Hirdetés
Legyen ez az egyik újévi fogadalom!

Évente egyszer mindenki keresse fel nőgyógyászát!

Fotó: Ács Tamás
Havassy Anna Katalin
2022.01.23. 19:21

Az új esztendőben általában mindenki elhatároz valamit, amit igyekszik betartani. Mi is tennénk egy javaslatot: ha eddig nem lett volna rendszeres, akkor fogadjuk meg, hogy 2022-től évente egyszer elmegyünk nőgyógyászhoz. Önmagunk és szeretteink érdekében is!

Hirdetés

A legtöbbet tényleg mi tehetjük meg saját magunkért, ez igaz. Ám az egészségünkkel kapcsolatban az orvosok segítsége nélkül sokkal nehezebb helyzetbe is hozhatjuk magunkat annál, mint gondoljuk. A saját testünkkel szemben akkor cselekszünk felelősen, ha évente egyszer felkeressük választott nőgyógyászunk, s megkérjük: végezze el azokat az alap vizsgálatokat, megelőző szűréseket, amelyek minden nőnek javasoltak.

Hogy melyek ezek, egyáltalán miért fontos a rendszeres ellenőrzés és hogyan készüljünk fel a nőgyógyásszal való találkozásra, abban a Győr+ Média állandó szakértője, dr. Börzsönyi Ágnes szülész-nőgyógyász szakorvos volt ismét a segítségünkre.

Hirdetés

Azt, hogy elmegyünk nőgyógyászhoz, felfoghatjuk úgy is mint a fogorvoshoz járást: évente egyszer ellenőriztetjük, hogy minden rendben van-e. Az egyik leglényegesebb vizsgálat a méhnyakrákszűrés. Úgy gondolom, egy évben egyszer mindenki el tud menni az orvosához. Egy nő életében a legcsodálatosabb dolog, ha életet ad egy gyermeknek. Ehhez a többi mellett nagyon fontos, hogy a nőiességünk terén minden rendben legyünk velünk. Azokra a szerveinkre amelyek szükségesek a női léthez, az életadáshoz, ugyanúgy vigyáznunk kell, mint a testünk többi részére. Ebben pedig legtöbbet a nőgyógyász tud segíteni.”

Börzsönyi doktornővel folytatott korábbi beszélgetéseinkből már kiderült: bár egyre több nő hallja meg a hívó szót, még mindig akadnak olyanok, akik akár tízen-húszon éve nem jártak ellenőrzésen.

A méhnyakrák egy nagyon jól szűrhető betegség. Ha rendszeresen járunk szűrésre, és jók az eredmények, kicsi az esélye annak, hogy kialakuljon. Egy éves nőgyógyászati vizsgálat áll egy célzott anamnézis felvételéből, amelyből fontos információkat nyerhetünk a betegről. Majd folytatódik a külső nemi szervek vizsgálatával, amely szintén lényeges. A következő lépés a kacsával való feltárás, amely a hüvelyfal vizsgálatát és a méhnyak megtekintését foglalja magában. Ilyenkor sejtmintát veszünk a méhnyakról és a nyakcsatornából, amit tárgylemezre kenünk, fixálunk, és elküldjük a patológusnak, aki festés után mikroszkóp alatt megvizsgálja. Ennek az eredményéről majd a beérkezés után tájékoztatjuk a pácienseket.

Illusztráció: Pixabay.com

A vizsgálat folyamatában következik a kétkezes tapintás, amely a belső női nemi szervek vizsgálatára terjed ki. Lényeges mozzanat a hüvelyi ultrahang használata, amely egy képalkotó eljárás: pontos képet ad a méhről, petefészkekről. Így megtalálhatjuk az esetleges miómákat, cisztákat és egyéb elváltozásokat is, s persze az is jól látszik, ha minden rendben van. Az éves vizsgálat záró mozzanata, a mellvizsgálat: a melleket tekintjük meg, majd tapintjuk át, hogy minden rendben van-e, nem érezhető-e valamely elváltozás. Arra, hogy hány évesen kezdjünk el nőgyógyászhoz járni nem lehet számmal válaszolni. Aki még nem él nemi életet és panaszmentes, az várhat; az éves méhnyakrákszűrés 20 éves kortól javasolt – részletezte a doktornő. ”

Arról is faggattuk dr. Börzsönyi Ágnest, hogy miként is készüljünk fel egy nőgyógyászati vizsgálatra, mit kell magunkkal vinni ahhoz, hogy az orvos tényleg minden szükséges információhoz hozzájusson. Különösen fontos ez akkor, ha először megyünk, vagy ha hosszú éveket kihagytunk.

Amióta van az EESZT rendszer, elég sok dokumentációhoz van hozzáférése az orvosnak. Fontos hogy a beteg meg tudja mondani, mikor volt az utolsó menstruációjának első napja. Kérjük továbbá, hogy a korábbi orvosi dokumentációt is hozzák magukkal, mert lényeges információkat tartalmazhatnak. Különösen igaz ez akkor, ha bármilyen nőgyógyászati kórelőzmény vagy beavatkozás volt már. Ilyenkor feltétlen szükséges az egész dokumentáció, a szövettani eredmények és a zárójelentések is. Na meg persze legyünk őszinték az orvossal! Nem árt az sem, ha van nálunk betét vagy tisztasági betét, a rákszűrés járhat gyenge vérzéssel is, így a vizsgálat után a komfortérzetünkért is tehetünk.”

Nem szerencsés a mellébeszélés, így azt is megemlítettük a doktornőnek, hogy bizony sokan ilyen-olyan trükkökkel, ismerősök közbenjárásával próbálnak meg fogamzásgátlót felíratni, megspórolva ezzel a nőgyógyászhoz járást. Vajon mennyit árthatunk magunkkal, ha kényelmesek vagyunk, vagy az önbecsapást választjuk?

Illusztráció: Freepik.com

Fogamzásgátlót a nőgyógyász írhat fel. Ha nincs probléma, akkor szakorvosi javaslatra a háziorvos felírhatja a szakorvos által javasolt fogamzásgátlót. Tehát ez a folyamat is a nőgyógyásztól indul ki. Azért is fontos, hogy a szakorvos válassza ki a megfelelő gyógyszert, mert a fogamzásgátlás a nőgyógyászok szakterülete, ők ismerik legjobban ezeket a készítményeket. Mielőtt valaki úgy dönt, hogy szeretne fogamzásgátlót szedni, javasolt egy teljes labor elvégeztetése, a májenzimekre kiterjedően, illetve 35 év felett ajánlott lehet a trombózis-rizikóvizsgálat, főleg, ha a családban előfordult már.” – zárta dr. Börzsönyi Ágnes szülész-nőgyógyász szakorvos.

Láthatjuk tehát, a legjobb döntés minden tekintetben az, ha évente egyszer felkeressük választott nőgyógyászunkat, elvégeztetjük a szűrővizsgálatokat, feltesszük a kérdéseinket. Ha eddig nem így tettünk, legyen ez az egyik újévi fogadalmunk. Január van, még bőven van időnk időpontot kérni és tenni önmagunkért és a szeretteinkért.

Ha szeretne témát javasolni a “Négyszemközt a nőgyógyásszal” című rovatunkba, akkor kérjük írjon nekünk a negyszemkozt@gyorplusz.hu e-mail címre!


Illusztráció: depositphotos.com, Pixabay, Freepik

likeold
a fb oldalunkat