Dr. Dézsi: polgármesterként a győriek érdekeit kell képviselnem!

P. Csapucha Adrienn Fotó: Vig Norbert
2024.02.28. 09:56

Kéthetente esedékes polgármesteri látogatására érkezett rádiónk stúdiójába szerdán dr. Dézsi Csaba András. A vizitelő városvezető főként a közgyűlésen elfogadott döntésekről beszélt, de a folyamatosan fejlődő Győr aktuális projektjeiről, beruházásairól, terveiről is szólt a város első embere.

Szijjártó Péter Győrben járt a napokban, a Városházán tartottak közös sajtótájékoztatót a polgármesterrel, a többi között a választásokról és arról, hogy a győri Fidesz dr. Dézsi Csaba Andrást jelöli polgármesternek.

„107 szavazóból 105 igen volt, egy nem, és egy tartózkodás. 100 fölötti szavazattal ez egy meggyőző arány, fantasztikus dolog, hogy szülővárosomban lehetek polgármester, nagyon köszönöm mindenkinek a bizalmat, természetesen a győrieknek is” – fogalmazott a városvezető. Hozzátette, megvannak a Fidesz-KDNP képviselőjelöltjei is, akik ugyancsak győriek, hiszen a polgármester szerint fontos, hogy a győriek érdekeit győriek képviseljék. „Alapvetően az a kérdés, hogy ki tudja öt éven keresztül ezt a munkát elvégezni, fontos, hogy minden városrésznek egyenlő képviselete legyen, hogy egyenlően tudjon fejlődni a város. Ez egy sokrétű munka, lényeges, hogy a képviselő tudjon kommunikálni és szeresse az embereket, aki nem tudja ezt a mentalitást képviselni amit behoztam a városházára, az nem alkalmas erre a feladatra” – árulta el a reggeli műsorban a város első embere.

A közgyűlés is szóba került a viziten, a képviselők által is elfogadott buszbérlet kedvezményekről a polgármester elmondta: mikor városvezető lett egy fontos környezetvédelmi szemléletet indított el Győrben, ami több lépcsőből állt, például egyes területek zöldterületté nyilvánításából, vagy éppen a környezetvédelmi bizottság megalapításából. „Ennek a folyamatnak a része az, hogy elektromos buszokat helyeztünk forgalomba, de része az is, hogy minél többen a tömegközlekedést válasszák. Ez egy sokoldalú és jó kezdeményezés” – fogalmazott dr. Dézsi.

Ugyanakkor hangsúlyozta azt is, a győrieknek számos kedvezményt igyekszik biztosítani az önkormányzat, így például a termálfürdőben, de a parkolóbérletek esetében is jelentős kedvezménnyel élhetnek a győriek. A későbbiekben hallgatói kérdés is érkezett a buszbérletekkel kapcsolatban, mégpedig az, hogy hogyan fogja az automata felismerni, hogy a vásárló állandó győri lakcímmel rendelkezik. A polgármester kiemelte: kis idő kell míg beáll a rendszer, ez nagy terhet ró majd a hivatal dolgozóira, az igazolásokat folyamatosan adják majd ki. „Egy biztos ilyen még Magyarországon sem volt, nemhogy Győrben. A Volán egy technikai engedélyt adott, de ezt a kedvezményt a város fizeti” – tette hozzá a polgármester.

Sporttámogatásokat is megszavaztak kedden a képviselők. „Mikor átvettem a város vezetését, az volt a célom, hogy minél több ember sportoljon Győrben. Felmerült egyébként a kérdés, hogy miért nem épült sportszálló. Azért, mert kiszorította volna a győrieket a sportolási lehetőségekből, és nekem polgármesterként a győriek érdekeit kell képviselnem, de természetesen szívesen látjuk a vendégeket” – mutatott rá.

A szolidaritási hozzájárulásról is kérdezték a műsorvezetők vizitelő vendégüket. „Már 11 milliárd forintot jelent ez az összeg. Győr több mint egy város, ezt a hozzájárulást úgy tudnánk felhasználni, ha ipari nagyközpontként orvosolhatnánk a felmerülő problémákat. Például a tömegközlekedés, vagy akár az útfejlesztés területén is további beruházások valósulhatnának meg. Azt gondolom érdemes beadni ilyen javaslatokat” – hangsúlyozta dr. Dézsi Csaba András.

A közgyűlésen az E.ON szakembere tartott beszámolót. Erre reagálva a városvezető elmondta, nagyon sokat változott a szolgáltatóval a város kapcsolata. „Orvos-polgármesterként egyébként is az volt a tervem, hogy a biztonságot próbáljuk meg megőrizni és tovább fejleszteni, ezért épült meg például egy világszínvonalú mentőállomás, ezért újult meg a katasztrófavédelmi igazgatóság épülete, így helyeztük át a háziorvosi ügyeletet a kórházba, de ezért alakult meg a Városrendészet is. És bizony a közvilágítás is a közbiztonság része, így örülök, hogy ezen a területen is ennyi fejlesztést könyvelhettünk el” – zárta a műsor első felét a polgármester.

A zöldterületekkel kapcsolatos kérdésekre válaszolva dr. Dézsi Csaba András kifejtette, hogy a Kiserdőbe hiába szántak építési területet, annak megkezdték zöld területté nyilvánítását.

Uszodát is terveztek oda, de mikor Rózsavölgyi László tolmácsolta a lakosok észrevételeit több lehetőség is felmerült, így a városvezető elmondta, elkezdenek majd egy közvélemény-kutatást. „A győriek egyébként szeretnek úszni, ezért újítottuk fel a Magyar Vilmos Uszodát és az Aqua Sportközpontban is jelentős energetikai fejlesztés valósult meg.”

Fejlesztéseknél maradva a Győrben tapasztalható magas színvonalú oktatásról és az intézményekről is elismerően beszélt dr. Dézsi Csaba András. „Győr a lerombolt üzemek ellenére a rendszerváltás után azért tudott megmaradni, mert olyan szellemi tőkével rendelkeztünk – főleg a RÁBA munkásainak köszönhetően – mely előrébb vitte a várost. Ma már szimbiózisban él az oktatás a gazdasággal, az iparral. Fontos, hogy az aktuális technológiákat tanulják meg a fiatalok, így rögtön munkához is juthatnak” – elemezte a polgármester. Ugyanakkor kifejtette az 1992-ben létrejött ipari park bővítésére is nem véletlenül volt szükség, az újabb területek kialakítására egyébként 10 milliárd forintot biztosított az állam.

„Az autóiparban jelentős változások lesznek, a technológia, a robotiziáció miatt lényegesen csökkenni fog a munkaerő igénye az autóipari vállalatoknak. És ha nem biztosítunk új munkalehetőségeket, akkor nagy gondok lesznek a városban. Éppen ezért kellenek távlati célok, hosszútávon kell gondolkozni, és megelőzni a problémákat” – vázolta a város első embere.

Örömteli fejlesztés Győrben a Vásárcsarnoknál áprilisban nyíló nyugdíjas klubok háza is. „Járom a nyugdíjas klubokat és látható, hogy virágzik a civil élet Győrben, de kevés a hely. Ezért volt szükség ennek a létesítménynek a megnyitására, ami egyébként a könyvtárhoz fog tartozni, így ott is lehet majd időpontot foglalni a különböző rendezvényekre. Nagy ünnepet szervezünk április 5-én, ahol majd a klubok is be tudnak mutatkozni. A mai világban nagyon fontos a lüktető közösségi élet, hogy találkozzunk és beszélgessünk egymással!”

Nyugdíjasoknál maradva és hallgatói kérdésre reagálva kiderült, hogy az egykori Zrínyi kórház helyén tervben van egy nyugdíjas otthon létrehozása, de a gondosóra program jelentőségére is felhívta a figyelmet a polgármester a szerdai viziten.

A teljes beszélgetés itt visszahallgatható:

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka