Hirdetés
Polgármesteri vizit

“Mindenki menjen és oltassa be magát!”

Fotó: Ács Tamás
Győr+
2021.11.25. 07:29

A Győr+ Rádióban tartott Reggeli vizitet dr. Dézsi Csaba András, ahogy azt már kéthetente megszokhatták hallgatóink és olvasóink. Ezúttal is számos téma került terítékre.

Hirdetés

A Bikini együttes, Széles, tágas a tér című slágere után köszöntötték a műsorvezetők, Nagy Roland és Bajzát Zsuzsi a Győr+ Rádió stúdiójában Győr polgármesterét. Dr. Dézsi Csaba András elsőként az adventi kavalkádról beszélt. Mint mondta valójában nem beszélünk vásárról, de elindulnak az attrakciók. “Próbáljuk az ünnepi forgatagot színesebbé tenni, szeretnénk ha mindenki jól érezné magát városunkban, de a kötöttségek miatt nem szívesen nevezném vásárnak” – fogalmazott Dézsi, majd a korlátozások, a jelenlegi helyzet kapcsán arra biztatta a győrieket, hogy aki még nem tette az oltassa be magát. Úgy véli sokan vannak, akik ijesztgetik az embereket, a polgármester arra kért mindenkit ne hallgassanak ezekre, hiszen valótlan dolgokat állítanak. “Én is kapok kommenteket olyanoktól, akik nem értenek hozzá, például, a minap is írtak nekem, miszerint az kerül lélegeztetőgépre, aki akár már két oltást is kapott. Ez hazugság! Ha ezeket az embereket nem állítják le a világban, akkor a járványnak sosem lesz vége!” A polgármester hozzátette, tudja, hogy kemény szavakat használt ugyan, de nem azokat bántja, akik félnek beadatni az oltást, hanem azokat, akik rossz irányba próbálják befolyásolni a lakosságot.

Fotó: Ács Tamás

“Amióta világ a világ vannak védőoltások, és rengeteg ember életét megmentették már” – fogalmazott Győr polgármestere. “Az, hogy az emberek dilemmáznak és félnek a mellékhatásoktól, az természetes, de fontos, hogy a hiteles források a szakemberek, csak azoknak higgyenek, így az orvosoknak és a virológusoknak. Ez egy szakma, ahol naprakésznek kell lenni” – tette hozzá dr. Dézsi Csaba András.

“Szerencsére Győrben az emberek gondolkodnak. Az oltási akcióhét nagyon fontos, az első nap 2700 ember ment be a kórházba, ezt köszönöm a győrieknek, hogy felelősen gondolkoznak. Világjárvány van, emberek halnak meg azért, mert szerencsétleneket ijesztgetik azzal, hogy milyen bajuk lesz. Ez egy felelősségteljes történet és néha fel kell emelnünk a hangunkat, nekünk szakembereknek” tette hozzá a téma kapcsán.

Hasonlóan vitás kérdéseket generálhat a labdarúgás. Ismét szóba került a polgármester Facebook oldala és annak borítóképe, ahol egy focilabda szerepel. Megteszek mindent annak érdekében, hogy segítsem a győri klubot, lehet, hogy hamarosan bejelentést teszünk, pillanatnyilag nem árulhatok el részleteket, de gőzerővel dolgozunk a háttérben. Más, intenzívebb munka indulhat el a jövőben, remélem egy új, felfelé ívelő korszak kezdődik el a klub életében”fogalmazott az ETO-val történt tárgyalásokat illetően Dézsi.

Fotó: Ács Tamás

A beszélgetés közben érkezett egy hallgatói üzenet, zárt kutyafuttató létrehozásával kapcsolatban, a kettes számú tó környezetében. “Minden igényt megpróbálunk kielégíteni, ehhez azonban meg kell találni a forrást, amiből meg lehet valósítani. Az tény, hogy az elmúlt másfél évben a járványhelyzet átírta a büdzsét. Kutyafuttatót több helyen megpróbálunk majd kialakítani, a kettes tónál is megnézzük majd, hogy be tudjuk-e illeszteni a keretbe” – válaszolt a kérdésre a városvezető, majd hangsúlyozta, hogy a kutyafuttatókra természetesen a város tisztaságát tekintve is nagy szükség van, így minden körzetben próbálnak építeni, de ezt be kell építeni a büdzsébe.

A polgármester kiemelte: a kormány intézkedései is hatással vannak adott város pénzügyi, gazdasági törekvéseire, így például az ingyenes parkolás egymilliárd forintjába került a városnak.

Mint mondta komoly feladat a pénzügyi helyzetet kezelni, de Szeles Szabolcs alpolgármester folyamatosan azon dolgozik, hogy minden optimális legyen és megvalósuljanak az elképzelések.

A rövid szünet után, a műsor második felében az új, figyelemfelkeltő gyalogátkelőhelyek kerültek terítékre. “A győriekhez fordultam, hogy kikérjem a véleményüket azzal kapcsolatban, hogy hova szeretnének gyalogátkelőhelyet, vagy melyiket kell biztonságosabbá tenni. Ennek megvan természetesen a törvényi szabályozása, hogy hogyan kell például kivilágítani. Ezt megvizsgálták körzetenként a szakemberek. Keressük a lehetőséget, hogyan tudjuk minél előbb biztonságosabbá tenni a gyalogátkelőhelyeket, így a Kálvária úton az iskolánál is tettünk ki ezekből a villogó berendezésekből” – ismertette Dézsi, majd hozzátette próbálnak nyitott szemmel járni és jó ötleteket átvenni más városoktól, ez a gyalogátkelőhely pont egy ilyen volt.

Fotó: Ács Tamás

Egy fontos, környezetvédelmi témával folytatódott a beszélgetés, hiszen a Zöld Győr projekt keretében sütőolaj gyűjtőkonténereket helyeztek ki a város különböző területeire. Dr. Szálasy László a Környezetvédelmi Bizottság elnöke nagy erővel vetette bele magát a programba, melynek során a szelektív gyűjtőszigetek mellé rakhatjuk a használt sütőolajakat. Közben egy győri cég is megkeresett bennünket, hogy ők is foglalkoznak ezzel, mindenképpen felvesszük velük a kapcsolatot, mert szeretnénk együttműködni a győri vállalkozásokkal és helyzetbe hozni őket” – árulta el a polgármester.

Ezután a győri telefonos applikációkról esett szó, melyek a városvezető szerint azért fontosak, hiszen sokan a győriek közül sem ismerik városukat. “Győr történelme széles alapokon nyugszik, büszkék lehetünk rá. A 750. évfordulóra sok kiadványt jelentettünk meg, minap például a Hitélet Győrben című kötetet, vagy nemrégiben városunk iparát bemutató művet. Számtalan tekintetben próbálunk olyan könyveket kiadni ami Győrrel kapcsolatos ismereteinket gazdagítja” – árulta el Dézsi. A polgármester ugyanakkor úgy gondolja, hogy a fiatalokat azokon a platformokon kell megkeresni, ahol ők jelen vannak, ezek pedig a különböző applikációk. “Tetszik a fiataloknak, jók a visszajelzések, biztosan lesznek még applikációink” – tette hozzá.

Egy hallgatói üzenet alapján kiderült: Győr városa az építési tilalmat finomította, így több területet is kivettek az építési tilalomból. “Visszavonjuk amint átment, hogy 10%-al megemeljük a családi házas területen a zöld terület mutatót. Például ha gépkocsi megállót kell létrehozni a későbbiekben, akkor erre is legyen majd lehetőség, és ne az utcán álljanak a gépjárművek” – ismertette dr. Dézsi Csaba András, rávilágítva, hogy készül a közvéleménykutatás is a győri parkolókkal kapcsolatban.

A polgármester kiemelte, ha valaki szeretné vele felvenni a kapcsolatot, akkor a Facebook oldalán ezt nyugodtan kommentben megteheti, ez a legbiztosabb, hiszen ezt a kollégái is nyomon követik. “Felpörgött a kommunikáció, mindenkinek a problémájával szeretnénk foglalkozni, és ha esetleg valakinek nem válaszoltunk, az tegye fel újra a kérdését kommentben” – hívta fel a figyelmet a polgármester.

Sportos téma következett, mégpedig az asztalintenisz. Ahogy arról a Győrplusz is beszámolt, jövő nyáron különleges eseménynek ad otthont az Olimpiai Sportpark. Ennek kapcsán Jónyer Istvánnal játszott a minap a polgármester, ami számára is nagy élmény volt. “Fantasztikus ikon, olyan teljesítményt tett le az asztalra, amiről a mai fiatalok is csak álmodhatnak. Az, hogy vele játszhattam, az óriási megtiszteltetés, ahogy az is, hogy ilyen sportolók segítenek népszerűsíteni a sportot és a programjainkat” – fogalmazott a polgármester. “Ennek a társadalmi jelentősége fontos, példát kell mutatni.” – tette hozzá. Dr. Dézsi Csaba András elmondta, hogy az Olimpiai Sportparkban november 30-tól december 4-ig felállított 80 ergométer egyikét is kipróbálja majd. “Guinness rekordkísérlet is lesz, próbáljuk meg megdönteni, jöjjenek el minél többen.”

A beszélgetés zárásaként a műsor első témájához tért vissza a városvezető, tisztelettel kérve mindenkit, hogy vegyék fel az oltást. “Kedves rádióhallgatók, mindenki menjen és oltassa be magát. Azok kerülnek lélegeztetőgépre akik nem oltatták be magukat, ez az igazság!”

Televíziós szerkesztő: Németh Boglárka

Kapcsolódó témák: #Győr | #polgármesteri vizit |
Hirdetés