Bemutatkozott az új megyei rendőrfőkapitány a megyei közgyűlésen

Fotó: N.B.
Németh Boglárka
2022.09.16. 14:23

Szokásos, őszi gyűlését tartotta meg pénteken a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés. Az értekezleten bemutatkozott a megye szeptember 1-jén munkába állt rendőrfőkapitánya, Dr. Varga Péter, valamint az országos rendőrfőkapitány, Balogh János is tiszteletét tette.

Az őszi időszak első ülésén számos, fontos témát kellett megvitatni és kellett róluk szavazni is.

Módosítjuk a megyei rendezési tervet. Az EuroVelo 6 kerékpárútnak a nyomvonalát jelöljük ki a Duna töltésen, alternatív útvonalként. Több országos főútnak is korrigáljuk a nyomvonalát, illetve egy péri elkerülő szakaszt is beépítünk a megyei rendezési tervbe a 81-es út mellett. Lehetővé tesszük több településen a napelemparkok létesítését is. A megújuló energiaforrások használatát próbáljuk majd elősegíteni, illetve, hogy a települések zöld áramhoz tudjanak jutni.– számolt be a Győr+ Médiának Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke. A tervek szerint azonban Tétnek, Rábapatonának és a Pannonhalmi Főapátságnak is lehet majd saját napelemparkja. Sopron és Mosonmagyaróvár pedig bemutatta a fenntartható városfejlesztési stratégiáját, erre azért volt szükség, hogy az uniós forrásokat le tudják majd  hívni.

A megyei közgyűlés ülésének fontos része volt az új megyei rendőrfőkapitány bemutatása. Dr. Varga Péter, szeptember elseje óta vezeti a Győr-Moson-Sopron megyei kapitányságot. Az 53 éves rendőr Tolna megyéből származik, itt kezdte a pályafutását is, elsőként bűnügyi területen helyezkedett el, minden vágya az volt, hogy a legsúlyosabb bűncselekmények kapcsán nyomozhasson. Végigjárta a ranglétrát, elsőként Dombóváron, majd Szekszárdon lett rendőrkapitány, 10 évig vezette a Fejér megyei főkapitányságot, ezt követően került a megyébe.

Nagyon tetszik Győr-Moson-Sopron megye, azt gondolom, hogy nagyon szép és gazdaságilag erős, sok-sok kihívással. Napjaink egyik legnagyobb kihívása a migráció, ebből jelentősen részesül Győr-Moson-Sopron, mivel nyugati határmegye. Nagyon sok ügyünk van, embercsempészeket fogunk napi rendszerességgel, naponta többet, aminek az ügyfeldolgozása, a migránsoknak a déli határra történő szállítása nagy kihívás és egy olyan feladatrendszer, amibe nagyon sok szervezést kell belevinni, nagyon sok logisztikával, hogy minden rendben legyen – tájékoztatta a Győr+ Médiát a kapitány. 

Pontosan fel kell mérni azt, hogy melyik területeken milyen gondok, problémák vannak. Mindig is azt vallottam, hogy ami jól működik ahhoz nem szabad hozzányúlni, amin pedig lehet javítani, azon segíteni kell. Minden erőmmel azon leszek, hogy a lehető legjobb szakmai teljesítményt nyújtsa a közbiztonság szempontjából a megye, hogy az itt élő fél milliós közösség biztonságban érezhesse magát– zárta gondolatait dr. Varga Péter. 

Az országos rendőrfőkapitány Balogh János szerint, a megye új vezetője már bizonyított Fejér megye élén, így nincs kétsége, hogy Győr-Moson-Sopronban sem lesznek problémák. A főkapitányt arról is kérdeztük tervezik-e visszaállítani a megyében az autópálya alosztályt.

Bizonyos mértékig van specialitása Győr-Moson-Sopron megyének közlekedés és közbiztonsági szempontból is, de Magyarországon már nagyon sok helyen van autópálya és nagyon sok helyen van nagyon-nagy forgalom, úgyhogy igazából különleges eljárásrendet vagy megoldási módszert nem igényel úgy gondolom Győr sem, vagy Győr-Moson-Sopron megye sem. Az alosztály visszaállítása az elsősorban szervezeti kérdés. Ez nem csak itt Győrben igaz, hanem általában is- hogy a feladatokhoz kell rendelnünk a végrehajtó állományt. Hogy ezt most alosztály szervezetben vagy egyéb módon oldjuk meg, az a helyi viszonyok függvényében akár helyspecifikus is lehet. Az M1-es autópálya közlekedésbiztonsági helyzete semmivel sem rosszabb, mint amilyen volt akkoriban, amikor ez az alosztály működött. De természetesen nagyobb a forgalom, több a baleseti lehetőség is, de forgalomarányosan a balesetek száma nem növekedett.”

A vezető a határvadászok toborzásáról is beszélt. 

“Jól halad a toborzás és ezt nem kötelező válaszként mondom. Éppen a tegnapi napon 175 fővel bővült a nemrégiben esküt tett 517 fős létszám. Most már 700 körül vannak azok az emberek Magyarországon, akik a haza fegyveres szolgálatát határvadászként, nagyon kemény kihívással szembenézve vállalják. Természetesen ahol a feladat jelen van,  a legtöbb jelentkező onnan érkezik, ugyanis az utazási távolság befolyásolja ezt. De vannak olyan – Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyéből is jelentkezők -, akiknek nagyon örülünk, mert olyan új szolgálatszervezési elképzelést valósítottunk meg a határvadászok esetében, hogy viszonylag kevés utazással, több ott eltöltött szolgálattal a munkaidőkeretet  teljesíteni tudja az adott kolléga. Tehát nem kell minden nap elutazni mondjuk Röszkére, hogy ott valaki szolgálatot lásson el, este meg mondjuk vissza Győrbe. Tudunk ott nekik szállást biztosítani és 4-5 szolgálatot, ha teljesít, akkor 4-5 napot otthon lehet. ” 

A fenti nyitóképen balról jobbra: Dr. Varga Péter, Németh Péter és Balogh János.