy 2022-ben a GDP két százalékát az egyetemeinkre fordítsuk, 4 év alatt 7 milliárd eurónyi forrást fordítunk a hazai egyetemekre” – fogalmazott az innovációs és technológiai miniszter. „A mostani szándéknyilatkozat célja, hogy a partnerországok mielőbb elfogadják egymás képzéseit és még közelebb hozzuk egymáshoz a V4-ek egyetemeit” – emelte ki a tárcavezető. „Szlovákia egyértelműen elkötelezett abban, hogy mielőbb el tudjuk fogadni a másik három állam felsőoktatási képzéseit, ráadásul 2025 végére ez Európai Uniós szinten is elvárás” – mondta Marek Moska, a Nemzetközi Együttműködések és Európai Ügyek Divíziójának főigazgatója.

„Közös erőfeszítéseket kell tennünk és teszünk is a másik három partner országgal a mobilitás erősítése érdekében” – hangsúlyozta Tibor Bial, Csehország magyarországi nagykövete. „Közösen építjük azt a tudományos teret, ahol a fiatalság fel fog nőni, ezért sem mindegy, milyen lesz ez a tér, mennyire lesz átjárható és mobilis” – mondta a V4 Felsőoktatási Csúcson Wlodimierz Bernacki lengyel oktatásügyi államtitkár.

A győri rendezvényen elhangzott, a Visegrádi Négyek egyetemeinek kulcsszerepet kell játszaniuk a digitalizáció elterjesztésében és a hatékonyabban működő felsőoktatási rendszer működtetésében. Ezt kiválóan szolgálhatja a jövőben a felsőoktatási képzések automatikus és kölcsönös elismerése.

Exkluzív interjúnk:

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Fotó: MekliZ Fotó

Hirdetés