Intézményvezetőknek tartottak fogadóórát a városházán

Szigeti Sándor | Fotók: Vig Norbert
2022.11.17. 17:05

Polgármesteri fogadóórát hirdetett meg dr. Dézsi Csaba András a győri oktatási intézmények vezetőinek. A csütörtök délutáni esemény egyik fontos témaköre a Győr történetéről elkészült tananyag bemutatása volt, de természetesen szóba kerültek az iskolákat és kollégiumokat érintő aktuális problémák és kérések is.

Hirdetés

Amint arról korábban beszámoltunk, dr. Dézsi Csaba András általános- és középiskolai tanárokat kért fel egy gyermekeknek szóló tananyag kidolgozására, amely átfogó és érdekes módon mutatja be Győr gazdag és színes történetét, amelyet a felnőttek is megismerhetnek.

„Ünnepi pillanat ez a mai, hiszen ahogy ígértük, elkészült a Győr történetét bemutató tananyag. Mindez azért különösen fontos, mert igazi lokálpatriótává csak úgy válhat valaki, ha ismeri annak a helynek a történetét és szellemiségét, ahova született, ahol felnőtt, illetve ahova költözött és ahol munkát vállalt” – hangsúlyozta Győr polgármestere.

Dr. Dézsi Csaba András

A projektet összefogó Feketéné Kovács Zsuzsa többek között elmondta: az általános iskolás évfolyamok számára évfolyamonként négy-négy, a város történetével kapcsolatos témakört tartalmaz a tananyag, a középiskoláknak pedig két, érettségi tételként választható fejezetet is kidolgoztak.

„Egy kattintás után elérhető az anyag, amely az elsajátítandó ismeretek és az azonnal használható feladatlapok mellett játékos kvízt, várostörténetit totót, városrészi séta ötleteket és interaktív feladatokat is tartalmaz, így nem csupán az iskolákban, de akár egy baráti vagy céges összejövetelen csapatépítéskor is remekül használható” – hangsúlyozta az önkormányzat referense.

Feketéné Kovács Zsuzsa

Ezt követően az intézményvezetőknek pendrive-on átnyújtottak a tananyagot, amelyhez – mint elhangzott – szívesen várják az visszajelzéseket és a jobbító szándékú észrevételeket is.

A fogadóórán értelemszerűen szóba kerültek az intézményeket érintő megoldandó feladatok és kérések is. A legtöbb kérés a pedagógusok munkához kapcsolódó parkolásához érkezett.

Ezzel kapcsolatban Prédl Antal,a Győr-Szol Zrt. vezérigazgatója bejelentette: tizennyolc érintett belvárosi intézmény pedagógusai kapnak kedvezményes éves bérletet, amelyet a belvároshoz közeli parkolókban vehetnek igénybe. Több más iskolánál pedig vizsgálják, hogyan lenne megoldható a pedagógusok és a gyerekeiket iskolákba vivő szülők parkolása.

Prédl Antal válaszol

Az iskolák számára komoly kihívást jelentenek a megnövekedett energiaköltségek. Van-e rá lehetőség , hogy a Bercsényihez hasonlóan újabb intézmények biztosítsák a fűtésüket termálkutakkal? – hangzott egy újabb kérdés, amire már a polgármester válaszolt:

„A Bercsényi esetében egy korábban már kiépített rendszer jelentette a megoldást, ami más intézményeknél nem biztosított, de készül egy olyan energetikai korszerűsítési terv, amely teljeskörűen felméri a szóba jöhető alternatív lehetőségeket Győrben” – hangzott el dr. Dézsi Csaba Andrástól.

Az Apor kollégiumnál rendszeresen nem működik a közvilágítás, és tűzcsap sincs a környéken- hangzott el az újabb észrevétel. Dr. Dézsi Csaba András válaszában aláhúzta: az észrevétel teljesen jogos. A közvilágítás a város számos pontján nem megfelelő, ezt ismét jelzik majd az E.ON-nak, a tűzcsap kérdésében pedig egyeztetnek a katasztrófavédelemmel.

A Bercsényi iskola egy zöld tanösvényt és egy kerékpártárolót szeretne kialakítani a iskola melletti területen, mire válaszában a polgármester hangsúlyozta: a szóban forgó terület valóban fejlesztést kíván, amelyre több elképzelése is van az önkormányzatnak.

Minden iskola megkapta a tananyagot pendrive-on

A fogadóóra zárásaként dr. Dézsi Csaba András elmondta: a nyitott városháza program keretében máskor szeretnének ilyen alkalmakat szervezni, akár közvetlenebb formában is, ahol az intézményvezetők elmondhatják és jelezhetik az aktuális problémákat. Végül a polgármester megköszönte minden pedagógus munkáját, mert mint fogalmazott: Győr régóta iskolaváros, amely ma is büszke lehet oktatási intézményeire és pedagógusaira.

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

Korábban a témában:

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #Győr | #híradó | #Oktatás | #polgármsteri fogadóóra |