Mentesen is lehet finom az étel, főleg, ha szeretettel készül

Havassy Anna Katalin Fotó: O.Jakócs Péter
2023.06.12. 16:15

Egyre többen választják az úgynevezett „mindenmentes” táplálkozást. Főként azért, mert rákényszerülnek, s nekik az egészségük múlik azon, hogy a megfelelő ételekhez jussanak. Dömötör László győri vállalkozó és tulajdonostársa úgy döntöttek, létrehoznak egy keresztszennyezéstől mentes éttermet, ahol nemcsak szakértelemmel, hanem szeretettel készülnek a fogások.

Aki pedig ismeri Dömötör Lászlót és barátját, a gyermekkora óta Győrben élő Lekouara Omárt, az biztos volt benne, hogy a srácok valóra is váltják, amit elképzeltek. Ez pedig nem más, mint a Chameleon Gluténmentes PizzaZoo és Ételbár, ami néhány hete fogadja a rendeléseket. Ám ne szaladjunk ennyire előre, érdemes egy kicsit elidőzni Lacinál, akinél nagyobb lelkesedéssel talán senki nem beszél a „mindenmentes” finomságokról.

„Mert tudod, az is nagyon fontos, hogy attól, mert valami mentes, még lehet finom! S én erre törekszem már a kezdetektől. Nemcsak itt, hanem a Zsemle Gluténmentes Pékségben is, mert ott álmodtuk meg ezt az ételbárt. A sportolói múltamnak köszönhetően tudom, mennyire fontos, hogy minden szervezet azt az élelmet kapja meg, ami neki a legjobb. És sajnos vannak olyan allergiák, amiknél nem tehet engedményeket az ember… Például a párom sem, aki hatalmas lökést adott nekem abban, hogy belevágjak a győri vállalkozásaimba. Meg az is, hogy nonszensznek éreztem, hogy Budapestig kell utazni, ha el szeretném vinni egy finomat és biztonságosat vacsorázni…” – kezdte Dömötör László, aki egyébként sokaknak az erősemberek világából lehet ismerős: négyszeres erőemelő világbajnokot tisztelhetünk a személyében. A munkabírását és a kitartását ennek is köszönheti, az üzleti érzékét pedig a mérlegképes könyvelői végzettségének.

Dömötör László szívvel és lélekkel dolgozik

„Főzni egyébként mindig is nagyon szerettem, a sport miatt az anatómiával is tisztában vagyok, és a tanulásra is mindig készen állok. Foglalkoztatott a gondolat, hogy valami olyan lehetőséget kínáljak a győrieknek és a környéken élőknek, ami finom és a legnagyobb biztonsággal ehetik. Mert jókat enni jó, viszont félelemmel telve ezt nem lehet! A Chameleonban ezért is teljességgel kizárt a keresztszennyezés! Ezt pedig olyan szigorúan veszem, hogy a személyzetünk is csak és kizárólag az itt elkészített ételeket fogyaszthatja. Tehát semmilyen más ételt nem hozhatnak be az étterem területére. Ezt mindenki megérti, mert tudják, hogy nem kukacoskodás, hanem egyszerűen csak így garantálhatjuk a vendégeink biztonságos étkezését” – hangsúlyozta Laci, aki azt is hozzátette, bizony nem volt egyszerű megtalálni azt a pizzatésztát, ami szinte már olyan, mint a klasszikus. Hatalmas segítséget jelentett Domonkos László konyhafőnök, aki addig tökéletesítette a tésztákat, amíg mindenki elismerősen szalvétázott a falatozás után. Így született meg Chameleon pizza tésztája, amely barna- és minimális fehér rizslisztet, útifűmaghéjat, kevés kukoricalisztet, almarostot, burgonyapehelyet, egy csekély élesztőt, minimális cukrot tartalmaz, meg persze sót és vizet. A minimális cukor elengedhetetlen, hiszen az élesztőnek fel kell futnia, illetve a tészta színéhez is szükséges. Látható, hogy teljes mértékben glutén-, tej- és tojásmentes az alap, utóbbit feltétként persze kérhetik azok, akik nem érzékenyek rá.

„Rengeteg munkaóra van abban, hogy a most elérhető ételeinket rendelhetik a vendégeink, de minden fáradtságot megér az, amikor kapjuk a visszajelzéseket, hogy „Ez majdnem olyan finom volt, mintha rendes pizza lenne!” Mit is mondhatnék erre, mint amit mindig is szoktam: ugye, hogy a mentes is lehet finom?! ”– nevetett Laci, aki abba is bevatta a Győr+ Médiát, hogy miért esett a választás a Chameleon névre.

„A mostani csak rendelős állapot átmeneti. Eredetileg is egy éttermet álmodtunk meg, ahová azok is beülhetnek, akik a keresztszennyeződésektől félve eddig ezt nem merték. Ez az álmom, úgy néz ki, július 1-jén valósul meg, amikor megnyithatjuk a kétszintes, dzsungel stílusban berendezett ételbárunkat, süteményekkel és kibővített étlappal. Itt a vendégek láthatnak majd egy nagyon aranyos, élő kaméleont is. Szóval a név egyrészt innen jött, másrészt pedig a kaméleon egy színes, alkalmazkodásra képes különleges állat, ami szerintem hűen visszaadja a törekvéseinket: sok-sok finom étellel szeretnénk kedveskedni az ételallergiásoknak vagy éppen a vegánoknak, akiknek lételemük az alkalmazkodás. Cserébe mi is ezt tesszük: ha egy vegán szalámis pizzát szeretne enni, mi megoldjuk neki! Szeretnénk, ha a segítségünkkel mindenki életébe visszatérne a pizzák, a tészták, a rántott ételek élvezete, és bátran beülhessenek egy biztonságos ételbárba itt, Győrben” – lelkendezett Laci, aki elképesztő energiákat mozgósít meg, mert mint mondja, a tennivalók és a siker mindig is motiválta. Most pedig már jó ideje azt látja, van értelme dolgozni, rengeteg a hálás kézfogás, a kedves mosoly.

„Tényleg nagyon komoly dolgokról van itt szó, nem valami divathisztiről beszéltünk, és ezt nem győzőm hangsúlyozni! Mert egyáltalán nem mindegy, hogy valaki érzékeny a gluténre, allergiás rá, vagy autoimmun betegsége van. Van, aki egy keresztszennyezéstől anafilaxiás sokkot kap és bele is halhat!  Na mi ennek a lehetőségét teljes mértékben kizárjuk, nálunk biztos nincs keresztszennyezés, ezért is ez a hatalmas szigorúság, amit megkövetelek, még a futároktól is! Magammal szemben sem engedhetek meg fegyelmezetlenséget, az alapanyagokat, a fűszernövényeket és mindent csak és kizárólag olyan helyről hozom, ahol kizárt, hogy keresztszennyezettek legyenek!” – jelentette ki Laci, majd azt is hozzátette, hogy mikor elkezdett a pékséggel foglalkozni, már akkor nagyon gyorsan megtanulta: nem elég, ha odafigyelnek mindenre, ha a legjobb tudásukat adják, mert bizony már a régiek is megmondták: az étel akkor lesz legfinomabb, ha szeretettel készül. Nos, a Chameleon Gluténmentes PizzaZoo és Ételbárban abból is bőven jut mindenkinek…