Közel félmilliárdból lesz energiahatékony a Radó

Szerző és fotó: Zombai-Kovács Ákos
2023.01.26. 10:38

Közel félmilliárd forint kormányzati forrásból újul meg a Radó Tibor Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Intézmény három épülete. Az intézményekben energetikai fejlesztés zajlik, felújítják a homlokzatokat, kicserélik a nyílászárókat, új radiátorokat helyeznek üzembe és napelemeket is felszerelnek.

Jelenleg a főépületben zajlanak a leglátványosabb munkák a három épület közül. Kara Ákos országgyűlési képviselő kezdeményezte a beruházást, ami jó ütemben zajlik a Radóban. „Felértékelődtek az ilyen energetikai fejlesztések, például a korábban felújított Fekete-iskolában már mérhető, mennyivel lett olcsóbb az intézmény fenntartása, szerencsére azóta újabb győri iskolák számára tudtam elhozni a választ az energiaválság kihívásaira, ezek közül az egyik a Radó” – mondta Kara Ákos.

Kara Ákos

Homlokzat felújítás, ablakcsere, radiátorcsere és napelemek felszerelése az épületre – nagyjából ez a feladat mind a három helyszínen. A kivitelezés ideje alatt is zajlik a tanítás, a szakemberek úgy dolgoznak, hogy a napi rutint ne zavarják az iskolában. „Nagyon nagyra tartom és becsülöm a Radóban zajló szakmai munkát, megérdemlik az itt dolgozók, az ide járó gyerekek, hogy megfelelő körülmények között dolgozhassanak, ezt a célt szolgálja mindhárom épület felújítása, ami összesen közel félmilliárd forint kormányzati forrásból valósulhat meg– tette hozzá az országgyűlési képviselő.

„Most is nagyon komoly fejlesztések zajlanak Győrben, de ez az év sajnos nem a nagyberuházásokról szól majd, az ismert gazdasági válság és hatásai miatt, viszont ez az időszak tökéletesen alkalmas a tervezésre, az előkészítésre, bízom benne, hogy hamarosan ismét olyan lesz a gazdasági környezet, hogy újra elindulhatnak majd a nagyobb volumenű beruházások is – fogalmazott a politikus.

A Radó-iskola épületeinek energetikai felújítása a tervek szerint idén nyáron készül majd el.