Győr 2. visszavételére emlékeztek 

Zombai-Kovács Ákos Fotó: Ács Tamás
2023.08.05. 20:12

Győr 2. visszavételére emlékeztek szombat délután a Radó-szigeti zenepavilonnál, ahol közel százan tisztelegtek Klapka György tábornok és csapatai előtt, akik 174 évvel ezelőtt, 1849. augusztus 3-án kitörtek a komáromi ostromgyűrűből és három nappal később visszafoglalták Győrt.

“Ha Győr visszafoglalásáról beszélünk, akkor mindenki arra gondol, amikor 1598. március 28-án a töröktől sikerült visszafoglalni a várost, de volt egy úgynevezett 2. legendás visszafoglalás is. Kevesen tudják, hogy 1849. augusztus 6-án a magyar hősök az osztrákoktól foglalták vissza a győri várat, így a város még napokkal a világosi fegyverletétel után is magyar kézen tudott maradni, ez történelmi tett mindenképpen” – mondta Simon Róbert Balázs, a szombati megemlékezés szónoka.

“Mi itt most történelmet írunk, hiszen 174 éven át senki sem ünnepelte meg ezt a hőstettet, de remélhetőleg mostantól minden évben tisztelgünk majd az augusztusi hősök előtt. Jövőre a 175. évfordulón bízom benne, hogy még sokkal többen leszünk majd a megemlékezésen” – fogalmazott Szabó Gyula, az Arrabona Városvédő Egyesület elnöke, a megemlékezés főszervezője.

Az ünnepségen a résztvevők közösen énekelték el Egressy Béni legendás Klapka-indulóját, ami a Győrt visszavevő hősöknek állít örök emléket. 

Galéria: Ács Tamás

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #híradó | #megemlékezés | #történelem |