Geotermikus energiával fűtik a Bercsényi iskolát

Fotó: Vig Norbert
Pécskai István
2022.10.05. 19:35

Megmenekül a költözéstől Győri SZC Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Technikum. A patinás intézmény működése a magas energiaárak miatt került veszélybe. Szó volt róla, hogy össze kell vonni más iskolákkal. Szerdán sajtótájékoztatón jelentették be az illetékesek, hogy a Bercsényit, a Rába Quelle segítségének köszönhetően termálvizes rendszerrel tudják fűteni, így továbbra is zavartalanul folytatódhat az épületben a tanítás.

Hirdetés

Dr. Dézsi Csaba András polgármester hangsúlyozta, sokat dolgoztak azon, hogy megoldást találjanak a problémára.

,,Ez egy nagyon nagy iskola, amelynek hatalmas a hőigénye. A közvetlen közelében vannak a termálkutak, amelyek korábban már fűtötték az épületet. Most, hogy az energiaáremelkedések begyűrűztek Magyarországra is, az iskola kérését komolyan kellett venni. Kovacsics Imre villámgyorsan intézkedett, így megoldódott a fűtés kérdése az iskolában. Október végére lesz meg az eredménye annak, hogy átvizsgáltatom, milyen energiatermelő megoldások vannak, amelyeket alternatív módon be tudunk vezetni a városban. Ezekkel tudjuk csökkenteni a költségeket, és akár hosszú távon is megoldást jelenthetnek. Most mindenképpen egy fontos részeredményt sikerült elérnünk” – nyilatkozta a városvezető.

Gede Eszter, a Győr Szakképzési Centrum kancellárja és Németh Zsolt igazgató is arról beszélt, szerencsére rövid időn belül sikerült megoldást találniuk a kialakult helyzetre. Kovacsics Imrével, a Rába Quelle vezérigazgatójával aláírták a szándéknyilatkozatot, amelyet tizenöt nap múlva szerződéssel erősítenek meg.

,,Az iskola fűtését eddig egyedi gázkazánok látták el. Már a nyáron elkezdtünk azon gondolkodni, hogy régebben, mintegy húsz évvel ezelőtt a fűtést a termálvizes kutak oldották meg. Megvizsgáltuk, hogyan lehet a rendszert helyreállítani. Szerencsére a műszaki feltételek immáron rendelkezésre állnak, hogy termálvízzel lehessen fűteni az épületet. Örömteli, hogy nagyon sok ember kiváló munkájával sikert tudtunk elérni” – fogalmazott Gede Eszter.

A megoldásban ugyancsak segédkező országgyűlési képviselő, Simon Róbert Balázs kiemelte, kulcsfontosságú volt, hogy folytatódhasson a tanítás a patinás intézményben.

,,Ha az elmúlt éveket nézzük, több krízishelyzet volt a világban, amelyet meg kellett oldani. A koronavírus-járvány által okozott nehézségek után most az orosz-ukrán háború miatti energiaválsággal küzdünk. A válság nemcsak a háztartások, hanem az intézmények, a fenntartóik és az önkormányzatok számára is komoly nehézséget okoz, a megoldás jelentős kihívás elé állít mindenkit. Nagy öröm számunkra, hogy a Bercsényiben, amelyre mindannyian büszkék lehetünk, zökkenőmentesen folytatódhat tovább a tanítás” – jelentette ki a képviselő.

Amikor Kovacsics Imre, a Rába Quelle igazgatója értesült a Bercsényit érő problémáról, azonnal azon kezdett el dolgozni, hogy segítsenek az iskolának.

,,Kötelességünknek éreztük, hogy mindent megtegyünk az intézményért. Tragédia, ha valakinek ki kell költöznie az otthonából, márpedig ez az iskola a bercsényisek otthona. Előrehoztuk a próbaüzemet. A szakembereinkkel és az iskola kollégáival elkezdtük megvizsgálni, hogy a levágott kutakba és csőrendszerbe életet lehet-e lehelni. Szerencsére sikerült. A próbaüzemet mi finanszírozzuk” – mondta az igazgató, aki a költségekkel kapcsolatban hozzátette, jutányos áron biztosítják majd a fűtést.

Galéria: Vig Norbert

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid

Hirdetés