„Tudni kell nemet mondani a kamaszoknak!”

Havassy Anna Katalin Fotó: Ács Tamás
2023.06.18. 09:40

Itt a nyár, sokaknak az önfeledt szabadság évszaka. Így nagyon is aktuális, hogy foglalkozzunk a fiatal lányokat érintő nőgyógyászati témákkal, amely természetesen a szülőket is érinti. Dr. Börzsönyi Ágnes szülész-nőgyógyász nem csak orvos és nő, hanem kétgyermekes édesanya is, így bőven van rálátása a kérdéskörre.

 „Egy kislánynál hasi ultrahangot vagy hormonvizsgálatot tudunk végezni, illetve az elmondottak alapján segíthetünk. Míg nem élnek szexuális életet, a klasszikus nőgyógyászati vizsgálatot nem szoktuk elvégezni. Illetve vannak kifejezetten gyermek nőgyógyászok is, probléma esetén őket ajánlatos felkeresni. Fontos egyébként, hogy 18 év alatt csak szülői kísérettel jöhetnek a lányok a rendelésre! Ha már valaki él nemi életet, akkor 20 éves kortól az évenkénti rákszűrés mindenképp ajánlott, 24 éves kor felett pedig az emlő tapintásos vizsgálata is – foglalta össze bevezetésként dr. Börzsönyi Ágnes, majd áttért a fiatal lányok fogamzásgátlására:

„A fogamzásgátló tablettát lehetőleg minél később kezdje el szedni egy nő! Egyáltalán nem támogatom a 15-18 éves lányok fogamzásgátló szedését, szerintem többet árt mint használ! Sőt, vallom, hogy ennek a korosztálynak nincs szüksége a rendszeres nemi életre! Ugyanis lehet, hogy testileg már érettek rá, de lelkileg semmiképp. Arról nem is beszélve, hogy átlagosan 12-14 éves kor között jelentkezik az első menstruáció a kislányoknál. Tehát jó esetben ez egy-két év alatt beáll, s nagyon nem szerencsés megzavarni fogamzásgátlóval” – emelte ki a doktornő, majd arra is rátért, hogy tulajdonképpen a tabletta szedésével belenyúlunk a hormonrendszerbe.

Sajnos gyakori tévhit, hogy közben is van rendes menstruáció és ovuláció, holott erről szó sincs. Hiszen pont ez a lényege a fogamzásgátlónak, hogy megakadályozza a peteérést. Gyakorlatilag ez a hormonkészítmény nyugalomba helyezi a hormonrendszert, és az egész női ciklus leáll.

„Gondoljunk csak bele, hogy ha egy kamasznak lenullázzuk a ciklusát és – ha szünetekkel is – szedi mondjuk a tablettát egészen 28 éves koráig, akkor mekkora károkat okozhat a szervezetüknek. Egyre több hasonló esettel találkozom a rendelőben és sajnos gyakori következmény, hogy nem érkezik a vágyott gyermekáldás. A történet vége pedig a legtöbbször az, hogy lombikprogram segítségét kell kérni, ahol újfent nagy dózisú hormonokat kapnak a nők. Nagyon meg kellene tehát gondolni a fogamzásgátló elkezdésének idejét!”

Dr. Börzsönyi Ágnes arra is kitért, hogy egyre több szakirodalom foglalkozik azzal, hogy bizony van összefüggés a korán elkezdett fogamzásgátló szedés és a mellrák kialakulása között, tehát egy újabb érv amellett, hogy alaposan mérlegeljünk. S akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a tabletta hamis biztonságot nyújt, hiszen a nemi betegségek ellen egyáltalán nem véd.

„Ezeket minden anyukának elmondom amikor jönnek hozzám, s próbálom őket lebeszélni arról, hogy tablettát írassanak a lányuknak. Rendszerint megkapom a kérdést, hogy de akkor mit csináljanak a lányok?! Továbbra is azt vallom, hogy ilyen fiatalon nem kell nemi életet élni, s ez a fiúkra is igaz, nem csak a lányokra! A pszichés és a szexuális fejlődésükre is rossz hatással van. Gondoljunk csak bele a mai társadalom alakulásába: normális párkapcsolatot már csak elvétve találhatunk. Úgy gondolom, hogy a párkapcsolati jövő már kamaszkorban megkapja az alapot, s nem mindegy, hogy milyet. Szerintem ha szülőként támogatjuk a gyermekeink korai szexuális életét, akkor később nem nagyon van mit csodálkozni azon, ha nem akarnak házasodni, vagy korán elválnak és csonka családban nőnek fel az ő gyermekeik, amivel végülis a következő generációt is hátrányból indítják. Szóval tudni kell nemet mondani a gyermekeinknek! Nem hiszem, hogy támogatni kell abban őket, hogy 15-16 évesen a párjuknál aludjanak, mert vallom, hogy ezzel ártunk nekik. Nem ez a fajta szabadság az, amire szükségük van!”

A doktornő arról is beszélt, hogy ha a szülők mégis úgy döntenek, hogy beszerzik lányuknak a fogamzásgátló tablettát és ezzel lényegében zöld utat adnak a korai és rendszeres nemi élethez, akkor azzal is kalkulálniuk kell, hogy 100 százalékos fogamzásgátlási módszer nem létezik. Így a nem várt terhesség veszélye folyamatosan ott lebeg majd a kamasz feje felett és számolni kell egy esetleges korai anyává válással, vagy abortusszal, amelynek a lelki és fizikai hatásairól szintén sokat lehetne beszélni.

„A véleményem az, hogy a szülőknek nagyon nagy a felelőssége! Mert nem lehet mindent megoldani egy tablettával! Sajnos amit a mai társadalomban látok, az minden, csak nem reményteli. Sok szülő annyira szabadjára engedi a gyermekét,  hogy nem foglalkozik a következményekkel. S ne gondolja senki, hogy a levegőbe beszélek, a saját kamaszlányommal és fiammal is rengeteget beszélgetek arról, mikor minek van itt az ideje az életükben, és hogy a döntéseikért felelősséggel tartoznak. A nemi élet pedig pont az, amire bőven lesz idő és lehetőség felnőtt korban, érett fejjel és józan gondolkozással… Orvosként is kérem, hogy merjünk és tudjunk nemet mondani a gyermekeinknek! ”– zárta dr. Börzsönyi Ágnes szülész-nőgyógyász szakorvos. 

Ha szeretne témát javasolni a “Négyszemközt a nőgyógyásszal” című rovatunkba, akkor kérjük írjon nekünk a [email protected] e-mail címre!