Négyszemközt a nőgyógyásszal

Emlőszűrés: ne keressünk kifogásokat!

Havassy Anna Katalin
2022.10.31. 10:04

Október a mellrák elleni harc hónapja, amikor világszerte komoly kampányokat folytatnak azért, hogy minél több nőhöz eljusson az üzenet: az emlőszűrés éppoly fontos, mint a többi szűrővizsgálat. Dr. Börzsönyi Ágnes szülész-nőgyógyász szakorvossal a részletekről beszélgettünk.

A mellrák nőket érintő egyik leggyakoribb betegség, amelyről egyre több szó esik, hiszen minél korábban felfedezik, annál nagyobb az esély a gyógyulásra. Azonban sajnos még mindig vannak, akik nem veszik elég komolyan és elmulasztják a rendszeres szűrővizsgálatokat. Pedig az emlőszűrés fájdalommentes és veszélytelen, mindenkinek ajánlott!  

„Hazánkban a 45 év feletti nőket 2 évente hívják és várják mammográfiai vizsgálatra, erről minden érintettet levélben értesítenek. Mindenkinek ajánlom a részvételt, mivel a mammongráfia segítésével már a rákot megelőző állapotot is észlelni lehet” – kezdte dr. Börzsönyi Ágnes szülész-nőgyógyász szakorvos, mi pedig rögtön neki is szegeztük a kérdést, hogy vajon mit tehetünk meg addig, míg elérjük ezt az életkor, hogyan figyelhetünk mi magunk is melleink egészségére?

„Az egyik legfontosabb, hogy végezzünk rendszeresen önvizsgálatot! Ezt már 20 év felett ajánlom mindenkinek. Legjobb, ha minden hónapban áttapinthatjuk a melleinket, a menstruáció utáni időszakban. Így a nőknek van egy állandó önkontrolljuk és összehasonlítási alapjuk is, hogy történt-e esetleg elváltozás a korábbi önvizsgálathoz képest. Ha pedig igen, akkor azonnal szólni kell a választott nőgyógyásznak! Felhívnám azonban a figyelmet, hogy a rendszeres önvizsgálat nem helyettesíti a mammográfia vizsgálatot, arra továbbra is igencsak tanácsos rendszeresen elmenni!” – hangsúlyozta a doktornő.

Természetesen nem kell feltétlen megvárni a fent említett életkort vagy a két évente megérkező „behívót”, ha valaki úgy dönt, hogy korábban, vagy gyakrabban ellenőriztetné a melleit, akkor arra is megvan a lehetőség: számos intézmény véget térítéses szűrést, érdemes tájékozódni.

Viszont jó hír, hogy az otthoni mellvizsgálat minden nő számára elérhető ingyenes és egyszerű prevenciós megoldás, a nőgyógyászok pedig segítenek abban, hogy mire figyeljünk akár vizuálisan, akár tapintással is.

Fontos a rendszeres önvizsgálat, végezze havonta!

Most röviden mi is összeszedtük a legfontosabb szempontokat, ezzel is segítve azokat a hölgyeket, akik még bizonytalanok a témát illetően:

Ajánlatos a melleket tükör előtt szemügyre venni, leengedett és feltartott karokkal is. Ilyenkor látható, hogy a méretük, vagy éppen a mellbimbó elhelyezkedése változott-e. Figyelni kell arra is, hogy a nincs-e váladékozás, persze csak akkor, ha éppen nem vagyunk terhesek, vagy nem szoptatunk. Ha váladékozást tapasztalunk, a további lépések miatt annak milyenségét mielőbb és pontosan jelezzük orvosunknak! Győződjünk meg róla, hogy a melleink bőrén látunk-e bármilyen változást: akár kidudorodást, behúzódást vagy éppen kipirosodást. A mellbimbók behúzódása is intő jel lehet, ilyenkor újfent érdemes felkeresnünk orvosunkat. A fizikai önvizsgálat során mindkét emlőnket óvatosan, de határozottan tapintsuk át, egészen a hónaljakig mélyen benyúlva. Amennyiben csomót, vagy csomókat érzünk, mielőbb kérjük időpontot vizsgálatra! Jó eséllyel csak jóindulatú elváltozást tapintottunk, azonban az a biztos, ha szakorvos által elvégzett vizsgálatok nyugtatnak meg minket.

„Nagyon fontos, hogy mielőbb észrevegyük a mellrák jelenlétét, mert annál nagyobb az esély a hosszú távú túlélésre.” – emelte ki dr. Börzsönyi Ágnes, majd azzal folytatta, hogy a napjainkban szerencsére a mellrák már egyre jobban gyógyítható, és nagyon jó gyógyszerek állnak a rendelkezésre.

Nem kell félni a mammográfiai vizsgálattól!

„A mammográfiai vizsgálatokon részt venni pedig azért nagyon fontos, mert – mint fentebb is említettem – ott már a rákot megelőző állapotot is képesek kimutatni, így a kezelést is aszerint kell elkezdeni. Így pedig még csírájában el lehet fojtani a mellrákot.” – hangsúlyozta a nőgyógyász, majd abban is megnyugtatott minket, hogy felesleges félni a mammográfiás vizsgálattól, hiszen teljesen veszélytelen.

„A mammongráfia egy kétdimenziós képalkotó eljárás ezt nevezhetjük tulajdonképpen a klasszikus vizsgálatnak – amely során két darab felvétel készül a mellekről. Azonban egyre elterjedtebb már az emlő-tomoszintézis – ami szintén egy mammográfiás eljárás – amikor 15 darab fotót készítenek, illetve az is tény, hogy kevésbé kellemetlen. Viszont fontos hangsúlyozni, hogy a mammongráfia sem árt a melleknek, bár tudom, hogy meglehetősen kellemetlen.

Viszont semmiképp sem okoz mellrákot miközben „összenyomja” a melleket! Tehát emiatt senki ne féljen elmenni, 45 év felett úgy gondolom, egyszerűen nem lehet kifogás a mellrákszűrés ellen!”

Kérje nőgyógyászától a mellvizsgálatot is!

Negatív lelet birtokában elengedő két év múlva megismételni a vizsgálatot, ám közben is javasolt az önvizsgálat, illetve az évenkénti nőgyógyászati szűrővizsgálat során az orvos által végzett tapintásos vizsgálat is. Sok rendelőben már a mellek állapotának áttekintésére szolgáló ultrahang is megtalálható, így ha az orvos úgy ítéli meg, hogy szükséges, akkor azzal is a beteg segítségére lehet.

Arra kérek minden hölgyet, hogy az emlőszűrést is vegyék nagyon komolyan! Bátran kérdezzenek bennünket az önvizsgálatról, kérjék a tapintásos vizsgálatot a rendelőben és ha megérkezett postán a mammográfiái behívó, akkor menjenek el és ellenőriztessék a melleiket! Mi azért vagyunk, hogy ebben is segítsünk!” – zárta dr. Börzsönyi Ágnes.   

A témában Farkas Mónika műsorvezető a Győr+ Estében is beszélgetett dr. Börzsönyi Ágnes, szülész-nőgyógyász szakorvossal, amely itt visszahallgatható:

Fotó: Depositphotos.com