Hirdetés

Öveges professzor és a világító ételek

Fotó: O. Jakócs Péter
Földvári Gabriella
2019.09.26. 13:56

Zsebszivárvány, kincskereső gép, hordozható vízcsap, körszárnyú repülő – néhány tárgy azon kísérletek közül, amelyet az érdeklődők készíthetnek az Öveges-hagyaték rendezvényén, pénteken az Esterházy-palotában.

Hirdetés

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum tavaly óta őrzi és gondozza Öveges József szellemi és tárgyi hagyatékát. A professzor halálának 40. évfordulójára emlékezve, a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében, a Kutatók Éjszakájához kapcsolódva, kísérletező foglalkozásokat szerveznek az Esterházy-palotában, a lézerek, a fények és a világító ételek témakörben.

A résztvevők kísérleti bemutatót láthatnak, maguk is kísérletezhetnek, sőt hazavihető kísérleti eszközt is összeállíthatnak.

Hirdetés

A részletekről Mészáros Péter fizikatanár számolt be lapunknak, akitől megtudtuk, Öveges József a győri bencésekhez járt, azonban már nem itt érettségizett. A győri kötődés kapcsán Marcalvárosban utcanév őrzi emlékét.

Mészáros Péter

“Öveges professzor a maga korában igazi celebnek számított, műsorait a rádióban és a televízióban milliók követték. Népszerűségének titka az őszintén kíváncsi rácsodálkozás képessége, a humor és hogy a legbonyolultabb kísérleteket is olyan egyszerűséggel tudta elmondani, hogy azt bárki megérthette” – vélte Mészáros Péter.

A hagyatékról szólva elmondta, kilenc nagy doboznyi iratról van szó, amelyet tavaly az örökösök felajánlását követően vásárolt meg a város, és a Rómer-múzeum őriz. Többek mellett tartalmaz magán- és szakmai, „rajongói” levelezéseket, tévéműsorok forgatókönyveit, könyvillusztrációk saját kezűleg rajzolt terveit. A tudomány- és kortörténeti jelentőségű anyagok között családi fotóalbumok, sőt kiadatlan kéziratok is rejtőznek. A hagyatékban számos közismert ember neve felbukkan, ebbe is bepillanthatnak pénteken az érdeklődők.

A várhatóan 2021-ben megnyíló kiállítás Öveges Józsefet mint embert szeretné bemutatni, hiszen mint kísérletező tudóst, mint tankönyvírót jól ismerjük.

“Öveges professzor már nem élhette meg tervét, hogy tudományos élményközpontokban ismerhessék meg az emberek a látványos jelenségeket, de például a győri Mobilis is az ő szellemi követőjének tekinthető” – emlékeztetett a tanár, aki a győri interaktív kiállítási központ egyik megálmodója, valamint a Krúdy-középiskola Fizika Napjának ötletgazdája is volt.

A leendő kiállításban is terveznek kísérleti bemutatókat, addig pedig számos helyen ismerteti az Öveges-hagyaték jelentőségét, kísérleteit a győri fizikatanár.

likeold
a fb oldalunkat