A kölcsönös bizalomra épít a rendőrfőkapitány

Havassy Anna Katalin Fotó: Marcali Gábor
2023.01.24. 16:45

Hagyományteremtő találkozóra hívta dr. Varga Péter rendőr dandártábornok, Győr-Moson-Sopron Vármegye rendőrfőkapitánya a sajtó képviselőit kedden. A kötetlen hangulatú beszélgetésen a legfontosabb kérés az volt: alakuljon ki egy jó, kölcsönös bizalomra épülő kapcsolat a rendőrség és a média munkatársai között.

Hirdetés

A találkozón részt vettek a vármegyei rendőrség sajtóosztályánák munkatársai: Czagányi Zsuzsanna r. alezredes, szóvivő, Mogyorósi Tünde r. alezredes, sajtóreferens és Péczi Krisztina r. főhadnagy, megbízott sajtóreferens, akik tájékoztatták a média megjelent munkatársait a rendőrségi sajtó működésének főbb szabályairól és összetettségéről.

Bemutatták Babella-Lukács Katalin r. őrnagyot, a Soproni Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának kiemelt főelőadóját, illetve Bőhm Szilárdot, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának szakügyintézőjét. Az őrnagy asszony főként a soproni ügyekben tud segítséget nyújtani, míg Bőhm Szilárd a vármegyei rendőrség hivatalos Facebook oldalát is kezeli. Összehangolt csapatmunka eredménye tehát a sajtóosztály működése, dr. Varga Péter rendőrfőkapitány pedig különösen fontosnak tartja a szoros együttműködést a civil sajtóval, elsősorban helyi, de országos szinten is.

„1989 óta szolgálok rendőrként, s bizony végigjártam a szamárlétrát, míg idáig eljutottam” – kezdte a főkapitány, majd azzal folytatta, hogy Győr-Moson-Sopron Vármegye előtt 10 éven keresztül Fejér vármegye főkapitánya volt, s ez idő alatt volt alkalma tapasztalatokat szerezni a sajtó működését illetően is.

A rendőri munkában is fontos a tájékozottság, s azzal, hogy megjelenünk a helyi sajtóban, mi is sok-sok segítséget kapunk. Említhetném például a felhívások megjelentetését, amelyek sokszor segítették már a nyomozásokat. A bűn- és balesetmegelőzés terén is fontos a jelenlét, ahogy a közösségi médiában is. Ahhoz pedig, hogy jól működjünk, fontos a kölcsönös bizalomra épülő kapcsolat.” mondta a dandártábornok, majd számokkal is alátámasztotta a vármegyei sajtóosztály működésének hatékonyságát:

A 2022-es év folyamán összesen 1456 darab közlemény jelent meg a rendőrség hivatalos honlapján a police.hu-n, amely átlagosan napi 4 közleményt jelent. 112 darab felhívást tettek közzé, 452 alkalommal írásban, 129 alkalommal pedig szóban válaszoltak a sajtóosztály munkatársai az újságírói megkeresésekre. A közösségi oldal már több mint 12 ezer követővel büszkélkedhet, s 610 darab poszt született meg az elmúlt évben.

Tudjuk, hogy feladatunk minél előbb, minél hitelesebben és minél pontosabban tájékoztatni az állampolgárokat az éppen megtörtént eseményekről. Számítunk rá, és köszönjük a helyi és az országos média együttműködését is!  A magam részéről megígérhetem, hogy kollégáimmal együtt segíteni fogom a média munkáját!” – jelentette ki a rendőrfőkapitány, majd a Győr+ Média kérdésére arról is beszélt, hogy jelenleg a vármegyében a legfontosabb feladat a migrációval kapcsolatos embercsempészet kezelése, amelyet az osztrák és a szlovák rendőrökkel kell közösen megoldaniuk. „Emellett természetesen garantálni kell az állampolgárok biztonságát, akiknek joguk van a pontos és hiteles tájékoztatáshoz, ez pedig a rendőrségre is vonatkozik.” – zárta dr. Varga Péter rendőr dandártábornok, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője, majd ígéretet tett arra is, hogy a keddihez hasonló kötetlen találkozókra a jövőben is sort kerítenek.

Tv-s szerkesztő: Ficsór Dávid

Hirdetés