Hirdetés

A Richter Teremben lép fel Steve Hackett

Kaszás Kornél
2022.08.11. 16:32

Győrbe érkezik Steve Hackett, világhírű zenész, dalszerző, a Genesis egykori tagja. Az angol muzsikus augusztus 21-én, a Djabe zenekarral áll színpadra a Richter Teremben. A közönség a Genesis klasszikusai mellett Steve Hackett és a Djabe közös szerzeményeit is meghallgathatja.

Hirdetés

Steve Hackett és a Djabe kapcsolata mintegy két évtizedes múltra tekint vissza, miután Égerházi Attila, a Djabe vezetője a kiadójához csábította Steve Hackettet és zenekarát.

„Számomra ő az egyik gitáros példakép, akinek a lemezeit a mi kiadónk terjeszti itthon. 2003-ban édesapám, Égerházi Imre festőművész emlékére készítettünk egy lemezt, és Steve elvállalta, hogy közreműködik a lemezen. Az ő édesapja is festőművész volt, aminek köszönhetően sok magánjellegű beszélgetést folytattunk. Később, amikor elveszítettük Sipos András zenész barátunkat, rendeztünk egy jótékonysági emlékkoncertet, amelyen Steve is muzsikált. Másnap felhívott, és kérdezte, hogy szeretnénk-e, ha máskor is közösen állnánk színpadra” – emlékszik vissza Égerházi Attila. Steve Hackett és a Djabe azóta számos európai és ázsiai országban fellépett már, a közös munkából pedig lemezek is születtek.

Steve Hackett és a Djabe 2016-ban Szardínia szigetére utazott, hogy ott szerezzenek közös dalokat. „Nagyon inspiráló volt mindannyiunk számára. Napokon át improvizáltunk, majd itthon tettem még hozzá zeneileg, és album született a szardíniai kirándulásból” – mondja Barabás Tamás, a Djabe basszusgitárosa.

A világhírű zenész és a Djabe közös útja azért is különleges, mert Steve Hackett sem előtte, sem azóta nem vállalt vendégszereplést mások lemezén vagy koncertjén. „Bár más műfajt képviselünk, a zenei gondolkodásunk és a hangzás hasonlít egymásra. Sajátunknak érezzük a dalait, és ő is a mi szerzeményeinket” – hangsúlyozza Barabás Tamás.

És hogy milyen egy világhírű zenész, aki félévszázada szórakoztatja a nagyérdeműt? „A szociális érzékenysége fantasztikus. Szívesen segít az embereknek. Ha pedig kialakul egy barátság, mint például a miénk, akkor nem kérdés, hogy játszik a lemezünkön, és az sem kérdés, hogy ezért nem kér pénzt. Közvetlen és nyitott ember, aki külön világot teremtett magának, hiszen nem használja az internetet, hanem zenél, vagy pedig könyvet olvas – meséli Égerházi Attila.

Munkakapcsolatnak indult, majd barátság lett belőle. Számos koncertet adott már közösen a Djabe és Steve Hackett, a következő állomásuk pedig Győrben lesz. A zene így köt össze országokat, és képez hidat különböző nemzetek között. Ha átkelnének a hídon, augusztus 21-én látogassanak el a Richter Terembe.

Kapcsolódó témák: #Győr+ Rádió | #koncert | #programok | #richter terem | #zene |
Hirdetés