Piac és egészség, Ménfőcsanakon is

J. Kovács Andrea Fotó: O. Jakócs Péter
2023.04.29. 13:44

Érdemes volt ma ellátogatni a ménfőcsanaki Bezerédj-kastély udvarára, ahol tizenegyedik alkalommal rendeztek kézműves és termelői piacot. Bőséges volt a felhozatal házi finomságokból, valamint kézzel készített dísz- és ajándéktárgyakból. A vásárlók kedvükre válogathattak a szörpök, lekvárok, sajtok közül, de nem ment haza üres kézzel az sem, aki kecskesajtot, péksüteményt vagy kürtőskalácsot keresett. Néhányan már a közelgő anyák napjára készülve nézegették a fülbevalókat, virágdíszeket.

Nagy tetszést aratott a nyugdíjas örömtánc és a kutyás bemutató, a kisgyermekesek körében pedig az újdonság varázsával ható hordóvonat.

Ráadásul a résztvevők összeköthették a kellemest a hasznossal, hiszen a kastély alagsorában ingyenes szűrővizsgálatok egész sorát lehetett elvégeztetni a szakemberekkel. Vércukor- és koleszterinszint-mérés, hallásvizsgálat, anyajegyszűrés, dietetikai tanácsadás, látásellenőrzés várta a ménfőcsanakiakat. A leghosszabb sorok a csontsűrűség-vizsgálatnál, valamint a perifériás erek vizsgálatát végző mérőhelynél alakultak ki.

Úgy tűnik egyre többen értik meg, hogy egészségünk megőrzéséhez nélkülözhetetlenek a szűrővizsgálatok, hiszen az időben felfedezett betegségek könnyebben gyógyíthatók. S azt, hogy az egészséges életmód finom is lehet, mi sem bizonyította jobban, mint a gyümölcs- és zöldségsaláta kóstolási lehetőség.

Dr. Laczkovits-Takács Tímea önkormányzati képviselő, a rendezvény szervezője a Győr+ Médiának elmondta:  „Indulása óta, az elmúlt másfél évben valódi közösségi eseménnyé vált a ménfőcsanaki termelői és kézműves piac. Az itt lakók mindig várják, hiszen a vásárláson kívül remek találkozási hely, ahol mindig lehet egy jóízűt beszélgetni az ismerősökkel.  Már gőzerővel készülünk a következő alkalomra, ami május utolsó szombatján lesz, és a gyereknappal kötjük egybe.”

Galéria: O. Jakócs Péter

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka