dr. Varga Péter rendőrfőkapitány:

„Felkészült és elhivatott állománnyal dolgozom”

FD – HAK Mekliz Fotó/Komlósi Ádám
2023.02.01. 11:51

A Győr+ Televízió Konkrét című műsorának vendége volt dr. Varga Péter rendőr dandártábornok, Győr-Moson-Sopron vármegye rendőrfőkapitánya, aki 2022 szeptembere óta látja el a főkapitányi feladatokat. Tapasztalt szakember, aki végigjárta a rendőrségi szamárlétrát, így kellő rálátással bír a rendőri munka egészére. Tudja, 2023 sok tennivalót tartogat, de mint fogalmazott: felkészült és elhivatott állománnyal dolgozik, így nem fél a kihívásoktól.

Dr. Varga Péter Tolna megyéből származik, itt kezdte a pályafutását is 1989. augusztus 28-án, s mint mondta, már a gimnáziumi évek alatt eldöntötte: rendőr szeretne lenni.

„A családunk barátja volt egy nyomozó, aki a Szekszárdi Rendőrkapitányságon dolgozott, én pedig szívesen beszélgettem vele. Már csak azért is, mert gyakran olvastam krimiket, és főleg azokat szerettem, amelyeket magyar szerzők írtak és megtörtént eseményeket dolgoztak fel. Ezek is kellettek ahhoz, hogy a rendőri pálya felé vegyem az irányt.”

A fiatal Varga Péter tehát elkezdte tanulni a rendőri szakmát, majd a főiskola után elsőként bűnügyi területen helyezkedett el. Végigjárta a ranglétrát, belekóstolt az alosztályi-, az osztályvezetői munkába, majd Szekszárdon lett rendőrkapitány, tíz éven keresztül – egészen 2022 szeptemberéig – pedig Fejér megye főkapitányaként teljesített szolgálatot.

A Konkrét című műsor felvételén

Soha egy pillanatra sem bántam meg, hogy ezt a nehéz, de szép hivatást választottam. Úgy érzem, már eddig is szép pályát futottam be, s nagyon remélem, hogy amit harmincöt év alatt megtanultam, azt itt is kamatoztathatom. Gyakorlatilag minden szintjét megismertem a rendőri munkának, és vallom, hogy ez nagy segítségemre van vezetőként is.”

A Fejér megyei tíz év alatt bőven volt alkalma gyakorolni a főkapitányi munkát, hiszen már a területi elhelyezkedés miatt is számos kihívást rejtett magában a kinevezés. A legnagyobb nyomást a megyén áthaladó tranzitforgalom jelentette, így a közlekedésrendészeti feladatokat első helyre kellett sorolni, miközben a bűnügyi viszonyok rendezése is sok munkát adott.

„Tíz év elteltével a vezetőim úgy határoztak, hogy új kihívások elé állítanak. Úgy gondolom, szép eredményeket sikerült elérnünk Fejér megyében, kiválóan felkészült, szorgalmas állománnyal dolgozhattam. Éppen ezért erre az időszakra szívesen emlékszem vissza, s nagyon hasznos volt vezetői tapasztalatok terén is. Ezeket mind-mind szeretném most Győr-Moson-Sopron vármegyében kamatoztatni. A feladatom itt sem lehet más, mint az állampolgárok biztonságának garantálása, az állomány megtartása, és hogy kiváló, minőségi szakmát végezzünk.”

Szeptember 1-je óta áll tehát a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság élén dr. Varga Péter dandártábornok. Mondhatjuk, hogy az ismerkedés szakasza már lezárult, és szerencsére pozitív benyomások érték az új főkapitányt.

