Nem kell megijedni a petefészekcisztától, van megoldás!

Havassy Anna Katalin Fotó: Ács Tamás
2024.06.03. 14:39

Folytatjuk a petefészekciszták témakörét, amelyeknek a fajtáit már tárgyaltuk, most pedig a tüneteket, a diagnózist és a kezelést is átbeszéljük dr. Börzsönyi Ágnes szülész-nőgyógyász szakorvossal, állandó szakértőnkkel.

„A petefészekciszták többsége általában nem okoz tüneteket és magától elmúlik. Előfordulhat azonban, hogy egy nagyobb méretű cisztát már megérezhetnek a hölgyek. Árulkodó tünet lehet a kismedencei fájdalom, a fájdalmas együttlét, a vizeletürítési gondok, beleértve a gyakori vizelési ingert is. Ide vehetjük a rendellenes vérzést is, amely jelenthet erősebb vagy a megszokottól gyengébb vérzést is. Tünet lehet még a megnőtt has, amely jellemzően előredomborodik, illetve előfordulhat, hogy kis adag étel után is teltségérzet lesz úrrá az emberen. S az is előfordulhat, hogy a gyermekáldás elmaradása mögött is petefészekciszta áll.”

A doktornő arról is beszélt, hogy bár ritkán, de a petefészekciszta jelenléte szövődményeket is okozhat, amelyek közül a ciszta megrepedése igencsak erős fájdalommal járhat és vérzést is eredményezhet a kismedencében. A ciszta nagysága nagyban fokozza a repedés kockázatát. Előfordulhat úgynevezett petefészek-torzió is, amikor a ciszta a petefészekkel együtt a tengelye körül megcsavarodik, így akadályozva a petefészek vérellátását. Ha ez bekövetkezik, akkor a beteg heveny kismedencei fájdalmat, hányásig fajuló hányingert tapasztalhat. Ez esetben a petefészek is veszélybe kerülhet, hiszen csökkenhet a vérellátása, és végső esetben el is halhat.

Fontos tehát, hogy ha a fent említett tüneteket tapasztaljuk, akkor keressük fel választott orvosunkat, aki pontos diagnózist tud felállítani. Azonban ha nagyon erős hasfájást észlelünk, akkor ne várjunk, hanem mielőbb keressük fel a legközelebbi kórházat!

„Ilyen panaszok esetén mindenképp megvizsgáljuk a pácienseket, amely áll egy tapintásos, egy hasi vagy hüvelyi ultrahangvizsgálatból, illetve gyakran laborvizsgálatokat is kérünk. Általában a hüvelyi UH-vizsgálatot szorgalmazzuk, mert alaposabban megvizsgálhatjuk a cisztákat. Létezik színkódolt hüvely-UH, amelynek használata segít annak eldöntésében, hogy inkább jó vagy rosszindulatú-e az adott tumor.

A diagnózis birtokában pedig megkezdődhet a kezelés, amely függ a ciszta méretétől, a tünetektől és az életkortól is. Jó hír, hogy a legtöbb petefészekciszta pár hónapon belül felszívódik, így a betegnek elég kontrollra jelentkeznie az orvosánál. A változókor után gyakrabban előfordul, hogy a petefészekcisztából rosszindulatú daganatos kórkép keletkezik, ilyenkor többnyire műtéti beavatkozást szorgalmaznak.

„Szintén a műtétet javasoljuk, amikor a ciszta mérete, kora és a tünetek indokolják, illetve természetesen akkor is, ha felmerül a rosszindulatú daganat gyanúja. Az ilyen jellegű műtéteket vagy hasmetszéssel vagy hastükrözéssel végezzük; azt, amelyik az adott szituációban a legjobb döntés. Többnyire elég magának a cisztának az eltávolítása, de előfordul, hogy az egész petefészket ki kell vennünk. Termékeny és gyermekvállalás előtt álló hölgyeknél természetesen szem előtt tartjuk a szervmegtartást! Azt tudom tanácsolni tehát, hogy ne féljenek a cisztáktól! Inkább, ha úgy érzik, önöknél is az okozhat tüneteket, keressék fel mielőbb orvosukat, s mi segítünk!” – zárta dr. Börzsönyi Ágnes.

Ha szeretne témát javasolni a “Négyszemközt a nőgyógyásszal” című rovatunkba, akkor kérjük írjon nekünk a [email protected] e-mail címre!