Hirdetés
Vaskakas Bábszínház

Mozgalmas év, végre Győrkőcfesztivállal

Fotó: Vig Norbert
Győr+
2022.01.14. 15:03

2021 nem volt egyszerű a Vaskakas Bábszínház számára sem, leginkább a közönség hiányzott a bábművészeknek. Szeptemberben elindulhatott az évad, mégis sokkal kevesebb bérletessel, de Kocsis Rozi, igazgató szerint ennek az az oka, hogy a járvány miatt bizonytalanság okán inkább csak az előadás előtt közvetlenül váltják meg jegyüket az érdeklődők.

Hirdetés

A Dzsungel könyve nagy sikerdarabja a Vaskakas Bábszínháznak. Akkora népszerűségnek örvend, hogy a délelőtti mellé délutáni előadásokat is be kellett iktatnia a társulatnak.

Bár az őszi évad már közönség előtt játszódott, a vírus miatt egy kemény időszakon van túl a Vaskakas, így nagyon örültek, amikor újra gyerekzsivajjal telt meg a nézőtér. Kocsis Rozi hangsúlyozta: a covid ellenére is számos programot és tervet tudtak megvalósítani.

Hirdetés

„Minden pillanat öröm volt, hogy kinyithattunk szeptemberben, hogy volt egy bábligetünk kint, ami egy szabadtéri rendezvény, “Mini Győrkőc”, amiben az évadot mutattuk be a gyerekeknek, kivittünk a szabadtérre minden olyan előadást és játékunkat, amit a pandémiai alatt bepróbáltunk. Csináltunk rádió játékokat, csináltunk a város 750 éves születésnapjára és a Vaskakas 30 éves születésnapjára kis filmsorozatokat, melyek a visszajelzések alapján tetszettek mindenkinek.”- mondta el a Győr+ Médiának az igazgató, aki hozzátette, hogy 2022-ben még több programmal készülnek majd. 

A Vaskakas vezetője arról is beszélt, hogy a bérletesek száma eddig nagyjából 9000 volt, a járvány azonban ezen is változtatott és nagyjából felére csökkent, azonban aggodalomra nincs ok, hiszen az emberek átálltak a jegyváltásra. Mivel jelen van a vírus, így kivárnak az előadások előtti napokig és csak akkor veszik meg jegyet, de Kocsis Rozi úgy fogalmaz: “Ez nem baj, csak jöjjenek!” 

2021-ben volt még rengeteg workshop is. Ladányi Andrea, Fitos Dezső és Kocsis Enikő is tartott táncos műhelyt. A vezető azt is elárulta, hogy a társulat számára egy személyi edzőt is szerződtettek, hogy a pandémia alatt történő “örömevések” plusz kilóit a színészek le tudják dolgozni. A tavalyi vendégeik között pedig Boldizsár Ildikó, meseterapeuta is szerepelt. A Mikulás házat is megcsinálták, amelyet csak kívülről csodálhattak meg a gyerekek, de hatalmas érdeklődés övezte, mint mindig. 

2022-nek is hatalmas lelkesedéssel vágott neki a társulat. Múlt héten Tatabányán játszották a Vukkot, melyben Bede-Fazekas Csaba is szerepel. Van még új bemutató is ebben az évadban, a Csipkerózsikát tervezik színpadra tenni. ” Fontosak ezek a klasszikus mesék, fontos tudni milyen fontos ez a mese a gyerekeknek, a személyiségfejlődés szempontjából is, hiszen pont akkor van ott a herceg jókor, jó helyen, amikor felébred. Fontos tudni ezt egy kapcsolatépítésben is az életben, hogy mikor jön el az ideje annak, amikor fel kell ébreszteni az alvó királykisasszonyt.” – tette hozzá Kocsis Rozi, aki azt is elmondta, hogy a győri Tárnoki Márk rendezi az előadást. 

Illusztráció: O. Jakócs Péter

A 22-es év egyik legfontosabbja, hogy ezerrel készülnek a Győrkőcfesztiválra.

A szokások szerint július elején rendezik majd az eseményt. A Győrkőcfesztivál már kétszer is elnyerte a kiváló művészeti fesztivál címet. Az igazgató úgy fogalmaz, az elmúlt két évben csak eltolódott, nem elmaradt a fesztivál, így idén időkapukon át lehet majd kalandozni az évek között. Gőzerővel készülnek, a szervezés már zajlik és Kocsis Rozi szerint senki sem bánja, ha három napra a várost ismét a gyermekek veszik majd birtokba, de erről többet egyelőre nem árul el. 

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka

likeold
a fb oldalunkat