A Győr+ TV stúdiójában Knézy Jenő vezérigazgatóval

„Itt is egy felkészült és elhivatott állomány fogadott, akik készek dolgozni, s nincs olyan feladat, amit ne tudnának megoldani. Akkor is, ha a mindennapjainkat nagyban meghatározza és befolyásolja az illegális migráció. Az osztrák határ közelsége vonzóerő az embercsempészek és a migránsok számára, így a vármegyénkkel szomszédos országok rendőreivel szorosan együttműködve kell visszaszorítanunk ezt a jelenséget. Csak szemléltetésként egy adat: 2022-ben 326 embercsempészt fogtunk el és 5500 illegális bevándorlót kísértünk vissza a déli határra. Ez hatalmas leterheltséget jelent mind rendészetileg, mind pedig bűnügyi vonatkozásban is.”

S ha már a 2022-es évet említettük, a főkapitány elmondta, úgy látja, egy stabil és kiegyensúlyozott esztendőt hagyott maga mögött az állomány, ami azt vetíti előre, hogy az irány jó, de nem elég fenntartani a jelenlegi helyzetet, még jobb eredményekre kell törekedni.

A vagyon ellen elkövetett bűncselekményekben mindenképp változásról kell beszámolnunk, mert míg korábban a betörések, besurranások, hétvégi házak feltörése – és folytathatnám – álltak az első helyeken, mára sokkal inkább átvette a vezetést az internetes bűnözés. Számos esetben csalnak ki óvatlan emberektől kisebb-nagyobb pénzösszegeket, és a legrafináltabb módszerekkel igyekeznek csőbe húzni a gyanútlan internetezőket. Ezért nagyon fontos, hogy mindig körültekintően adjuk meg adatainkat, és ne dőljünk be a szépeket ígérgetőknek” – tért ki a főkapitány a prevenció fontosságára, amely természetesen a bűn- és baleset-megelőzés jelentőségét is erősíti.

A hagyományteremtő sajtóreggelin

Dr. Varga Péter dandártábornok egyébként kiemelkedően fontosnak tartja, hogy a vármegyében szolgálatot teljesítő rendőrök munkájáról a helyi sajtó a lehető leggyorsabban, hitelesen és pontosan számoljon be. Éppen ezért szorosabbra kívánja fonni a kapcsolatot az újságírókkal és törekszik a bizalmi kapcsolat kialakítására.

Kiemelném a Facebook-oldalunkat, ahol már 12 ezren követnek bennünket, kollégáim érdekes és hasznos tartalmakat tesznek közzé. Azt pedig külön kértem, hogy egyetlen kisgyermek kérése se maradjon teljesítetlen, sok szülő keres meg minket, hogy vegyünk részt gyermekük születésnapján, vagy vigyük el a kicsit óvodába, iskolába. Úgy gondolom, ezeket nagyon komolyan kell vennünk, hiszen az is a feladatunk, hogy jó megítélése legyen a magyar rendőröknek. Viccesen mindig elmondom, ha az 5–10 éves korosztályban kellene toboroznunk, hatalmas sikereket érnénk el…”

„2023-ban is sok lesz a feladat, de bízom a rendőreinkben. Kiváló az állomány, felkészültek, elhivatottak és nyitottak a tanulásra is. Ugyanis nagyon fontosnak tartom a meglévő tudás szinten tartása mellett a folyamatos képzést, a fejlődési lehetőség megteremtését is. Készen állunk a kihívásokra! Én pedig törekszem arra, hogy a lehető legjobb munkahelyi légkört teremtsem meg, hogy a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság beosztottjai örömmel és tettre készen vegyék fel a munkát minden egyes szolgálat elején!”zárta dr. Varga Péter rendőr dandártábornok, főkapitány, aki egyben arra is ígéretet tett: gyakori vendége lesz a Győr+ Médiának, hiszen tudja: szükségük van a sajtó segítségére is. 

Dr. Varga Péter rendőr dandártábornokkal, Győr-Moson-Sopron vármegye rendőrfőkapitányával készült teljes beszélgetést megtekinthetik a Győr+ TV szerda este, 19.25-kor kezdődő Konkrét című műsorában!