Már a rendőrség nevében is üzengetnek az internetes csalók

Szigeti Sándor Illusztráció: police.hu
2023.10.16. 14:53

Ismét szintet léptek a pénzünkre vadászó internetes adathalászok! Már a rendőrség nevében is küldözgetnek sms-eseket, állítólagos be nem fizetett szabálysértési bírságokról.

Többször is beszámoltunk róla, hogy az idei évben példátlan méreteket öltött hazánkban az internetes csalások száma. Becslések szerint az ilyen bűncselekményekkel okozott kár 2023-ban idehaza elérte a 16 milliárd forintot, vagyis ennyivel rövidítették meg gyanútlan áldozataikat a hétpróbás és gátlástalan bűnözők.

A helyzetet nehezíti, hogy adathalászok gyakorlatilag hétről-hétre új módszerekkel jelentkeznek.

Olvasónk beszámolója szerint most az eddigiekhez képest is szintet léptek, ugyanis egyenesen a rendőrségre hivatkozva küldenek adathalász üzenetet a csalók:

„A mobiltelefonomra küldött sms-ben értesítettek arról, hogy egy korábbi állítólagos szabálysértési bírságomat nem fizettem be, és emiatt elmaradásom, egészen pontosan „késedelmes fizetésem van”. A hihetőség kedvéért egy ügyiratszámot is beszúrtak az ál-smsbe, amelynek a linkje egy nagyon is valódinak tűnő címre, az ugyintezes-policeportal.com oldalra vitt volna át.” – mesélte a történteket Zoltán.

„Szerencsére pontosan tudom, hogy semmilyen elmaradásom nincs, sem a rendőrség, sem más hatóság felé, így természetesen nem kattintottam rá a megadott linkre. Az ál-linkek küldése lett mára az egyik leggyakoribb elkövetési módszere a netes pénzügyi csalásoknak. Ezt onnan tudom, hogy sajnos az elmúlt időszakban több ismerősömet pontosan ilyen módszerrel károsították meg” – tette hozzá Zoltán.

Ilyen hamis üzenetet kapott ma olvasónk, Zoltán

Megkerestük az ügyben a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályát, ahol elmondták: tudnak az sms-ekről, és arra kérnek mindenkit, senki ne dőljön be a csalóknak, a rendőrség nem folytat sms-en keresztül ügyintézést:

„Néhány napja jelent meg ez a módszer, amelynek lényege, hogy a rendőrség nevével visszaélve küldenek hamis adathalász üzeneteket. Az elkövetők valótlan közigazgatási bírságokra, többnyire tilosban parkolásra hivatkozva próbálnak meg személyes- és bankkártya adatokat kicsalni” – mondta el a Győr+ Média érdeklődésére Szabó Csaba.

„Az sms-ben feltűnik a rendőrség neve, valamint egy gyanús honlap, amelynek adathalász linkje az ugyintezes-policeportal.com áloldalra irányít. Nagyon fontos, hogy ha ilyen üzenetet kapunk, ne dőljünk be neki, ne kattintsunk rá a linkre, és ne nyissuk meg, ne adjunk meg semmilyen személyes- vagy bankkártya adatot. A rendőrség ugyanis semmiféle ügyintézést nem végez sms-en keresztül” – hangsúlyozta a Bűnmegelőzési Osztály vezetője.

Szabó Csaba hozzátette: a kiberpajzs.hu honlapon a látogatók naprakész információkat találnak az internetes csalások típusairól, legújabb fajtáiról, valamint azok hatékony megelőzéséről. A honlapra már a mostani, a rendőrség nevével visszaélő csalás is felkerült, amellyel kapcsolatban a későbbiekben további tájékoztatás várható.

Kapcsolódó témák: #Győr | #internetes csalás | #Magyarország | #rendőrség |