Újabb fagyisiker Ménfőcsanakról

Fotó és szerző: Venesz Klaudia
2024.03.12. 15:01

Kelet-közép Európa legjelentősebb nemzetközi élelmiszeripari szakkiállításán, a SIRHA-n rendezték meg a Gelato Festival World Masters verseny harmadik magyarországi selejtezőjét, ahol Felsődiósi István, az előző selejtező nyertesének alkotása sikerrel vett részt. A Kecskesajtos Füge Pisztácia Köntösben fantázianevű fagylalt remek visszajelzéseket kapott a kóstolóktól.

A tradicionális receptúrákat használó, és azokat ínyencségekkel továbbfejlesztő Felsődiósi István édesapjától tanulta a mesterséget, ma már családi vállalkozásként üzemelnek. A néhány éve még „kurta-fagyizóként” működő ménfőcsanaki üzletüket ma már egész évben nyitva tartják, kínálatukat süteményekkel egészítették ki.

A pultjukban már állandóan kapható, népszerű és különleges íz a tavalyi Gelato Festival World Masters második selejtezőjén első helyezést ért el. A fagylaltmester elmondta, hogy a kecskesajtos-fügés-pisztáciás ízkombináció megalkotásánál már tudták, hogy nagyon megosztó lesz, hiszen a kecskesajt intenzív ízével az emberek felét „ki lehetne kergetni a világból”.

Lufi fagyizó VeneszK

A SIRHA kiállításra 2024-ben már az előre elkészített kecskesajtos fagyival érkeztek, ahol nagy sikert arattak. A döntőbe 9 fagyimester jutott, a végső megmérettetésre 2025-ben kerül majd sor – mondta el lapunknak Felsődiósi István. A döntőre ugyan ezt a fagyit kell majd főzniük, de az új ízek megalkotásával készülnek az esetleges improvizációs feladatokra.

Az inspirációt az ételek adják, a siker újításokra ösztönzi Felsődiósiékat. A legkülönlegesebb fagyijuk most a vörösboros-céklás brownie kubai naranccsal. István úgy fogalmazott, hogy az érdekes ízkombináció alapját a csoki és a cékla föld-ízének találkozása adja, és ezt a kubai narancs savassága bolondítja meg, és a bor eszenciájával cseng le.

Lufi Fagyizó VeneszK

A sikerben feleségével, Felsődiósiné Fischer Andreával közösen osztoznak. Elképzelhetőnek tartják, hogy a következő versenyen már ő fog indulni. Andrea elmondta, hogy terveik között szerepel a pultjuk megduplázása, és már akár 40-50 ízzel tudnak szolgálni. A hagyományos vonal kedvelői megtalálják a csoki, vanília, puncs és citrom ízeket is, ezeket nem is kívánják kivenni a kínálatból. A kecskesajtos fagyi tavalyi debütálásakor valóságos fagyi-turizmus indult meg hozzájuk, és megfigyelték a kecskesajt eladások emelkedését is.

A házaspár úgy tartja, hogy a közönség ízlése nyitottabbá vált, egyre több a fagyi-gourmet. Az izgalmas ízek vonzzák a kóstolókat, és arra számítanak, hogy különleges alkotásaik újabb díjakat fognak elnyerni.

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka

Kapcsolódó témák: #elismerés | #fagyi | #Győr | #Győr+ TV | #híradó | #Lufi Fagyizó |