Dr. Dézsi Csaba András: hasznos napindítók a cégvezetőkkel

Győr+ Fotó: Marcali Gábor
2022.11.24. 11:15

Szokásos, kétheti vizitjére érkezett a Győr+ Rádióba dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. Az aktualitásokról Nagy Roland és Orosz Sándor kérdezte a városvezetőt.

Hirdetés

A polgármesteri rádiós vizit első témája a város vezetőjének találkozója volt a győri cégek irányítóival, tulajdonosaival. Dr. Dézsi Csaba András ugyanis közös napindító beszélgetésre hívja a győri nagy cégek vezetőit. „Győr stabilitását az itt adózó vállalkozások befizetései adják” – szögezte le a polgármester. A 100 legnagyobb, legtöbbet adózó cég vezetőit 4 turnusban hívták, hívják a kötetlen beszélgetésre, melynek elején fölvázolja a város helyzetét is Dr. Dézsi Csaba András.

Azt kértem a vállalkozásoktól, hogy a munkahelyeket lehetőség szerint tartsák meg, hiszen mi is ezt tesszük az önkormányzati cégeknél. Ha az embereknek van munkahelye, van fizetése, akkor van egzisztenciája, és ez most a legfontosabb” – hangsúlyozta dr. Dézsi Csaba András. A polgármester azt is hozzátette: jelenleg több mint 150 cég van az Ipari Parkban. „Nyilván a saját cégük szemszögéből, de nagy rálátással fogalmazzák meg észrevételeiket az ottani cégvezetők” – mutatott rá a város vezetője.

Van, aki azért nem szeretné azt, hogy további cégek települjenek be, mert jelenleg is nehéz munkaerőt találni Győrben – avatta be a hallgatókat a reggelin elhangzottakba. „Én viszont polgármesterként ezt pártolom, az jó, ha verseny alakul ki a munkaerő-piacon” – szögezte le.

„Fontos, hogy 130 ezren egy irányba húzzuk a szekeret. Rendkívül jelentős ebben a fiatalok szerepe ebben, kíváncsiak vagyunk a véleményükre” – utalt a fiatalokkal való közös munkájára a polgármester.

Az oktatás és a város történelme is szóba került, hiszen a polgármester kezdeményezésére elkészült a Győr történetét bemutató iskolai tananyag. Ennek alapján megtaníthatjuk az akár távolabbi országrészből Győrben letelepedő családok gyerekeit arra, miért jó győrinek lenni, miért lehetünk büszkék a történelmünkre. – hangsúlyozta dr. Dézsi. Hozzátette: A pedagógusokkal egy városvezetőnek kötelező beszélgetnie, Győr pedig iskolaváros. Ahol tudunk, segítünk – emelte ki a polgármester, utalva a Bercsényi-iskola fűtésére.

A zenei szünet után az első téma a tűzifa-osztás volt. A Magyar Nemzeti Bank által kiadott 750 forintos győri érme osztására utalt vissza a polgármester; az a program jól sikerült, és a LED-csere is hasonlóan fellendült, pedig az ország több településén csak döcögősen halad.  Győrben viszont nagyon népszerű, és ez a város saját hozzáadott munkájának köszönhető, mondta. A tűzifa programot akkor gondoltam át, amikor egy beruházásnál egy nagyobb fát kellett kivágatni, hogy folytatni tudják az építkezést. Felvetettem, hogy a beruházások miatt máshol kivágott fák feldarabolt törzsét adjuk oda a rászorulóknak. A Győr-Szol azt tanácsolta, hogy inkább adjuk el másoknak, hiszen a friss fával fűteni még nem lehet, s az árából vásároljunk száraz tűzifát, és azt osszuk ki a rászorulóknak., tájékoztatott a polgármester.

A marcalvárosi Kiserdőben elkezdtük a faültetést, azokat a fákat, amelyek veszélyesek mert esetleg kidőlhetnek, vagy öregek, azokat kivágjuk. Folyik a tereprendezés – mondta el dr. Dézsi.

A Bácsai úti kerékpár-út is szóba került, amit hamarosan átadnak. „Elég érdekesen készült el, mert olyan alépítmények vannak útban, ami miatt így lehetett csak megépíteni” – utalt a kényszerű furcsaságokra, de a kerékpárutakat a KRESZ-nek megfelelően, az autósok és minden közlekedő igényeit figyelembe véve kell megépíteni – mutatott rá.

Szó esett az eltűnt péri kislány, Zora esetéről is. „Van aki sopánkodik, van aki tesz, mi próbáltunk segíteni a magunk módján” – utalt arra dr. Dézsi, hogy Győrből is rengetegen érkeztek segíteni a keresésben, és a Városrendészet munkatársai irányítottan vettek részt a nagy munkában, ami végül nagyon jó véget ért.

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka

Hirdetés