Olimpiára készülnek a bábosok

Győr+ Fotó: O. Jakócs Péter
2023.04.03. 17:01

Sűrű a program a Vaskakas Bábszínház háza táján, a saját produkciók mellett a vendégelőadások is teltházzal működnek, közben pedig meglepetésekkel is készül a társulat. A 10. Színházi Olimpiának aktív részesei lesznek a kakasok, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt kínálnak programot, hisz a csoda mindenkinek jár, kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

“Azon túl, hogy elindultak az új darabnak a próbái, mellette készülünk a Győrkőcfesztiválra is, de örülünk, hisz úgy szép az élet ha zajlik. Mindezeken túl a 10. Színházi Olimpiába is bekapcsolódunk a többi, győri művészeti intézménnyel karöltve. Különösen érdekes lesz az, amit majd mi csinálunk” – vágott bele a közepébe a Győr+ Rádió stúdiójában Kocsis Rozi, amikor a műsorvezetők az együttes közelgő eseményeiről kérdezték. A direktor elárulta, hogy 12 bábszínház fogott össze, az intézmények egy három elemből álló programot állítottak össze, kortárs és határon túli előadások meghívásáról, valamint egy, nagy láncfesztiválról, a Kossuth-díjas bábművész, Kemény Henrik tiszteletére. A résztvevő városokban rengeteg meglepetés várja az érdeklődőket, külföldi, utcaszínházi, vásári játékosok, cirkuszi akrobaták lépnek majd fel a helyszíneken” – ismertette a vaskakasok vezetője.

A győri sorozat egyik első eleme, a határon túli projekt, az az áprilisi előadás, amelyre már az összes jegy elkelt. A Bennem a létra című produkciót, Weöres Sándor versei nyomán maga Kocsis Rozi alkalmazta színpadra, és marosvásárhelyi végzős egyetemisták szerepelnek a műben. Az előadáshoz egy rendhagyó irodalomóra is kapcsolódik, melyet dr. Fűzfa Balázs tart majd középiskolásoknak.

Kocsis Rozi a sorozat kortárs részét külön kiemelte, s míg mesélt a május 3-ai esemény főszereplőiről, könnybe lábadt a szeme. “Van Csehországban egy különleges teátrum, a Drak színház. Senki nem ismeri őket, nekem azonban volt szerencsém több fesztiválon látni a csapatot, elmondhatom, hogy a világ legjobb bábszínházáról van szó, a színészeik bármire képesek” – mondta meghatottan az igazgató. Egyúttal kiemelte, ő maga vállal kezességet a cseh társulatért, a produkciójukra mindenképpen érdemes jegyet váltani, ha egy igazán különleges kulturális kalandra vágyik a közönség. A Drak Színház előadását Georges Méliès igencsak figyelemre méltó élete és munkássága inspirálta. A nézőket bevezeti a varázslók, és a szemfényvesztő trükkök örökké vonzó világába.

Az olimpia győri programjainak utolsó része egy szabadtéri fesztivál lesz június 17-én. Teendő tehát akad bőven, hisz az olimpia után nem sokkal már a Győrkőcfesztivállal járó rengeteg feladat foglalja le a kakasokat, akik idén is szívből, szeretettel szórakoztatnak.

Kocsis Rozival készült teljes interjút itt hallgathatja vissza: