Hirdetés
Vallja: a kérdezés bátorságára kell nevelni a gyerekeket

Mészáros Péter, a népszerű győri fizikatanár

Földvári Gabriella
2020.08.31. 14:30

„Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért” a Kiváló Tehetségfejlesztő-díjat vehette át a napokban Mészáros Péter győri fizikatanár, a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ egyik megálmodója, valamint a Krúdy-középiskola Fizika Napjának ötletgazdája, az Öveges-hagyaték feldolgozója.

Hirdetés

Összesen 57 díjat adtak át a tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végző hazai és határon túli pedagógusok és tehetségsegítő szakemberek számára a díjátadó gálán, augusztus 24-én, az Akvárium Klubban.

A Bonis Bona díj átadásának pillanataiban a “mesterségem címere pólóm” feliratával hangos, spontán lelkesedést tudtam kiváltani Novák Katalin államtitkárból és Rácz Zsófia helyettes államtitkárból – írja közösségi oldalán a népszerű fizikatanár. „Az átadás előtt kénytelen voltam elgondolkodni a pedagógiai hitvallásomon, erre jutottam: “A tanítványainkban a kérdezés képességét kell fejleszteni és a kérdezés bátorságára kell nevelni őket. Mivel a természeti és társadalmi környezetet kísérletekkel, mérésekkel kérdezzük, így hamar rájöhetünk, hogy minden összefügg mindennel, különösen a fizikával.”

Hirdetés

Mészáros Péter középiskolai tanárként is arra törekedett, hogy látványos kísérletek segítségével alátámassza az elméleti ismereteket, és így „fogyaszthatóbbá” tegye tantárgyát. A Krúdy Iskola oktatójaként kezdeményezte a Fizika Napja című nagyszabású programot. Innen egyenes út vezetett az akkor nyíló Mobilisbe, majd pár év múlva a mosonmagyaróvári Futurába. Jelenleg az Öveges-hagyaték feldolgozásán dolgozik, részese egy olyan projektnek, amely egy interaktív kiállításon mutatja be a jeles előd életét és munkásságát.

A fiatal tehetségek kibontakoztatásában fontos szerepük van a tehetségfejlesztő, tehetséggondozó és tehetségsegítő szakembereknek, mentoroknak, akik áldozatkész munkáját fontos értékelni és segíteni. Az ő tevékenységük nélkül sok tehetséges fiatalnak nem lenne esélye a kibontakozásra, további fejlődésre. Ezért is fontos pillére a Nemzeti Tehetség Programnak a „Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért” díj, mellyel a szakmai presztízsen túl anyagilag is elismerik a kiemelkedő szakemberek munkáját.

A „Kiváló tehetséggondozó”, „Kiváló tehetségfejlesztő” és „Kiváló tehetségsegítő” kategóriákban összesen 532 érvényes, nyílt jelölés érkezett a tehetséggondozó szakemberek igazgatóitól, kollégáitól, diákjaitól, illetve a szülőktől. A jelöléshez két ajánló által készített közös ajánlás volt szükséges. A díjazottak személyéről a szakmai előértékelés után a Pályázati Bizottság döntött.

Mészáros Péterről korábban ITT írtunk.

Kapcsolódó témák: #elismerés | #Győr | #Oktatás |
likeold
a fb oldalunkat