A virág városa, a város virágai

Szerző és fotó: P. Csapucha Adrienn
2024.05.03. 16:17

Győrben minden városrészben virágzik az élet, gyönyörűek a parkok és közterek, de örömteli, hogy mellette a lakosság is törekszik arra, hogy tiszta és rendezett, zöld környezetben fejlődjön a város. Az önkormányzat igyekszik ezen a területen is támogatni és motiválni a győrieket, ezért idén is meghirdették a „Virágos városunk Győr” környezetszépítő versenyt. Nevezni május 31-ig lehet.

A Győr közigazgatási területén belül meghirdetett felhívásra magánszemélyek, lakóközösségek és üzletek jelentkezését várják családi ház, társasházi / lakásszövetkezeti lakótömb, erkély és üzletek teraszai kategóriában. Fontos, hogy társasházak, lakásszövetkezeti lakótömbök esetében egy háztömb, vagy legalább két lépcsőház lakóinak összefogása szükséges a jelentkezéshez.

„Győr mindig is egy virágos város volt, és sokszor nyertünk már az országos megmérettetésen, tavaly például elhoztuk a fődíjat, vagyis elmondhatjuk, hogy e tekintetben is nagyot léptünk előre. Ezért is tartottuk fontosnak, hogy ismét összefogva mint egy nagy család, a győrieket is bevonjuk a virágosításba a pályázati felhívásunkkal. Nevezési lap a Városháza portáján kérhető, valamint a gyor.hu honlapról lehet letölteni, reméljük sokan érdeklődnek majd, várjuk a jelentkezéseket” – ismertette dr. Dézsi Csaba András. A polgármester a Győr+ Médiának elárulta azt is, hogy örülnének ha üzleti kategóriában is több nevezés érkezne be, hiszen nagyon szép és rendezett üzletek működnek Győrben, de közülük tavaly is csak egy vállalkozás nyújtotta be pályázatát.

A nevezést személyesen a Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Településfejlesztési és Városstratégiai Főosztály Városfejlesztési és Városüzemeltetési Osztályára (II. emelet 237. iroda) kell eljuttatni, illetve postai úton az alábbi címre megküldeni: Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala 9021 Győr, Városház tér 1. A borítékon fel kell tüntetni: „Virágos városunk Győr” verseny. Elektronikus úton az alábbi email címen várják a nevezéseket: viragosvarosunkgyor@gyor-ph.hu.

„Győr város virágosítása szempontjából a legtöbbet az üzletek illetve a társasházak, a lakásszövetkezeti lakótömbök tudják tenni. Május második felétől és júniusban folyamatosan egy zsűri szemlézi majd a nevezett helyszíneket. Nem csak a virágokat nézzük majd, hanem a tisztaságot, a rendezettséget, a növények ökológiai igényeinek feltételeit, hogy van e elég örökzöld az adott területen, milyenek a kaspók, vagy éppen azt, hogy mennyire tiszták a nyílászárók, a párkányok. A szelektív hulladékgyűjtés plusz ponttal jár” – sorolta a szempontokat Nagyné Schleicher Krisztina az önkormányzat főkertésze.

A versenybe benevezettek közül a kategóriák 1-3. helyezettei az önkormányzat által felajánlott díjakban részesülnek, valamint ugyancsak az önkormányzattól kapott „Virágos városunk Győr 2024” tábla kihelyezésére jogosultak. A díjazottak a vásárlási utalványokat 2025. december 31. napjáig kertészeti eszközök, anyagok és növények beszerzésére fordíthatják. Az ünnepélyes díjátadóra októberben a Városháza Dísztermében kerül sor.

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos