Színes és szenzációs színházünnep

P. Csapucha Adrienn Fotó: Ács Tamás
2023.04.12. 20:27

Áprilistól júniusig Győr is kiveszi részét az országos méretűvé duzzadt Színházi Olimpia kavalkádjából. Városunk művészeti intézményei, a Győri Nemzeti Színházzal az élen, rengeteg programmal készülnek az elkövetkező hetekben, mind a fiatal, mind a felnőtt közönségnek. Hazai színészek, bábosok és táncosok, valamint nemzetközi hírű művészek sorakoznak fel a színes és szenzációs színházünnepen.

Jubileumát ünnepli a Színházi Olimpia hazánkban, hiszen 2023-ban tizedik alkalommal kerülhet sor az egyik legrangosabb művészeti eseményre. Fontos volt, hogy a főváros mellett vidéki helyszínek is teret kapjanak, így nem volt kérdés, hogy Győr is főszereplőként csatlakozik a sorozathoz. Az olimpia győri programjainak beharangozó sajtótájékoztatóját szerdán tartották a fesztiválban résztvevő intézmények képviselői. Bakos-Kiss Gábor köszöntötte a megjelenteket a teátrumon belül kialakított új helyszínen, a Kisfaludy Pódiumon. A győri intézmény igazgatója az országos attrakció házigazdájának, a Nemzeti Színház direktorának videóüzenetét mutatta be elsőként.

„58 ország, 400 társulat, 750 előadás, 7500 fellépő. Nagy öröm, hogy itt tartunk, sorra elindulnak az országban a programok. Kezdetektől az volt a célunk, hogy ne csak a fővárosba redukálódjanak az események. Több mint 100 partnerintézmény jött össze, ezek közül is kiemelkednek a győri létesítmények. Ezúton is gratulálunk mindenkinek, hiszen az egyik legizgalmasabb vidéki helyszín lett Győr. Bakos-Kiss Gábor az első pillanattól kezdve a szövetségesem volt. Azt gondolom, hogy ebben a világban amikor elporladnak a kapcsolatok, amikor a hidak lerombolódnak, nem lehet más a célunk, mint, hogy újakat építsünk, hogy olyan helyzeteket teremtsünk, amikor újra megismerhetjük egymást” – méltatta a győri művészeti intézmények munkáját Vidnyánszky Attila.

Természetesen a város számára is kiemelkedően fontos, hogy e kulturális zsongás egyik középpontja éppen a vármegyeszékhely lesz. Erről is beszélt az önkormányzat nevében dr. Pergel Elza alpolgármester.„Emberfeletti teljesítmény az, amit a győri intézmények nyújtanak. A színházvilág szereplői számára ez az egyik legrangosabb esemény. Nagy öröm, hogy Győr is szerepel a helyszínek között, városunk rengeteg külföldi együttest fogad, de a fő irány a Duna menti társulatok összefogása. A fesztivál jelképe egy bárka, ami elvisz álmaink helyszínére. Nehéz most csendes kikötőről beszélni, amikor Európában az emberek egymásnak feszülnek. Milliók indulnak útnak, hogy új hazát keressenek maguknak. A művészetet kedvelők azok, akik leginkább a békére vágynak. Most olyan olimpiának lehetünk a részesei, mely az alkotást, a szabadságot ünnepli” – emelte ki a városvezető.

A háborúra és annak nehézségeire reflektálva vette át a szót Simon Róbert Balázs is, aki mint az országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke volt jelen az eseményen. A politikus kiemelte, hogy az orosz–ukrán konfliktusnak több, hazánkat is érintő súlyos következménye volt, az egyik az energiaárak drasztikus emelkedése. Ez pedig egyes intézményeket is hátrányosan érintett, hiszen a kulturális központok egy része korlátozottan működött, míg némelyiket be is kellett zárni. „Mindenki szeretne fellélegezni és új produkciókkal találkozni. Végre beindul a kulturális élet, büszkék lehetünk a Győrben működő társulatokra, akik kitartottak a nehéz időkben. Városunkban minőségi és sokszínű a kulturális élet, ennek egyik újabb állomása a Színházi Olimpia, a rendezvény egészét Magyarország kormánya 4 és fél milliárd forinttal támogatja” – árulta el Simon Róbert Balázs.

A művészeti játékok sorát az ifjúságot megszólító Patchwork Fesztivál nyitja április 17. és 23. között. 8 országból 8 előadást láthat majd a fiatal közönség, ami azért is fontos, mert a fellépő társulatok merőben más nyelvet beszélnek, mint amit hazánkban megszokhattunk, még akkor is, ha Magyarországon is színes a kínálat. „Az olimpia kapcsán, annak történetében először, külön gyermek és ifjúsági programok is bekerültek a kavalkádba. Reméljük, hogy elindul egy lüktető áramlás, ami eljuthat a gyermekeinkhez, majd belőlük indulhat tovább a későbbiekben” – hangsúlyozta Gyevi-Bíró Eszter a fesztivál menedzsere, a szervező Kolibri Színház nevében.

Természetesen ha már gyerekek, akkor a Vaskakas Bábszínház sem maradhat ki az „ötkarikás” parádéból. A társulat kínálata pezsdítő, hiszen egy három elemből álló programot állítottak össze, kortárs és határon túli előadással, de egy nagy láncfesztiválhoz is kapcsolódnak, mely a Kossuth-díjas bábművész, Kemény Henrik tiszteletére jött létre, Csepűrágók elnevezéssel. „Ellátogat hozzánk a szenzációs cseh Drak Színház, az ő előadásuk garantáltan mindenkit lenyűgöz majd, ahogy a marosvásárhelyi egyetemisták produkciója is, mely elsősorban a középiskolásokat szólítja meg. Június 17-én pedig egy reggeltől-estig tartó mulatságra várjuk az érdeklődőket” – mesélte a kakasok vezetője, Kocsis Rozi igazgató.

Az Öt Templom Fesztivál is résztvevője a sorozatnak, tematikus, szakrális színházi és zenei kínálatával, május 11-től kezdődően. A fesztivál megannyi programmal kínál egyedi élményeket, melyek zárásaként Dés László koncertjére szórakozhatnak a kultúrakedvelők.

„Amikor két évvel ezelőtt beadtam a pályázatom az igazgatói posztra, abban szerepelt egy saját fesztivál elindítása. Nem gondoltam volna, hogy ez valaha megvalósulhat, de június 6-a és 11-e között sor kerülhet az 1. Dunafesztre, melyen olyan kaliberű színházak léphetnek fel, mint a győri teátrum”ezt már Bakos-Kiss Gábor emelte ki a sajtótájékoztatón, mikor a színház, olimpiához kapcsolódó, saját programjait ismertette.

„A fesztivál, elképzeléseink szerint, egy találkozási pont, egy közös narratíva helyévé válna. A Baden-Baden-i Feketeerdő forrásától, egészen a Fekete-tengerbe való érkezéséig. A Duna tíz országon folyik át, mindegyikük színes nemzeti, figyelemreméltó kulturális és színházi értékekkel van megáldva” – tette hozzá a direktor.

Egyúttal kiderült az is, hogy az olimpiát a Győri Balett szervezésében megvalósuló táncfesztivál két különleges előadása zárja. „Két nemzetközi produkciót hozunk Győrbe, így a Szlovák Nemzeti Balett alkotását, valamint a koreai, női táncművészekből álló Mutdance káprázatos performanszát. Izgatottan várjuk a darabokat, szeretettel várunk mindenkit a XVIII. Magyar Táncfesztiválra” – zárta a szerdai sajtótájékoztatót Velekei László, a balettosok igazgatója.

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt