Hirdetés
Polgármesteri vizit

Dr. Dézsi: nincs konkrétum, nincs elköteleződés!

Fotó: Vig Norbert
P. Csapucha Adrienn
2022.08.17. 07:39

Szerdán érkezett a polgármesteri vizitre dr. Dézsi Csaba András rádiónk stúdiójába, ahol ezúttal is számos aktualitásról beszélt. A kiemelt témák között szerepelt az ipari park bővítése. A városvezető szerint az utóbbi időben egy politikai hecckampány indult el, ami pánikot keltett a lakosság körében úgy, hogy nincs is szó semmilyen konkrétumról.

Hirdetés

A polgármester a reggeli találkozón elsőként a keddi rendkívüli közgyűlésről beszélt. “Jegyzőasszony jelezte, hogy több olyan téma van, amit meg kell tárgyalni, voltak olyan határidős dolgok, amelyek nem tűrtek halasztást” – kezdte dr. Dézsi Csaba András. Kiemelte, egy nagy problémával kell szembenézni: az energiaárakkal. “Annyira elszabadultak az energiaárak, hogy vészforgatókönyvet kell készíteni, hiszen a takarékoskodás már nem elég. Minden család érzi ezt, ugyan ez működik nagyban is tulajdonképpen. Sajnos nagyon át kell programozni a gondolkodásunkat, hisz most az a kérdés miből fizetjük ki a számláinkat. Nálunk ez a nyomás már télen érezhető volt, mikor a gázszolgáltató felmondta a szerződésünket!” – hangsúlyozta a városvezető, aki szerint egy világválság kezdetén járunk, így meg kell hozni azokat a döntéseket, melyek spórolást eredményeznek, hogy a költségvetés egyensúlyban maradjon.

A polgármester rámutatott továbbá, hogy át kell gondolni bizonyos létesítmények nyitvatartását is. “Nehéz a gáz- és a villanyárammal kalkulálni, hiszen annyiért adják ezeket a világpiacon, amennyiért csak akarják, ami felháborító, nincsenek jó előérzeteim ezzel kapcsolatban”– tette hozzá dr. Dézsi.

Az egyik legnagyobb városi aktualitásról, az ipari park bővítéséről is szó esett. “Több mint 5000 aláírást gyűjtöttek össze a szentivániak, ezt komolyan kell venni és én komolyan is veszem. Az országgyűlési képviselőkkel fél évvel ezelőtt elmondtuk, hogy tíz milliárd forintból bővítjük a területet.

Most pedig elindult egy hecckampány, részben az ellenzék részéről, és ők hergelik sajnos a lakosokat. Világosan elmondtam a közgyűlésen is, hogy többféle ipari parki besorolás létezik, mitöbb akkumulátorgyár és akkumulátorgyár között is van különbség. Egyébként semmiféle konkrétum nincs, sem elköteleződés, sem előszerződés. Tárgyalások természetesen vannak különböző cégekkel, akik szeretnének letelepedni, de nincs konkrétum” – árulta el a polgármester. Hozzátette, mások kárán szeretnének tanulni, meg kell vizsgálni, hogy adott vállalat működése valóban zavaró-e vagy sem, de mivel konkrétum nincsen, így nehéz bármiről is beszélni. “Meg kell nézni van-e reális veszély, és ha van, azt valóban nem szabad engedni” – nyomatékosította még egyszer dr. Dézsi. A városvezető úgy véli, ő egyébként is mindig szívesen kommunikál a győriekkel, kíváncsi a véleményükre, de még egyszer kér mindenkit, hogy ne üljenek fel ezekre a politikai hecckampányokra.

A Győr+ Reggeli második felében a rendkívüli közgyűlésnél maradva, az önkormányzati bérleményekről kérdezték a műsorvezetők a polgármestert. Sokan eladták a bérleti jogot, vagy elseftelték. Ezeket szeretném megakadályozni, ezen dolgozom már két és fél éve. Elkészült egy tervezet, mely több pontból áll és azt foglalja össze, hogy miben változtattunk. A lényeg, hogy a jövőben ha egy bérlő, vagy cég tulajdonosi köre megváltozik, akkor az önkormányzat dönthet arról, hogy a bérleti jogot továbbadja-e ugyan azokkal a feltételekkel, vagy sem. A bérleti jogot árulni több millió forintért arcátlan dolog” – hangsúlyozta.

Egy másik témában is kíváncsi a győriek véleményére a polgármester, mégpedig az elektromos roller rendszer kiépítésére. Dr. Dézsi Lyonban nagyon sok jó tapasztalatot szerzett, hiszen Franciaország második legnagyobb városában szabályozottan, jól működik ez a fajta közlekedés.

“Fontos látni, hogy ebből a rendszerből a városnak bevétele származna, nem pedig kiadása, hiszen egy cég működtetné. Csak olyan céget szabad beengedni, amelyik rendet tud tartani! Rengeteg terv van ezzel kapcsolatban, vannak szabályozható zónák, utcák, a győriek igényét kell összevonni, ezért fontos a kommunikáció, mert nagyon sok impulzus, észrevétel érkezik így hozzánk. Felmerült továbbá, hogy miért nem a bérelhető kerékpárrendszert fejlesztjük, nos azért nem, mert nagyon kevesen használják, nincsen rá igény” – emelte ki a városvezető.

Közlekedésnél maradva, buszos élményeiről is beszélt a polgármester. Mint mondta, számos problémájuk van a szolgáltatóval, így a jövőben kiírnak egy tíz éves tendert, melyre várhatóan több vállalat benyújtja majd a pályázatát. Ami fontos, az viszont az, hogy nyertünk egy projekten, így elektromos buszok érkeznek majd Győrbe!”

Könnyed témával zárult a vizit, koncertekre, rendezvényekre hívta fel a figyelmet a polgármester. A Spartacus Csónakház felújításához kötődően augusztus 26-27-én tartják az ÚjRadó Fesztivált, de Győrben koncertezik augusztus 24-én Stewart Copeland is. Ezt megelőzően augusztus 20-án is izgalmas programokat kínál a város, míg augusztus 21-én Steve Hackett és a Djabe zenekar készül különleges esttel a Richter Teremben.

Hirdetés