Piac: az erős január után tovább nőnek az árak

Szerző és fotó: Zombai-Kovács Ákos
2023.02.15. 09:50

2023 januárjában több mint 25 százalékkal haladták meg a fogyasztói árak az egy évvel korábbit, ez derül ki a KSH friss adataiból. A számok alapján az élelmiszerek 44 százalékkal drágultak egy év alatt. Az áremelkedések ellenére a Vásárcsarnok Győr+ Média által megkérdezett kereskedői meglepően erős januárt zártak. A piacosok a jövőt illetően is bizakodóak, pedig ők is tapasztalják, hogy az árak tovább robognak felfelé.

A húzós év végi roham után januárban sem volt számottevően kevesebb vásárló az árusoknál a Vásárcsarnokban. Meglepően erős volt az év első hónapja, aminek a kereskedők szerint több oka is lehet. „Egyrészt az év elején sokan tesznek újévi fogadalmat, amihez kell a friss zöldség-gyümölcs is, másrészt sokan pánikszerűen vásároltak a korábbihoz képest többet, mert attól tartottak, hogy később még drágább lesz majd” – mondta Markó Vendel.

Már tavaly is folyamatosan nőttek az árak, erre számítanak a jövőben is a Vásárcsarnok árusai. 2022-ben az élelmiszereknél 44 százalékos árrobbanás volt, ami meglátszott a zöldség-gyümölcsök esetében is. Most is van egy-két extrém drágulás. ”Folyamatos a drágulás az elmúlt napokban, január elején még nem tapasztaltunk áremelkedést, de aztán beindult a folyamat, a legextrémebb példa erre a Spanyolországból származó kaliforniai paprika” – tette hozzá a zöldség-gyümölcskereskedő.

„Az almák ára szerencsére nem nagyon mozgott felfelé, a déli gyümölcsök is nagyjából annyiért beszerezhetőek, mint tavaly év végén, ellenben a paradicsom és a paprika nagyot drágult, viszont a vöröshagyma például egészen elviselhető áron beszerezhető” – fogalmazott a szakember.

Közben már lassan jönnek az első hazai primőrök is, néhány héten belül még jobban beindulhat a csarnok forgalma. ”Kicsit korainak tűnik, de az első fecskék máris megjelentek, paradicsomunk már van hazai, primőr, de több termelő is, akiktől rendszeresen vásárolunk jelezte, hogy három hét múlva náluk is érkezik a 2023-as primőr áru, ez pedig nemcsak finom, ízletes, de árcsökkentő hatása is lehet a külföldről behozott termékekkel szemben – hangsúlyozta a kereskedő.

A piacosok tehát a folyamatos áremelkedések ellenére bizakodóak és arra számítanak, hogy talán az év vége felé már csak egy számjegyű lesz az infláció, így az ő termékeik ára is megállhat majd végre egy viszonylag megfizethető szinten.

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #győr-szol | #gyümölcs | #híradó | #piac | #vásárcsarnok | #zöldség |