A Pincérfrakk utcából a menhelyre

Állati küldetésben a győri művészek

P. Csapucha Adrienn Fotó: MekliZ Fotó
2024.05.01. 14:53

Különleges látogatók érkeztek a minap a győri állatmenhelyre. Jelmezbe öltözött művészek keresték fel az árva kedvenceket, a Győri Nemzeti Színház társulatának csupaszív tagjai, egészen pontosan egy bizonyos előadásnak az alkotói. Azok, akik maguk is egy kicsit kutyák és macskák lehetnek, most pedig akciójukkal szerették volna felhívni a figyelmet a szeretetteljes szőrmókokra, akik gazdira és otthonra vágynak.

Nem is olyan régen, alig egy hónapja mutatta be a Vill-Korr sulibérlet részeként Kormos István klasszikusát a teátrum, a darab pedig azóta is szárnyal, hiszen túl azon, hogy egy igazán humoros és kedves műről van szó, látványos díszlet és zenei betétek gondoskodnak arról, hogy a család minden tagja katartikus élménnyel gazdagodjon.

A Pincérfrakk utcai cicák hétrettenetes nyávogói és a Cincérfark utcai kutyák Lajosai ezúttal a színpadon túl is bizonyították, hogy létezik kutya-macska barátság, hiszen közös összefogással indultak el a Győri Állatmenhelyre, meglátogatni azokat a kis árvákat, akik igazán vágynak egy simogatásra, egy jó szóra, figyelemre és arra, hogy a ketreceken túl élvezhessék a tavaszi Nap sugarait.

„Szoktunk idejárni a kisfiammal kutyusokat sétáltatni, igyekszem jó példát mutatni. Én is kertes házban nőttem fel, mindig volt négylábú kedvencünk, hű társaink ez nem is kérdés. Az emberi felelőtlenség azonban határtalan és azt hiszem erre kellene leginkább felhívni a figyelmet, hogy ha valaki vásárol vagy akár örökbe fogad kutyát, cicát, az gondoljon a jövőjére, hiszen ez egy komoly vállalás, az új családtagjainkról gondoskodni kell és szeretni őket” – mondta a Győr+ Médiának Mihályi Orsi kolléganőnk, aki nem mellesleg a teátrum oszlopos tagja, és ő alakítja Mihájt a macskamesében.

A színészek a délelőtti előadásukat követően, jelmezben érkeztek a Téglagyári úti intézménybe, Ungvári István ötlete nyomán, akiben néhány héttel ezelőtt fogalmazódott meg a különleges küldetés terve. „Nagyon fontos lenne az, hogy a világon kiürüljenek az állatmenhelyek, hogy minél több rászoruló négylábú szerető családban élhessen. Ahogy Anatole France, francia író mondaná: aki még nem érzett igazi szeretetet egy állat iránt, annak a lelke még nagyon mélyen alszik! A kollégáimmal egyetemben azt szeretnénk, hogy felébredjen az emberek lelke” – hangsúlyozta meghatottan a derűs életbölcsességben is bővelkedő darab Ihája.

És ha a végére megengednek egy személyes gondolatot: vallom, hogy aki az állatot szereti, rossz ember nem lehet! Nos, szerencsémre az összes résztvevő művészt jól ismerem és bátran állíthatom, hogy igazán jó emberek. Érdemes a példájukat követni, a Győri Állatmenhely védencei igazán megérdemlik az adományokat és a szeretetet, akkor is, ha csak egy kis időnk és energiánk jut rájuk, mert sok kicsi, higgyék el, tényleg sokra megy…

Galéria: MekliZ Fotó